Sjefforhandlerne Jørn Eggum i Fellesforbundet og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri før forhandlingsstart for tariffoppgjøret og kravoverrekkelse i forrige uke. 

Foto
Terje Pedersen / NTB
 
 

Fellesforbundet og Parat bryter forhandlingene på frontfaget

Publisert: 15. mars 2022 kl 13.44
Oppdatert: 15. mars 2022 kl 13.59

Fellesforbundets krav i årets lønnsoppgjør er blant annet styrket kjøpekraft og en etter- og videreutdanningsreform. I tillegg vil de løfte de med lavest lønn og videreutvikle tariffavtalen.

Det lyktes ikke partene å komme til enighet. Fellesforbundet har dermed meldt brudd i forhandlingene.

– Forhandlingene går ikke raskt nok framover. Vi trenger mer struktur i arbeidet og noen som borrer i kravene våre. Derfor er det på tide å ta dette videre, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum i en pressemelding.

Tirsdag ettermiddag møter partene Riksmekleren for å planlegge frivillig mekling.

– Når arbeidsgiver ikke er villig til å imøtekomme våre krav, har vi behov for Riksmeklerens hjelp for å komme videre, sier Jørn Eggum.

Går til mekling

Parat har også brutt forhandlingene med Norsk Industri og oppgjøret går nå til mekling. Det er Riksmekleren som innkaller partene til mekling og meklingsfrist vil være 31. mars.

Saken fortsetter under annonsen

Parat overrakte årets lønnskrav til Norsk Industri onsdag 9. mars, der de viktigste kravene er: Økt kjøpekraft til medlemmene, noe som betyr at lønnsveksten må være høyere enn forventet prisvekst.

Parats krav utover dette er:

• Alle skal få et lønnstillegg

• Ekstra lønnstillegg til lavtlønte eller til bransjer med dårlig lønnsutvikling

• Bedre tilbud om etter- og videreutdanning

• Styrking av likestillingsbestemmelsene

To forbund forhandler

Parat er en del av Frontfaget og forhandler med Norsk Industri på lik linje med Fellesforbundet.

Fellesforbundet er mye større enn Parat på dette området, men rent faktisk er det kun disse to forbundene som er en formell del av Frontfaget og som forhandler industrioverenskomsten med Norsk Industri.

Resultatet av disse forhandlingene danner grunnlaget for alle øvrige tariffoppgjør utover året.

Parat er part i omtrent 90 sentrale tariffavtaler og det er ingen andre enkeltforbund som forvalter en så stor bredde av arbeidstakere i Norge.

Saken fortsetter under annonsen