Konsulent Amalie Celin Gundersen og Partner Terje Uthusli.

Foto

Camilla Skjær Brugrand.

Senior i arbeidslivet:

Blir tryggere og våger mer med en senior som kollega

Publisert: 14. november 2022 kl 10.27
Oppdatert: 14. november 2022 kl 10.27

­I konsulentselskapet Varde Hartmark, setter de sammen team ut fra ulike kompetanser og personlige styrker. På denne måten endte den unge konsulenten Amalie Celin Gundersen opp med å samarbeide med en av ringrevene i selskapet, Terje Uthusli, som har rundet 70 år.  

– Uansett hvor man er, er det viktig at man kombinerer kompetansen fra både yngre og eldre arbeidstakere. Først da kan man skape noe helt unikt. Jeg har en trygg grunn i Terje, og det gjør at man som fersk i arbeidslivet tør å utforske enda mer, forteller Gundersen.

De to kollegaene har samarbeidet om flere prosjekter siden Gundersen startet i selskapet i vår, og er nå i gang med et prosjekt sammen med ledelsen i et statlig eid selskap.

– Jeg setter stor pris på at jeg og Amalie jobber mye sammen. Det er noe jeg skryter av når jeg er sammen med jevnaldrende, sier Uthusli.

Handler ikke om alder

Uthusli forklarer at mye av det han har lært av Amalie handler om tilnærming til jobben, energien, få på plass struktur og framdrift, sørge for at ting blir gjennomført og ha driven som skal til for å holde kontakt med kunder.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er jeg utrolig glad for at jeg slipper, selv om jeg prøver så godt jeg kan. Hun har en veldig relevant bakgrunn innen organisasjonspsykologi og en god innfallsvinkel til saker. Hun kan vurdere hva som er bra og ikke så veldig bra, og hva som passer seg i den sammenhengen. Vi har gode diskusjoner.

Han forklarer det har vært bølger opp gjennom årene hvor det ikke alltid har vært like festlig på kontoret på grunn av et for homogent miljø.

– De siste seks årene har vi begynt å praktisere det vi sier. Vi skal bruke folk til det de er motiverte for og avlaste folk for det som tapper en for energi. Jeg har opplevd perioder hvor vi var ganske mange konsulenter på samme alder. Det kan bli vel så krevende, fordi da blir det veldig mye konkurranse om oppmerksomhet og ære. Det er faren i en del selskaper hvor alderen ligger opp mot 50+. Det blir for homogent.

Uthusli forklarer at han har stor glede av at det er et så stort mangfold på arbeidsplassen.

– Man opplever aldri et skjevt blikk på kontoret. Man blir behandlet med utrolig respekt og interesse. Blandingen av ulike aldre og fagområder gjør at det blir et mindre truende miljø. Det er få som konkurrerer med hverandre her. Det er veldig lite sjalusi på kontoret, sier han.

– En guru

Saken fortsetter under annonsen

For Gundersen sin del var det viktig å kunne sparre med en eldre kollega som hadde mye erfaring fra det hun nettopp hadde lært i utdanningen sin.

– Jeg synes det har vært supert å jobbe sammen. I Varde Hartmark er vi nesten avhengig av Terje for å kunne tilby de gode lederutviklingsprogrammene. Han er en guru innen ledelse. Det er spesielt interessant å dra frem teorier jeg kun har lest om på universitetet, og så har Terje mye erfaring med å bruke det i praksis. Det er veldig lærerikt å gøy å kunne være med på det.

Selv bidrar hun mye på den teknologiske fronten, med å lage friske presentasjoner og med nye måter å framstille lederstrategiene deres på.  

– Jeg har aldri hørt Terje si «slik har vi gjort det i alle år og slik skal vi fortsette å gjøre det». Det er ofte det som kan være problemet. For min del handler det mer om personlighet enn alder, men det gjør at samarbeidet vårt fungerer veldig bra.

28-åringen forklarer at eldre og erfarne arbeidstakere oppnår en helt annen tillit ute i kundemøter.

– Det ville nok vært vanskelig for meg å holdt lederseminaret alene, da jeg naturligvis ikke har den samme troverdigheten eller de mange års erfaringer som Terje har. Som senior kan man vise til mange eksempler som lederne man bistår kjenner seg igjen i.

Gundersen forteller at hun teorier fra universitetet ferskt i minne som hun enda ikke har fått testet ut i arbeidslivet, men at hun har lært mye av Terje, som har erfart disse teoriene.

Saken fortsetter under annonsen

– Han vet hva som ofte fungerer og hva som fungerer noen ganger. Jeg har lært mye om personlighetstester og kartlegginger på Universitetet, men her ser jeg hvordan vi som blir satt på team fungerer sammen og spesielt sammen med kunder, og hvor viktig det er. Da er det enklere for meg å lære det bort.

Hun tror det er viktig med en miks i alder på en arbeidsplass.

– Jeg synes det er gøy at de fleste i selskapet, uansett alder, er med på en fredagspils eller en runde padle tennis. Det kan man ikke ta som en selvfølge.

Vurdert på hva du kan

Uthusli har vært i konsulentbransjen i over 40 år, og mye av tiden har han jobbet alene med presentasjoner og foredrag. Nå føler han seg kjempeheldig som får jobbe i et mangfoldig miljø.

– Du blir vurdert på hva du kan og ikke på hvor gammel du er. Vi jobber med å omsette evige sannheter rundt ledergrupper og ledelse. Jeg har erfaringen mange ledere etterspør, mens Amalie kan komme med nye innfallvinkler til lederprogrammene og utfordre dagens måte å arbeide på.

Han forklarer at de unge som kommer inn i bedriften kommer inn med et åpent sinn. Selskapet setter sammen grupper systematisk slik at de alle utfyller hverandre.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi jobber mye med å kartlegge kompetansebredde og personlighetspreferanser. Da blir alder uinteressant. Samarbeidet er ikke konkurransepreget, men utfyllende. Det jeg kan bidra med kan Amalie omsette på en ny og frisk måte. Hun kan mer enn meg om digitalisering og det å få innhold interaktivt.

Hans rolle blir å ta med utprøvde innholdselementer i de programmene de lager sammen.

– Det flyr hos lederne. Amalie er flink til å strukturere og sette ting i sammenheng. Hun kan nok fag til at resultatet blir troverdig. Her skal folk bli brukt til det de er gode på, uansett andre parametere. Jeg er kanskje ikke den mest strukturerte personen i butikken, mens Amalie er en annen type som liker planlegging og struktur. Det er forferdelig fint for meg å få slippe å gjøre ting jeg ikke kan.  

Tar plass

Hvordan er maktbalansen mellom dere to ute i kundemøter?

– Jeg følger absolutt at Terje gir meg nok plass, og jeg er heller ikke redd for å ta plass i kundemøter. Alle ansatte blir oppfordret til å ta plass, og det er med på å skape trygghet, sier hun. Likevel tror jeg at kunden først vender seg til partner i slike situasjoner, da de naturligvis har mer tyngde

Så lenge Gundersen har mulighet til å si det hun ønsker, synes hun det går fint.

Saken fortsetter under annonsen

– Alle ansatte blir oppfordret til å ta plass, og det er med på å skape trygghet, sier hun.

Uthusli opplever at det er en kultur på arbeidsplassen hvor alle nyansatte blir kastet ut på dypt vann så fort som mulig.

– Det er en usagt forventing om å utfordre folk og gi dem plass. Jeg er opptatt av at folk skal ta plass og bli så selvgående som mulig, ellers slipper jeg aldri ut av dette her, sier han spøkefullt.

Har møtt fordommer

Terje Uthusli mener det er viktig at mytene rundt alderdom blir utfordret og forklarer at eldre mennesker er like ulike som yngre mennesker.

– Alder er et altfor ensidig parameter. Myten om at mennesker lærer dårligere med alderen og tar ting senere, finnes det lite forskning på. Hukommelsen svekkes ikke noe særlig før du er langt oppi 80-årene hvis du har god helse.

Han mener det er mange flere eldre der ute som kunne stått lenger i arbeidslivet og opplevd mening med det, samtidig som de kan være veldig verdiskapende.

– Det spilles utrolig mye kompetanse ved at eldre presses ut av arbeidslivet altfor tidlig og blir borte for alltid fordi man ikke bryr seg hvordan man kan skape synergier. Man holder seg bedre når man får bruke hodet. Vi er sosiale dyr, så det å ha en flokk er utrolig helsebringende, sier han.

Partneren har vært i selskapet siden 2006 og er en gammel traver i norsk arbeidsliv. Han har møtt flere fordommer i karrieren sin, som for eksempel at «man slukner når man fyller 60 år».

– Grunde Fredriksen, som er gründer i denne virksomheten, var nok kanskje noe skeptisk til eldre i konsulentbransjen, men han opplevde på kroppen at det er ikke alderen som har noe å si, men hvordan man tilnærmer seg ting. Verdier og tilpasninger er mye viktigere enn alder.

Uthusli mener bedrifter må bruke alle perspektivene man har, uansett om medarbeiderne er unge eller gamle.

– Vi bruker all vår erfaring for å lage et tilpasset produkt for kundene våre. Det gjør at man hele tiden er ydmyk, lærer folk å kjenne og lærer hva som er den enkeltes styrker og svakheter. Det overskygger dette med aldersforskjeller.

Amalie Gundersen forklarer at hun hadde hørt noen fordommer mot seniorer i arbeidslivet før hun selv kom inn i arbeidslivet. Disse negative stereotypiene handlet om at det var en del eldre folk som vil at ting skal være slik det alltid har vært, «fordi det fungerer».

– Det går jo fint til et vist punkt, før man innser at man må ta virksomheten videre inn i fremtiden. En annen stereotypi handler om at mange eldre mener at unge ikke skal bare buse inn i arbeidslivet og tro at de kan ta over. Jeg har dog selv ikke opplevd dette.

Kompetanseoverføring

Varde Hartmark har en læringsmodell på arbeidsplassen der 70 prosent av all læringen skal skje ute i prosjekter.

Uthusli forteller at det er en glede å dele erfaring og kunnskap.

– Det er et takknemlig miljø som gir mye tilbake og positiv takk når vi får til noe sammen. Det gir mye mer mening å være her enn på golfbanen, sier han.

– Det ligger utrolig mye kunnskap hos seniorene. For min del gjør jeg det jeg kan for ta til meg den kunnskapen så lenge de jobber her. I tillegg synes jeg det er flott at man holder seg i arbeidslivet så lenge man kan, så lenge man trives og synes det er gøy. Dette gangner jo alle, sier Gundersen.

Uthusli mener at det i bunn og grunn ikke er så store forskjeller mellom unge og eldre arbeidstakere, og forteller at sannsynligheten for at eldre folk «alltid vet best» og er «firkantet», er like stor blant yngre arbeidstakere.

– Det er myter i konsulentbransjen om at du ikke har så mye å bidra med etter du er fylt 60 år. Vi har for eksempel samarbeidet med selskaper hvor det er standard at partnere går av når de er 60 år. Det var overraskende å oppleve. Da var jeg allerede fylt 60 år, og det er lenge siden.

Ute blant kunder merker han ingen fordommer eller forventing om at han burde pensjonere seg.

– Erfaring er anerkjent kapital. Det har en troverdighet i seg selv, og når den kunnskapen blir kombinert med oppdaterte metoder og det siste innenfor forskning, fungerer det meget bra.

I Varde Hartmark har det vært omvendt – han får nesten ikke lov å pensjonere seg til familiens store fortvilelse.

– Jeg vil ikke slutte nå, fordi det er så utrolig morsomt. Det er utrolig deilig å være med flere og vi har som prinsipp at vi alltid skal være to eller flere på prosjekter. Jeg kan spille på mennesker som jobber dobbelt så fort som meg til å lage fantastiske analyser og presentasjoner. Det er helt topp, sier han.