Foto

Illustrasjonsfoto: vitranc/iStock

Hvor mye kan jeg la ivrige ansatte få lov til å jobbe?

Publisert: 25. mai 2022 kl 09.12
Oppdatert: 25. mai 2022 kl 09.21

­Spørsmål: Jeg leder et lite håndverkerfirma og har noen ivrige arbeidstakere som aller helst vil jobbe så mye som mulig.

I henhold til arbeidsavtalene deres skal de jobbe 40 timer per uke, men de er alltid lystne på mer arbeid enn dette.

Vi har tidvis stor pågang av oppdrag, så det er for tiden ikke vanskelig å gi dem noe å gjøre. Jeg blir imidlertid bekymret for at de skal blir helt utbrent, og vil derfor holde overtidsarbeidet på et forsvarlig nivå.

Jeg har også hørt at det finnes et maksimalt antall timer som de ansatte kan jobbe i henhold til arbeidsmiljøloven, stemmer det?

Svar: For det første er det viktig å presisere at overtid kun er tillatt dersom virksomheten har et "særlig og tidsavgrenset behov" for det, dette følger av arbeidsmiljøloven § 10-6 første ledd.

Det betyr at overtid ikke kan brukes som en fast ordning, men at det reelt sett må være et behov utover det normale.

I vurdering av om det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for overtidsarbeid nevner vi også at arbeidsgiver, dersom det er mulig, skal drøfte nødvendigheten av overtidsarbeidet med arbeidstakernes tillitsvalgt, jf. arbeidsmiljøloven § 10-6 tredje ledd.

Saken fortsetter under annonsen

Dersom det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for arbeid ut over alminnelig arbeidstid kan arbeidsgiver pålegge overtidsarbeid innenfor lovens rammer for dette.

Disse rammene fremgår av arbeidsmiljøloven § 10-6, hvoretter overtidsarbeid ikke kan overstige:

• 10 timer i løpet av sju dager

• 25 timer i løpet av fire sammenhengende uker

• 200 timer innenfor en periode på 52 uker.

Dersom dere er tariffbundet kan disse grensene utvides, slik at den samlede overtiden kan tilsvare:

• 20 timer i løpet av sju dager

Saken fortsetter under annonsen

• 50 timer i løpet av fire sammenhengende uker

• 300 timer innenfor en periode på 52 uker.

Det finnes også en særskilt adgang til å søke arbeidstilsynet for utvidede rammer, og arbeidstilsynet kan da i særlige tilfeller godkjenne inntil:

• 25 timer per sju dager

• 200 timer innenfor en periode på 26 uker.

Dette er dermed de ulike grensene som du og dine arbeidstakere må forholde dere til når det skal arbeides ut over alminnelig arbeidstid. For ordens skyld nevner vi at det ikke er lov til å avtale at arbeidstakerne, på frivillig basis, skal arbeide ut over disse grensene. Arbeidsmiljøloven er ufravikelig slik at lovens bestemmelser ikke kan fravikes til skade for arbeidstakerne, med mindre det er særskilt fastsatt. Bestemmelsene om overtid skiller i den forbindelse ikke mellom avtalt og pålagt overtidsarbeid, slik at grense forblir de samme.

I tillegg til grensene som er omtalt over inneholder arbeidsmiljøloven regler om gjennomsnittsberegning av arbeidstid. Reglene åpner opp for at det kan arbeides utover lovens grenser i perioder, så lenge man i snitt er innenfor lovens grenser etter nærmere bestemte regler. Vi går ikke lenger inn på disse reglene her, men nevner muligheten for ordens skyld.

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!