Disse personlighetstrekkene gir økt risiko for å bli sykmeldt
Lest om ledelse. Det viser en fersk studie fra Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet som en omtalt i en artikkel publisert av universitetet.
– Arbeidstakere som er utadvendte og har stor grad av ekstroversjon – eller som scorer høyt på nevrotisisme, har økt risiko for å bli langtidssykemeldt, selv når man tar hensyn til flere mål på deres helsesituasjon, sier Gøril Kvamme Løset, en av forskerne bak studien til OsloMet.no.
Med utgangspunkt i Big Five-teorien (snl.no), som går ut på at folks personlighet kan forstås ved hjelp av de fem overordnede personlighetstrekkene åpenhet, planmessighet, ekstroversjon, omgjengelighet og nevrotisisme, har hun og forskerkollega Tilmann von Soest undersøkt i hvilken grad psykologiske disposisjoner er knyttet til sykefravær.
De har forsket på om måten vi tenker, føler og handler på, og hvilke mål og prioriteringer vi har i livet, har sammenheng med hvordan vi vurderer en potensiell sykefraværssituasjon og sannsynligheten for å bli sykemeldt.
Verdier har sammenheng med sykefravær
Arbeidstakere med verdier som vektlegger prestasjon, uavhengighet og spenning, er oftere korttidssykmeldte eller har mer tolerante holdninger til sykefravær sammenlignet med dem som i liten grad vektlegger disse verdiene.
– Vi fant også at personer som vektlegger konservative verdier hadde strengere holdninger til sykefravær, men disse verdiene hadde ikke sammenheng med faktisk sykefravær i vår studie.
Det at personlighetstrekket ekstroversjon gir økt risiko for å bli langtidssykemeldt, var et uventet og overraskende funn, ifølge Løset. Likevel har hun en mulig forklaring: For i tidligere studier har utadvendthet blitt forbundet med risikotaking og annen risikosøkende atferd, som rusmiddelbruk.
Dette kan igjen føre til at man får økt risiko for å bli utsatt for skader og andre negative helseeffekter, som kan forårsake sykdom og lengre sykefravær.
Løset forteller videre at en annen mulig tolkning av funnene deres er at de som er lite utadvendte, har mindre sannsynlighet for å bli sykemeldt.
– Dersom det er slik at disse personene, som ofte kan være reserverte og sky, er mindre tilbøyelige til å oppsøke legen til tross for at de har helseproblemer, er det nyttig kunnskap. De kan da være en gruppe det blir viktig å følge tettere opp i arbeidslivet.
Nevrotisisme og sykefravær
Løset er ikke særlig overrasket over at de fant en sammenheng mellom nevrotisisme og sykefravær, i og med at tidligere studier også har pekt på dette. Men akkurat hvilke mekanismer som forklarer forbindelsen, er ikke kjent. Likevel mener hun det er flere sannsynlige forklaringer.
– Det finnes for eksempel forskning som viser at trekket nevrotisisme henger sammen med dårligere fysisk og mental helse og funksjon. Dessuten bekymrer de med høy score på nevrotisisme seg mer over egen helse, har høyere rapportering av helsesymptomer og oppsøker helsevesenet oftere.
Personlighetstrekket er også forbundet med dårlige stressmestringsstrategier i noen studier og en rekke typer negativ helseatferd – som økt tilbøyelighet til å røyke, ha et høyt alkoholforbruk og ha dårlige matvaner.
I tillegg har individer som scorer høyt på nevrotisisme også høyere sannsynlighet for å oppleve stressfulle episoder i dagliglivet, og kan ty til dårligere helsevaner for å håndtere stresset.
– Alle disse reaksjonsmønstrene og vanene som er forbundet med nevrotisisme kan i tillegg akkumuleres over tid, og føre til økt risiko for helseproblemer og dermed sykefravær, oppsummerer hun.