Adm. dir. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og Fellesforbundets leder Jørn Eggum møter Riksmekler, Mats Wilhelm Ruland og Regjeringsadvokat, Hilde Lund etter brudd i forhandlingene for frontfagsoppgjøret. 

Foto

Ole Berg-Rusten / NTB

Fellesforbundet etter brudd i forhandlingene: – Det meste er vanskelig

Publisert: 16. mars 2022 kl 09.41
Oppdatert: 16. mars 2022 kl 09.42

Fellesforbundet og Norsk Industri møttes hos Riksmekleren tirsdag ettermiddag for å planlegge frivillig mekling etter at det ble klart at det var brudd i frontfagsforhandlingene. Med på møtet var meklerne Mats Ruland og Hilde Lund.

– Fellesforbundet varslet brudd i forhandlingene. Det er flere årsaker til det. Det er usikre tider og vi trenger en stødig hånd med oss, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum, som understreker at de fleste sakene er vanskelige.

På spørsmål om hva som er de vanskelige punktene, svarer Eggum:

– Er det noen punkter som er enkle da? Det meste er vanskelig, men vi har ikke begynt der at vi bryner oss det økonomiske bildet. Det er noe vi må gjøre når vi ser helheten i oppgjøret.

Strekke seg langt

Partene går nå inn en fase med frivillig mekling hos Riksmekleren. Dersom partene ikke blir enige, går det over til tvungen mekling fra 28. mars. Meklingsfrist er 31. mars

Direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri tror begge parter vil strekke seg langt for å komme til enighet, men understreker at handlingsrommet her er trangt og komplisert.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har brukt tiden veldig effektivt til nå og boret i hverandres krav og motkrav. Vi er på det punktet nå at vi forstår hverandres krav. Vi er enig om hva vi er enige om og hva vi er uenige om, sier han.

Det meste er vanskelig, men vi har ikke begynt der at vi bryner oss det økonomiske bildet

Vanskelig oppgjør

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier at partene har jobbet godt inn i meklingen, men tror det blir et vanskelig oppgjør.

– De to foregående oppgjørene har også vært krevende. Det har vært en krevende tid med stor usikkerhet. Mange næringer har vært hardt rammet av pandemien, mange har vært permitterte. Det svinger veldig og er store forskjeller i samfunnet, det gjør det vanskelig å finne gode løsninger.

Bruddet mellom partene ble kjent ved 13-tiden tirsdag, og det ble av Fellesforbundets leder Jørn Eggum begrunnet med at forhandlingene ikke gikk raskt nok fremover, og at arbeidsgiversiden ikke var villige til å imøtekomme kravene fra arbeidstakerne

Mens Fellesforbundet krever økt kjøpekraft til sine medlemmer etter to magre år, maner Norsk Industri til varsomhet. Bakteppet er krigen i Ukraina, som driver prisene i Norge oppover. Forrige uke oppjustert Teknisk beregningsutvalg (TBU) prisveksten i Norge fra 2,6 til 3,3 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Også Parat brøt tirsdag forhandlingene med Norsk Industri, og krever høyere lønnsveksten for sine medlemmer.

Årets lønnsoppgjør er et såkalt hovedoppgjør, altså forhandles det både om lønn og andre rettigheter.

Først ut er Fellesforbundet, Parat og Norsk Industri, som utgjør det såkalte frontfaget. I praksis betyr det at konkurranseutsatt industri forhandler først og setter rammen for etterfølgende oppgjør.