– Arbeidsgivere skriker etter arbeidskraft, men velger bort seniorene
Halvparten av alle arbeidsledige seniorer opplever at alderen fører til at de møter veggen når de søker jobb. Det viser en evaluering av en dansk satsing spesielt rettet mot ledige som er over 50 år.
49 prosent de danske seniorene som har deltatt i satsingen, svarer at de har opplevd å bli forbigått som jobbsøkere på grunn av fødselsdatoen. 44 prosent har erfart at det er vanskelig å finne jobb hvis de ønsker å bytte bransje.
– Ikke greit
Det er ikke greit at så mange seniorer blir valgt bort på grunn av alderen, fastslår arbeids- og likestillingsminister Peter Hummelgaard i Danmark.
– Jeg kan bare oppfordre flere arbeidsgivere til å åpne øynene for seniorer, spesielt i en tid med stigende mangel på arbeidskraft. De har masse erfaring og kvalifikasjoner gjennom et helt arbeidsliv, og de er ofte lette å få sluset inn på arbeidsplassen, sier Hummelgaard i en pressemelding.
Den danske regjeringen har lagt fram et forslag som innebærer at arbeidsgivere ikke kan be om å få oppgitt søkernes alder når de lyser ut jobber.
Mange seniorer som mister jobben, ender i langtidsledighet.
Verst for 60+
I Danmark, som i Norge, er det stor etterspørsel eller arbeidskraft. Det ser imidlertid ikke ut til å påvirke arbeidsgiveres vilje til å se bort fra alder når de rekrutterer, konstaterer sjeføkonom Erik Bjørsted i den danske tankesmia Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
«Arbeidsgivere skriker etter arbeidskraft, men velger bort seniorene», skriver sjeføkonomen i et debattinnlegg.
Arbeidssøkere som er 60 år eller mer, har spesielt store problemer med å få seg jobb.
«Mange seniorer som mister jobben, ender i langtidsledighet. Og selv om arbeidsgivere for øyeblikket melder om store problemer med å skaffe arbeidskraft, har bare halvparten av 60+ som mistet jobben under den første koronabølgen, kommet i jobb igjen. Det er et stort tap for den enkelte og for samfunnsøkonomien», konstaterer Bjørsted.
Ikke noe nytt
At jobbsøkere over 60 år møter veggen, er ikke noe nytt. I mange år har særlig jobbsøkere i alderen 60-64 år hatt problemer med å få seg arbeid, påpeker Bjørsted.
Fire av ti arbeidsledige dansker i denne aldersgruppen er langtidsledige, mens det bare gjelder tre av ti for alle ledige under ett. Blant de arbeidsledige i alderen 25-29 år er bare drøyt to av ti langtidsledige.
«Det er paradoksalt at arbeidsgivere på den ene siden melder om store rekrutteringsutfordringer, og at det på den andre siden er så mange seniorer som har problemer med å komme tilbake i jobb», konstaterer sjeføkonomen i den danske tankesmia.
Seniorer sliter også i Norge
Tall og analyser fra Norge tyder på at også her i landet sliter ledige seniorer mer enn andre med å få seg jobb.
Statistisk sentralbyrå (SSB) fører ikke statistikk over langtidsledighet fordelt på alder i dag, men i en analyse fra 2019 fastslo SSB at arbeidsledige i alderen 55–66 år bruker lengre tid enn andre på å komme seg ut av ledigheten.
Analysen tok for seg registrerte arbeidsledige i 2015, og den viste at 32 prosent i aldersgruppen 55–61 år fortsatt var ledige året etter, mens dette gjaldt 39 prosent i aldersgruppen 62-66 år. Dette var mer enn dobbelt så høy andel som blant unge under 30 år.
Seniorene fra 55 til 61 år hadde den høyeste ledigheten etter to år. Da var 16 prosent i denne aldersgruppen fortsatt ledige, mens det bare gjaldt 9 prosent av de ledige under 30 år og 12 prosent i aldergruppen 30-54 år.
Blant de eldste jobbsøkerne, i alderen 62-66 år, falt andelen som fortsatt var ledige etter to år, blant annet fordi mange da hadde valgt å gå av med pensjon.
Sannsynet for å bli langtidsarbeidssøkjar aukar med aukande alder.
Eldre utsatt etter koronautbruddet
Også en analyse fra Nav av ledigheten etter koronanedstengningen i mars 2020 viser at seniorer er særlig utsatt for langtidsledighet.
Analysen så på hvordan det hadde gått med dem som ble ledige i den første bølgen av koronakrisen. Den viste at de fleste som ble arbeidsledige på grunn av smitteverntiltakene våren 2020, bare var ledige i en kort periode.
Noen ble imidlertid langtidsledige, og eldre var blant gruppene som skilte seg ut med økt sannsynlighet for fortsatt å være arbeidssøkere etter fem måneder eller mer.
«Sannsynet for å bli langtidsarbeidssøkjar aukar med aukande alder», fastslo analysen.
Nye tall bekrefter situasjonen
Ferske ledighetstall fra Nav bekrefter at langtidsledigheten er et større problem blant seniorene enn blant andre ledige.
I januar var i år var i alt 74.143 personer registrert som helt arbeidsledige hos Nav. Av disse var 21.356 langtidsledige. Det betyr at tre av ti var langtidsledige, det vil si at de hadde vært ledige i en sammenhengende periode på mer enn et halvt år.
Blant de ledige over 50 år var fire av ti vært langtidsledige, og ser man bare på aldergruppen 60+, er andelen enda høyere. Halvparten av alle over 60 år som var registrert som helt arbeidsledige i januar, hadde vært ledige i mer enn el halvt år.