Foto

NSO leder Maika Marie Godal Dam krever at politikerne tar grep og øker studiestøtta (Foto: NSO/ Skjalg Bøhmer Vold)

Høy arbeidsbelastning blant studenter med jobb

Publisert: 17. august 2022 kl 11.56
Oppdatert: 17. august 2022 kl 11.56

Tall fra SSB viser at en heltidsstudent med jobb bruker i gjennomsnitt 50 timer i uken på studier og jobb. Studentene med jobb bruker i snitt tre timer mindre i uka på studier enn de som ikke jobber.

Den økonomiske situasjonen til norske studenter har blitt verre og studentene må bruke mer tid på deltidsjobben for å dekke nødvendige utgifter. Norsk studentorganisasjon (NSO) krever nå at regjeringen sørger for økt studiestøtte.

– Tallene er som fryktet. Studentene jobber mer, har mindre tid til å studere og at flere blir forsinket i studiene på grunn av deltidsjobben. Nå krever norske studenter at politikerne tar grep og øker studiestøtta, sier Maika Marie Godal Dam, leder av Norsk studentorganisasjon i en pressemelding.

Mer enn én jobb

Undersøkelsen viser at heltidsstudenter på norske høyskoler og universiteters har en arbeidsbelastning på 46 timer i uka.

Heltidsstudenter har oftere mer enn én jobb i semesteret, hvor kun 1 av 3 studenter svarer at de har en studierelevant jobb.

 – Det er trist å se at deltidsjobber, som ikke er studierelevant, går på bekostning av tid til studie, frivillighet og fritid. Tiden og økonomien er avgjørende for å kunne lykkes på studie, og være godt rusta for arbeidslivet som skal møte de senere, sier Dam.

Saken fortsetter under annonsen

 Nok en gang er det en undersøkelse som viser at studentenes økonomiske situasjon ikke er tilstrekkelig, og at lav studiestøtte går utover studentenes livskvalitet og studieprogresjon.

– Hvor mange tall må vi ha som sier at studentenes økonomi påvirker hele studiesituasjonen? Nå er det nok, vi trenger et krafttak fra politikerne, vi trenger at de øker studiestøtta, sier Dam.

Støtten strekker ikke til

66 prosent av heltidsstudenter i universitets- og høgskoleutdanning jobbet ved siden av studiene høsten 2021. Det viser tall fra den ferske rapporten Levekår blant studenter 2021.

Studentene oppga særlig tre grunner til at de jobber ved siden av studiene. Mange jobber fordi støtten fra Lånekassen ikke strekker til, for å dekke nødvendige utgifter og for å kunne ha et sosialt studentliv.

– Studentene med jobb gjør det klart at arbeidsinntekten ofte er nødvendig for å finansiere studietilværelsen, sier førstekonsulent Maj-Lisa Lervåg i SSB i en artikkel.

Samlet sett bruker en heltidsstudent med jobb i gjennomsnitt 50 timer i uken på studier og jobb, hvorav 15 timer i snitt går til jobb og 35 timer til studier. Studenter uten jobb bruker i snitt 38 timer i uken på studiene.

Saken fortsetter under annonsen

– Studenter som jobber ved siden av studiene har altså en total timebruk på studier og jobb som overstiger en full arbeidsuke. Naturligvis bruker de også mindre tid på studier enn de som ikke har jobb, sier Maj-Lisa Lervåg.

Penger fra foreldre

Tre av fire studenter har flere inntektskilder. Det er mest vanlig å kombinere arbeidsinntekt med lån og/eller stipend fra Lånekassen, og en del studenter mottar i tillegg penger fra foreldre.

Få heltidsstudenter lever kun på arbeidsinntekt eller støtte fra Lånekassen. Kun 2 av 10 heltidsstudenter har lån og/eller stipend fra Lånekassen som sin eneste inntektskilde.

– Inntekt fra jobb og penger fra foreldre er sentralt for mange studenters økonomi. Selv om flertallet av heltidsstudentene mottar støtte fra Lånekassen, klarer de færreste å leve på dette alene, forteller Maj-Lisa Lervåg.

Flere har sommerjobb

Det er også mange studenter som jobber om sommeren, ofte for å spare opp penger som de kan fordele utover semesteret.

Saken fortsetter under annonsen

Blant studenter som ikke jobbet høsten 2021 hadde 40 prosent sommerjobb i 2021. Andelen er mindre blant de med jobb på høsten, hvor 24 prosent hadde sommerjobb.

Andelen med sommerjobb er gjennomgående lavere blant studenter som jobber ved siden av studiene, uansett alder. Disse har arbeidsinntekt i løpet av semesteret, og er derfor ikke like avhengig av inntekter fra en sommerjobb.

Yngre studenter har oftere sommerjobb, og blant studenter i alderen 22-24 år som ikke jobbet ved siden av studiene, hadde 52 prosent sommerjobb.

En levekårsundersøkelse blant studenter i høyere utdanning viser:

48 prosent av studentene har også jobb fordi støtten fra Lånekassen ikke strekker til.

43 prosent av studentene oppga at de jobbet ved siden av studiene som en årsak til at de er forsinket i nåværende studier.

55 prosent av heltidsstudentene med jobb oppgir at de jobber for å dekke nødvendige utgifter til mat og bolig.

Saken fortsetter under annonsen

Studenter ved universiteter og høyskoler bruker 46 timer i uken på studier og jobb.

66 prosent av heltidsstudenter i universitets- og høyskoleutdanning jobbet ved siden av studiene.

2 av 10 heltidsstudenter mottar penger fra foreldre.