Foto

I forbindelse med oppstart av virksomhet har vi behov for veiledning rundt hva slags tiltak vi kan iverksette for å føre kontroll med de ansatte. Foto: EvgeniyShkolenko/iStock

Hva slags tiltak kan vi iverksette for å føre kontroll med de ansatte?

Publisert: 25. oktober 2022 kl 09.43
Oppdatert: 25. oktober 2022 kl 10.15

­Spørsmål: I forbindelse med oppstart av virksomhet har vi behov for veiledning rundt hva slags tiltak vi kan iverksette for å føre kontroll med de ansatte.

Jeg har lest kjapt i arbeidsmiljøloven, men det er fortsatt litt uklart for meg hva vi kan gjøre og hvordan vi må gå frem. Kunne dere informert litt mer om dette?

Svar: Slik du selv påpeker, inneholder arbeidsmiljøloven kapittel 9 regler om kontrolltiltak i virksomheten. Bestemmelsen i § 9-1 inneholder generelle vilkår for kontrolltiltak, mens § 9-2 regulerer saksbehandlingen forut for iverksetting av kontrolltiltak. Bestemmelsene i §§ 9-3 til 9-6 gjelder krav til enkelte spesifiserte kontrolltiltak.

Det første dere må ta stilling til, er om ønsket tiltak er å anse som et kontrolltiltak. Dette vil som regel fordre en konkret skjønnsmessig vurdering av det enkelte tiltaket. Ettersom vi ikke er forelagt et konkret tiltak, vil vi fremheve noen generelle utgangspunkter.

Begrepet «kontrolltiltak» er ment å favne vidt, og omfatter så forskjellige tiltak som vanlig tidsregistrering og mer inngripende rusmiddeltesting. Begrepet har likevel en nedre grense. I vurderingen av om et tiltak er å anse som et kontrolltiltak, er tiltakets formål og hvor inngripende det virker for arbeidstakerne sentrale vurderingstema.

Hvis tiltaket har som formål å kontrollere arbeidstakerne, og tiltaket virker inngripende, ved at det for eksempel behandler de ansattes personopplysninger, regnes det stort sett som et kontrolltiltak.

Merk at arbeidsgiver ikke kan unngå reglene for kontrolltiltak ved å betegne tiltaket med et annet formål enn kontroll, eksempelvis effektivitet eller arealutnyttelse, dersom realiteten ved bruk av tiltaket er å føre kontroll.

Saken fortsetter under annonsen

Dersom dere planlegger å iverksette tiltak som etter en konkret vurdering anses som kontrolltiltak, må vilkårene i § 9-1 og saksbehandlingsreglene i § 9-2 følges. Etter § 9-1 må kontrolltiltak være «saklig begrunnet i virksomhetens forhold» og «ikke innebærer en uforholdsmessig belastning for arbeidstakeren».

På generelt grunnlag kan saklige grunner være teknologiske, økonomiske, sikkerhetsmessige, sosiale eller arbeidsmiljø- og helsemessige forhold. Videre må det foretas en bred skjønnsmessig avveining av virksomhetens behov for kontrolltiltaket på den ene siden, og de ulemper arbeidstakerne vil bli påført som følge av kontrollen på den andre.

Avveiningen må gå i arbeidsgivers favør for at kontrolltiltaket skal være lovlig. Ved ønske om å innføre flere tiltak må derfor alle vurderes samlet, ettersom summen av kontrolltiltakene kan overstige tålegrensen for arbeidstakerne eller arbeidsmiljøet generelt.

Merk at behovet og vilkårene for kontrolltiltak må være tilstede hele tiden, og fordrer at tiltaket evalueres jevnlig. Dette følger også av § 9-2 tredje ledd. Arbeidsgiver må også drøfte tiltaket med arbeidstakernes tillitsvalgte på forhånd, og berørte ansatte skal videre gis informasjon, jf. annet og tredje ledd.

Det bærer for langt av sted å gå nærmere inn på vilkår og saksbehandlingen nå, men ved behov kan det være nyttig å søke ekstern bistand for en konkret vurdering av adgangen i deres tilfelle.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!