Illustrasjonsfoto.

Foto

IvanBastien/iStock

Halvparten av alle flyktninger i Norge var utenfor arbeidsmarkedet i 2020

Publisert: 31. mars 2022 kl 11.36
Oppdatert: 1. april 2022 kl 08.01

I hele befolkningen i samme aldersgruppe lå sysselsettingen på 71,9 prosent. Dermed er avstanden i sysselsettingsnivå mellom flyktninger og befolkningen totalt i 2020 omtrent som de siste tre årene.

Blant flyktninger gikk andel sysselsatte ned med 1,1 prosentpoeng fra 2019, mens det i hele befolkningen var en nedgang på 1,0 prosentpoeng, skriver SSB i en fersk rapport.

Flyktninger fra Tyrkia hadde størst nedgang i sysselsettingen (3,7 prosentpoeng). Dernest kom flyktninger fra Somalia og Chile med henholdsvis 2,3 og 2,0 prosentpoeng.

Ellers ser SSB at de med botid på under 10 år hadde noe større nedgang i sysselsettingen enn de med lengre botid samtidig som de høyest utdannede blant flyktningene hadde minst nedgang.

Denne gruppen hadde høyest sysselsetting

Forskjellen i andel sysselsatte mellom landgruppene er omtrent uendret. Flyktninger fra Sri Lanka hadde høyest sysselsetting på 72,1 prosent.

Dernest kom flyktningene fra Bosnia-Hercegovina, Myanmar og Chile med andeler på mellom 67 og 69 prosent sysselsatte. Med unntak av Myanmar er dette grupper med lang gjennomsnittlig botid i Norge.

Saken fortsetter under annonsen

Som tidligere, finner SSB lavest sysselsetting i de to største flyktninggruppene, fra Syria og Somalia, med henholdsvis 33 og 38,4 prosent.

Den syriske gruppen har kortest botid i Norge (i gjennomsnitt), mens den somaliske har noe lengre botid enn den syriske og enkelte andre grupper.

Utsatte næringer

Rapporten ser også på de som var registrert ledige ved utgangen av mars 2020, kort tid etter at de omfattende smitteverntiltakene ble iverksatt som resulterte i en rekke permitteringer.

Menn var noe overrepresentert i denne gruppen av ledige, særlig blant flyktninger der menn utgjorde over 64 prosent. Blant flyktningene var fordelingen på utdanningsnivå hos de ledige ikke så ulik den vi kan se for flyktninger i alt.

Det var bare en svak overrepresentasjon av dem med kun grunnskole blant de ledige. Dette var også tilfelle blant de øvrige ledige, men de hadde en lavere andel med universitets- og høyskoleutdanning enn de ledige flyktningene.