Foto

Stadig flere foreldre velger å ha barnet i barnehage framfor å få kontantstøtte, viser nye tall fra Nav. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Flere foreldre velger å ha barnet i barnehage framfor å få kontantstøtte

Publisert: 2. mai 2022 kl 12.18
Oppdatert: 2. mai 2022 kl 12.23

I løpet av de siste ti årene har antallet gått ned med 40 prosent. Noe som tilsvarer 8 000 færre mottakere.

­– Det blir stadig flere foreldre som heller velger å ha barnet i barnehage framfor å få kontantstøtte.  Det har ikke vært så få mottakere av kontantstøtte i mars måned tidligere, sier statistikksjef i Nav, Ulf Andersen i en pressemelding.

Andelen barn i kontantstøttealder det ble utbetalt kontantstøtte for var i mars 2022 på 24,9 prosent. Det er 3,4 prosentpoeng lavere enn på samme tid i fjor. Til sammenligning var andelen 36,4 prosent for 10 år siden.

Flest kontantstøttebrukere i Agder

Det er veldig store regionale forskjeller i bruken av kontantstøtte. I Agder var andelen barn med kontantstøtte på 34,9 prosent i mars.

Det er 10 prosentpoeng høyere enn for landet som helhet og 19,4 prosentpoeng høyere enn i Nordland, som har den laveste andelen med 15,5 prosent.

Alle fylker har hatt en nedgang i andelen barn med kontantstøtte når vi sammenligner med i fjor Størst nedgang var det i Trøndelag der andelen gikk ned fra 21 til 16 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Foreldre med barn som har deltidsplass i barnehage kan få gradert kontantstøtte. Kun 4,1 prosent benyttet seg av dette i mars.

Det er store regionale forskjeller når det kommer til bruken av gradert kontantstøtte. I Oslo var det kun 0,2 prosent som hadde gradert kontantstøtte, mens i Innlandet var det 14,2 prosent.

Polen og Litauen

I mars var det 586 personer som fikk kontantstøtte for et barn som bor i et annet EØS-land, og det er en 36,4 prosent færre enn for ett år siden.

De fleste har polsk bakgrunn, 63 prosent av eksporten gikk til et barn bosatt i Polen, mens 20 prosent gikk til barn bosatt i Litauen