Foto

Maren Lundby har i en årrekke vært blant hoppsportens fremste forkjempere for mer likebehandling og likere vilkår for menn og kvinner. Foto: Geir Olsen / NTB

­Fisker, elektriker og skihopper vant LOs likestillingspris

Publisert: 1. juni 2022 kl 09.37
Oppdatert: 1. juni 2022 kl 09.39

På LO-kongressens andre dag ble prisvinnerne hedret fra scenen, for å ha brukt sine egne erfaringer til å rette søkelyset mot likestillingshindringer i norsk samfunns- og næringsliv.

For første gang har LOs ledelse kåret tre vinnere, når likestillingsprisen deler ut for syvende gang.

Fiskeren Susanne Mortensen, elektrikeren Sandra Åberg Kristiansen og skihopper Maren Lundby fikk unison applaus fra den fullsatte kongressalen, da prisen ble delt ut under LO-kongressens andre dag.

LO-sekretær Are Tomasgard var ansvarlig for utdelingen på vegne av LOs ledelse. Han hedret de tre kvinnene for åpenheten og endringene Mortensen, Åberg Kristiansen og Lundby har bidratt til å skape, innenfor hver sin arena i arbeidslivet.

– Alle årets dyktige prisvinnere synligjør at vi fortsatt har et godt stykke igjen før målstreken for reell likestilling er nådd, sa Tomasgard fra scenen.

Uakseptable arbeidsforhold

Den første prisvinneren er fiskeren Susanne Mortensen. Hun stod frem i en rekke norske medier og delte sine erfaringer fra arbeidshverdagen som en av få kvinner om bord på norske fiskebåter.

Saken fortsetter under annonsen

Åpenheten hennes har vært avgjørende for å rette søkelyset mot en ukultur og uakseptable holdninger i et mannsdominert arbeidsmiljø.

Mortensens åpenhet har bidratt til å gi et ansikt til en arbeidshverdag hvor altfor mange kvinner fortsatt opplever seksuell trakassering.

– Med denne prisen stiller LO seg bak Mortensens kamp i et røft og mannsdominert arbeidsmiljø, sa Tomasgard fra scenen.

Kjemper for like arbeidsforhold

Årets andre prisvinner, er både elektriker og ungdomsleder i El og IT-forbundet. Sandra Åberg Kristiansen har i en årrekke engasjert seg i arbeidet med å sikre kvinner bedre arbeidsforhold innenfor mannsdominerte bransjer.

– Åberg Kristiansen har og er en sterk stemme for likestilling mellom kvinner og menn på norske arbeidsplasser, sa Tomasgard under prisutdelingen.

Hun har bidratt til å bedre kvinners arbeidsforhold, blant annet gjennom å rette fokus mot manglende garderobefasiliteter ved flere norske arbeidssteder.

Saken fortsetter under annonsen

Åberg Kristiansen informerer også jevnlig en rekke arbeidsgivere om hvilke plikter de har knyttet til å tilrettelegge for kvinnelige arbeidstakere på arbeidsplassen.

Historisk endring av hoppkvinnenes konkurransemuligheter

Den tredje prisvinneren av LOs likestillingspris 2022, har hatt stor betydning for kvinnelige hoppere og andre kvinnelige toppidrettsutøvere.

Maren Lundby har i en årrekke vært blant hoppsportens fremste forkjempere for mer likebehandling og likere vilkår for menn og kvinner.

Lundby har gått i bresjen for at kvinner skal få hoppe i stor bakke i mesterskap, på lik linje med menn.

Onsdag 9.mars i år ble dette en realitet, under det historiske VM-hopprennet hvor både menn og kvinner konkurrerte i stor bakke.

– Lundby er helt i tet i sin idrett, og har en stor del av æren for at kvinner nå får hoppe i de store bakkene på lik linje med menn, så Tomasgard under introduksjonen av årets tredje prisvinner.

Saken fortsetter under annonsen

Fremme likestilling

LOs likestillingspris deles ut hvert fjerde år, og har som formål å løfte frem personer, organisasjoner, institusjoner eller bedrifter som gjør en særskilt innsats for å fremme likestilling mellom kvinner og menn i norsk arbeids- og samfunnsliv.

Forrige kongress og prisutdeling fant sted i 2017, hvor journalist Kadra Yousuf mottok prisen for sitt arbeid for å øke minoritetskvinners handlingsrom, medbestemmelse og makt.

Tidligere vinnere inkluderer også blant andre Gro Harlem Brundtland, Anne-Cath Vestby og Rosemarie Køhn.