Bedriftene kan vente seg penger i januar
Kompensasjonsordningen skal gi hjelp til bedrifter som er rammet av pandemien. Nå er det mange bedrifter som lurer på når de kan forvente å få penger fra kompensasjonsordningen.
– I praksis betyr det at staten dekker inntil 80 prosent av de faste, uunngåelige kostnadene for bedriftene, sier næringsminister Jan Christian Vestre.
Regjeringen legger frem de økonomiske støtteordningene i en proposisjon for Stortinget 14. januar.
– Dermed kan kompensasjonsordningen for næringslivet og kompensasjonsordningen for tapt varelager åpne i slutten av denne måneden, sier næringsministeren.
I ordningen som ligger hos Brønnøysundregistrene blir søknader behandlet automatisk, og dersom man er berettiget til tilskudd, så vil pengene være på konto svært raskt.
– Jeg vil oppfordre alle som vil søke på kompensasjonsordningen om å forberede sine søknader og sende dem inn med en gang det åpner. Bedrifter som har papirene i orden, vil da raskt få innvilget tilskudd, sier næringsministeren.
Den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet:
-
Den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet har gitt tilskudd til delvis dekning av faste, uunngåelige kostnader til foretak som har hatt omsetningsfall på 30 prosent eller mer, sammenliknet med 2019.
-
Tilskuddet til et foretak avhenger av hvor stort omsetningsfallet har vært.
-
Det er et tak for hvor mye et foretak/konsern samlet kan få i støtte fra ordningen. Fra november 2021 er taket hevet fra 100 til 120 mill. kroner. Det er også satt et maksimalt beløp som kan gis per tilskuddsperiode.
-
Fra november 2021 vil tilskudd helt eller delvis måtte betales tilbake dersom man året under ett gikk med overskudd. Det vil også fra samme tidspunkt settes begrensninger på å dele ut utbytte dersom man har mottatt tilskudd.
-
Alle søknader må bekreftes av revisor eller autorisert regnskapsfører før de sendes inn.
-
Siden omsetningsfallet først må beregnes, søkes det etterskuddsvis i denne ordningen.
-
Ordningen er endret flere ganger.
-
Ordningen er rettighetsbasert og hjemlet i lov og forskrift. Ordningen ble forvaltet av Skatteetaten i perioden mars-august 2021, og Brønnøysundregistrene (Brreg) i perioden fra september 2020.
-
Stortinget vedtok ifm. behandlingen av RNB 2021 å forlenge ordningen ut oktober 2021. Forlengelse av ordningen må besluttes av Stortinget. Forlengelsen og vilkårene må være i tråd med regelverket for statsstøtte og godkjennes av EFTAs overvåkingsorgan (ESA)