Foto

Litt under halvparten av de som svarte på undersøkelsen, opplever at de har tilstrekkelig kompetanse til å gjøre jobben sin. Foto: AJ_Watt/iStock

Arbeidslivsbarometeret:

Færre er interessert i etter- og videreutdanning

Publisert: 5. september 2022 kl 11.39
Oppdatert: 5. september 2022 kl 11.39

Litt over fire av ti arbeidstakere sier at det er svært eller ganske sannsynlig at de vil ta etter- og videreutdanning hvis det tilrettelegges for det.

Det kommer frem i Arbeidslivsbarometeret som er utført AFI på oppdrag fra YS. 4000 arbeidstakere deltok i undersøkelsen i år.

− Det er en nedgang fra 49 prosent i fjor. Helt siden vi begynte med Arbeidslivsbaromeret i 2009 har vi sett en nedadgående trend på dette området, sier  forsker Mari Holm Ingelsrud ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI i en artikkel på OsloMet.

Da var andelen 64 prosent. Interessen for etter- og videreutdanning er størst hos de som har mest utdanning fra før.

Et kompetanseparadoks

Litt under halvparten av de som svarte på undersøkelsen, opplever at de har tilstrekkelig kompetanse til å gjøre jobben sin.

Forskerne har også sett på om det er noen forskjell på hvor interesserte arbeidstakerne er i etter- og videreutdanning, sammenliknet med egen oppfatning av kompetanse.

Saken fortsetter under annonsen

Litt flere av de som mener at de ikke har tilstrekkelig kompetanse er interessert i etter- og videreutdanning, men forskjellen er liten.

At færre opplever de har tilstrekkelig kompetanse samtidig som også færre er interessert i å ta etter- og videreutdanning, kaller forskerne et paradoks.