Har jeg krav på sommerferie når jeg jobber deltid resten av året?
Spørsmål: Jeg studerer på fulltid, men har en deltidsjobb på en bensinstasjon i helgene. Her jobber jeg hver tredje helg, og det har jeg gjort i snart to og et halvt år.
Jeg skal også jobbe der i sommerferien, og ser av arbeidsplanen at jeg er satt opp fra studieslutt til studiestart uten noe særlig sammenhengende fri.
I arbeidskontrakten min står det at jeg er ansatt på et løpende "engasjement". Jeg kunne godt tenke meg tre ukers ferie, men har jeg krav på dette selv om jeg ikke jobber fulltid ellers i året?
Svar: Utgangspunktet er at alle som er definert som "arbeidstaker" etter ferieloven har rett på ferie etter ferielovens regler. Arbeidstakerbegrepet omfatter "enhver som utfører arbeid i en annens tjeneste", og vil derfor omfatte deg.
Stillingsprosenten din vil ikke ha betydning for om du har krav på ferie etter ferieloven. Det at du er deltidsansatt, er derfor ikke i seg selv avgjørende for om du kan kreve tre uker sommerferie. Ferieloven gjelder likt for alle, så lenge man er definert som "arbeidstaker".
Du opplyser imidlertid om at du er ansatt på et løpende engasjement, noe som kan tyde på at arbeidsgiver anser deg som en oppdragstaker og ikke en arbeidstaker. Hvorvidt du har krav på ferie vil bero på om du i realiteten er å anse som en arbeidstaker eller ikke.
Definisjonen av begrepet "arbeidstaker" fremgår av arbeidsmiljølovens § 1-8 første ledd. Det følger av rettspraksis at arbeidstakerbegrepet i ferieloven og i arbeidsmiljøloven er det samme.
Begge lover definerer en arbeidstaker som "enhver som utfører arbeid i annens tjeneste". Om man er å anse som en arbeidstaker må vurderes konkret for hvert enkelt tilfelle.
Det har blant annet betydning om man har plikt til å underordne seg arbeidsgiverens ledelse og kontroll av arbeidet, om man har plikt til å stille sin personlige arbeidskraft til rådighet, om arbeidsgiveren stiller arbeidsrom, maskiner, redskap, arbeidsmaterialer og lignende til rådighet, om arbeidsgiveren bærer risikoen for arbeidsresultatet, om arbeidstakeren får en eller annen form for lønn, om tilknytningsforholdet har en noenlunde stabil karakter og er oppsigelig med bestemte frister, og om det arbeides hovedsakelig for én oppdragsgiver.
Dette er bare noen momenter som kan være relevante i en helhetsvurdering, og er snarere en rettesnor enn absolutte holdepunkter for om man er å anse som en arbeidstaker.
Basert på den noe begrensede informasjonen vi har om ditt arbeidsforhold, særlig mht. at du har jobbet hver tredje helg gjennom to og et halvt år, tilsier dette at arbeidsforholdet er av en stabil karakter, og peker i retning av at du er nettopp arbeidstaker.
Siden du jobber på en bensinstasjon kan man nok også legge til grunn at du hovedsakelig jobber for én oppdragsgiver, og du har trolig også fått lønn som vederlag i tiden du har jobbet der.
Det meste kan nok derfor tale i retning av at du er en "arbeidstaker" etter lovens definisjon, og kan kreve tre uker sommerferie. Videre vil du også kunne kreve at ferien legges en gang i "hovedferieperoden", dvs. i perioden fra 1. juni til 30. september, jf. ferieloven § 7 første ledd.
Din nærmere rettslige stilling bør imidlertid vurderes konkret av en advokat, med fulle opplysninger om ditt arbeidsforhold, ved tvil om hva som ligger i ditt "engasjement" og hva dette egentlig innebærer.
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!