Hva skal til for å anse det som en virksomhets-overdragelse?
Spørsmål. Jeg er eier og daglig leder av et kundesenter.
Som en del av en utvidelse skal vi slå oss sammen med et annet kundesenter, og i denne sammenheng har vi fått spørsmål fra de ansatte om dette innebærer en virksomhetsoverdragelse.
Hva skal til for å anse det som en virksomhetsoverdragelse?
Svar: Det er et spørsmål som må vurderes konkret, og det er ikke alltid lett å karakterisere overdragelsen riktig.
Som et utgangspunkt er det imidlertid tre vilkår som må oppfylles for at en virksomhetsoverdragelse skal ha funnet sted. Disse vilkårene fremgår av arbeidsmiljøloven § 16-1.
For det første må det skje en faktisk overdragelse av virksomhet. Det vil si at en aktivitet må flyttes fra en bedrift til en annen.
Dette kan skje gjennom en avtale mellom partene, som f.eks. ved fisjon eller fusjon, slik det tilsynelatende er snakk om i deres tilfelle.
Når et kundesenter kjøper opp et annet kundesenter, som inkorporeres i den overtakende virksomheten og ansatte overføres med uendrede vilkår, vil dette raskt anses som en overdragelse av en virksomhet.
Vilkåret om at det skal være en selvstendig økonomisk enhet som overføres, skal etter rettspraksis forstås som en organisert helhet av personer og aktiva som gjør det mulig å utøve en økonomisk aktivitet med et selvstendig formål.
Dette vil normalt være uproblematisk dersom man overtar en hel virksomhet. Det er først og fremst ved overføring av deler av virksomheter at vilkåret om "selvstendig økonomisk enhet" kan være mer tvilsomt.
Dersom dere overtar kundesenteret som del av overdragende virksomhets sin utsetting (outsourcing) av oppgaver, er det ikke gitt at vilkåret er oppfylt.
I vurderingen av om vilkåret er oppfylt, vil det blant annet ha betydning hva som karakteriserer virksomheten, mht. driftsmåte, personale, ytre rammer, tilretteleggelsen av arbeidet og de driftsmidlene enheten råder over, og hvilke innsatsfaktorer som overdras.
Som et tredje vilkår forutsettes det at enheten må "beholde sin identitet" etter overføringen.
Hvorvidt dette vilkåret er oppfylt vil bero på en bred vurdering av om de elementer som kjennetegner virksomheten i tilstrekkelig grad har blitt overført fra tidligere til ny arbeidsgiver. Både den aktiviteten som utføres og enheten som sådan vil være relevant for denne vurdering.
Dersom alle disse tre vilkårene er oppfylt etter en konkret helhetsvurdering, vil arbeidsmiljølovens kapittel 16 om virksomhetsoverdragelser komme til anvendelse.
Merk at det derfor ofte kan være mulig å tilpasse overdragelsen ut ifra om man ønsker at det skal være en virksomhetsoverdragelse eller ikke, enten ved å tilpasse hva som faktisk overdras i avtalen.
Det er også mulig å avtale at reglene om virksomhetsoverdragelse skal komme til anvendelse. I alle tilfeller er det fornuftig å ha et bevisst forhold til dette regelverket og gjøre grundige vurderinger i forkant, ettersom konsekvensene ved å trå feil her potensielt kan være store.
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!