Flere pendler til Norge for å jobbe
I første kvartal i år var det i overkant av 2,95 millioner jobber, en økning på 5,3 prosent sammenlignet med samme tid året før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Fra 1. kvartal 2021 til samme kvartal i 2022 øker antall jobber blant utenlandske pendlere, også kalt ikke-bosatte, med over 8 000, tilsvarende en økning på drøye 12 prosent.
– Gjennom hele fjoråret så vi en jevn vekst i antall jobber og lønnstakere for arbeidsmarkedet totalt sett, men veksten for de som pendler til Norge for å jobbe uteble.
– Vi ser for første gang siden utbruddet av korona at det er flere ikke-bosatte lønnstakere når vi sammenligner med samme periode året før, sier Tonje Køber, seksjonssjef for arbeidsmarked og lønn i en melding.
– Dette må sees i sammenheng med at innreiserestriksjoner og karanteneregler inn til Norge ble opphevet i starten av februar i år, fortsetter Køber.
Men selv om utviklingen har snudd er ikke nivået tilbake til det samme som før korona. Sammenlignet med 1. kvartal i 2020 er antall jobber 12,6 prosent lavere. Vi må tilbake til samme kvartal i 2018 for å finne lignende nivå på utenlandske pendlere.
Unge nyansatte
Fra starten av 2021 til starten av 2022 har det vært en jevn vekst på arbeidsmarkedet med 113.000 flere lønnstakere (4,4 prosent) og 150.000 flere jobber.
Bak denne jobbveksten viser arbeidskraftsstrømmene bevegelsene på arbeidsmarkedet; Det var rett under 840.000 nyansettelser og 691.000 avsluttede ansettelser i denne perioden.
Sammenlignet med strømmene før korona (fra 1. kvartal 2019 til samme kvartal 2020) var antall nyansettelser 5,7 prosent høyere og avsluttede ansettelser 8,6 prosent lavere.
– Som vi har sett de siste kvartalene har tallet på ledige stillinger vært rekordhøye i løpet av 2021, og dette reflekteres trolig i veksten i nyansettelser vi ser nå, sier Køber.
I underkant av 248.000 av nyansettelsene dette kvartalet var blant personer under 25 år. Til tross for at de under 25 innehar rett under 14 prosent av alle jobber, tilfalt tre av ti nye jobber denne aldersgruppen. Veksten er størst for personer med utdanning på grunnskolenivå.
Innvandrere
Innvandrere har stått for mesteparten av veksten i antall lønnstakere hvis vi sammenligner det første kvartalet i 2022 med det samme kvartalet i 2020 (før tiltakene mot korona påvirket det norske arbeidsmarkedet).
Fra 2020 har det blitt 50.000 flere lønnstakere totalt, og innvandrerne har stått for 66 prosent av denne økningen.
– De tre næringene bygge- og anleggsvirksomhet, forretningsmessig tjenesteyting (som inkluderer utleie av arbeidskraft) og helse- og sosialtjenester har bidratt til over halvparten av denne veksten, sier Køber.
Den største yrkesgruppen blant ikke-bosatte, bygningsarbeidere, står for over 20 prosent av den totale økningen i antall lønnstakere for ikke-bosatte. Med nær 1800 flere lønnstakere fra 1. kvartal 2021 til samme kvartal i år, tilsvarer dette en vekst på drøyt 15 prosent.
Flere andre håndverkeryrker opplever også en kraftig vekst i antall lønnstakere og jobber, herunder bygningstekniske arbeidere, malere, overflatebehandler, feiere mv., støpere, sveisere, platearbeidere mv.
I tillegg er veksten i yrker innen personlig tjenesteyting høy. Sammenlignet med samme kvartal i 2021 er det nå 45 prosent flere utenlandske pendlere i yrker innen personlig tjenesteyting. Dette er yrker som persontransportpersonell, kokker, servitører og bartendere.