Kan du kreve å bli ansatt når du jobber på oppdrag for samme virksomhet over en lang periode? 

Foto

Istock/sturti

Arbeidstaker eller oppdragstaker?

Publisert: 25. januar 2022 kl 09.18
Oppdatert: 25. januar 2022 kl 09.21

Spørsmål: Jeg jobber som helsefagarbeider på et privat sykehjem. Jeg har hatt oppdragsavtale med virksomheten i 10 år. Jeg har imidlertid nylig vært på kurs om arbeidstakers rettigheter ved fast ansettelse, og synes arbeidsvilkårene for en fast ansatt virker mye bedre enn de vilkårene jeg har som oppdragstaker.

Jeg har aldri ønsket å være oppdragstaker, men min oppdragsgiver mener at det er den beste ordningen for sykehjemmet. Kan jeg gjøre noe med dette?

Svar: Utgangspunktet etter arbeidsmiljøloven er at enhver som er ansatt i en annens tjeneste, skal anses som en "arbeidstaker". Dette følger av arbeidsmiljøloven (aml.) § 1-8. Bestemmelsen innebærer at hverken oppdragsgiver eller oppdragstaker kan bestemme at forholdet skal utgjøre oppdragsforhold, dersom det i realiteten må anses som et arbeidsforhold. Dersom det er holdepunkter for at ditt oppdragsforhold i realiteten er et arbeidsforhold, er det et arbeidsforhold du etter loven har krav på, med tilhørende rettigheter og plikter, stillingsvern mv.

Spørsmålet om oppdragsforholdet skal anses som et arbeidsforhold, vil bero på en konkret vurdering der flere momenter vil kunne ha betydning. Etter lovens forarbeider kan følgende momenter trekke i retning av at det i realiteten er tale om et arbeidsforhold; medarbeideren har plikt til å stille sin personlige arbeidskraft til rådighet for oppdrags-/arbeidsgiver, medarbeideren er underordnet oppdrags-/arbeidsgivers ledelse og kontroll, oppdrags-/arbeidsgiver stiller arbeidsrom og utstyr til rådighet ved medarbeiderens utførelse av arbeidet, arbeidsgiver bærer risikoen for resultatet, medarbeideren mottar vederlag i en form for lønn, tilknytningsforholdet er stabilt, oppsigelig og med bestemte frister, og det arbeides hovedsakelig for en oppdragsgiver.

Dersom overnevnte momenter med tydelighet taler for at oppdragsforholdet ditt bør anses som et arbeidsforhold, kan det anbefales at du går i en dialog om å få fast ansettelse

Videre har rettspraksis ved flere anledninger gitt uttrykk for at to av momentene er særlig viktige i denne vurderingen, og særlig innenfor helsesektoren. Dette gjelder for det første om medarbeideren stiller sin personlige arbeidsplikt til rådighet for arbeidsgiveren. Dette innebærer at man som oppdragstaker eksempelvis vil ha svært begrensede muligheter for å stille med egen vikar dersom man blir syk. Det andre momentet som er tillagt særlig betydning i rettspraksis, er om medarbeideren er underlagt oppdrags-/arbeidsgivers ledelse og kontroll. Med ledelse og kontroll siktes det til at medarbeideren ikke står fritt i sin utøvelse av arbeidet. Oppdrags-/arbeidsgiver legger gjerne føringer for utførelsen, kontrollerer at arbeidet gjennomføres i tråd med retningslinjene, og har ellers det overordnede ansvaret for arbeidstid, turnusordning mv.

Det fremgår ikke av opplysningene dine hvordan arbeidet ditt er organisert. Vi anbefaler imidlertid at du rådgir deg med en arbeidsrettsadvokat dersom du ønsker en vurdering av din rettsstilling. Dersom overnevnte momenter med tydelighet taler for at oppdragsforholdet ditt bør anses som et arbeidsforhold, kan det anbefales at du forklarer situasjonen for oppdragsgiver og går i en dialog om å få fast ansettelse.

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!