– Både vaksine og test for covid-19 er frivillig i Norge. Det betyr at arbeidsgiver verken kan pålegge arbeidstakere å vaksinere seg eller å ta en test, bortsett fra i helt spesielle tilfeller, sier Hans Gjermund Gauslaa i Simployer.

Foto

Moha El-Jaw/iStock

 

Kan ikke kontrollere om ansatte er testet eller vaksinert

Publisert: 24. januar 2022 kl 08.35
Oppdatert: 24. januar 2022 kl 08.35

Økt spredning av koronasmitte gjør at svært mange norske arbeidstakere blir nærkontakter til en som er smittet, og at de derfor risikerer å havne i karantene.

For å unngå at for mange havner i karantene samtidig, varslet regjeringen 13. januar lettelser i karantenereglene og økt mulighet til å teste seg ut av karantene.

– Testing er ifølge Folkehelseinstituttet effektivt for å avdekke smitte¸ langt mindre kostbart for samfunnet og mindre inngripende for individer enn karantene, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol da hun presenterte regelendringene.

Kan ikke pålegge testing

Arbeidsgivere har imidlertid ingen mulighet til å kartlegge hvorvidt ansatte følger de til enhver tid gjeldende reglene, forteller Hans Gjermund Gauslaa, som er juridisk HR- og ledelsesrådgiver i HR-selskapet Simployer.

– Både vaksine og test for covid-19 er frivillig i Norge. Det betyr at arbeidsgiver verken kan pålegge arbeidstakere å vaksinere seg eller å ta en test, bortsett fra i helt spesielle tilfeller. De kan heller ikke kontrollere om ansatte har tatt tester eller vaksiner, sier Gauslaa i en pressemelding.

– Dermed står de aller fleste arbeidsgivere igjen med muligheten til å oppfordre ansatte til å teste seg i henhold til regler og anbefalinger, konstaterer han.

Saken fortsetter under annonsen

Strenge krav for kontrolltiltak

Krav om at ansatte må ta koronatest er et kontrolltiltak og en medisinsk undersøkelse. Regler for dette finnes i kapittel 9 i arbeidsmiljøloven.

– Loven stiller strenge krav til når slike kontrolltiltak kan gjennomføres, og det vil være svært få arbeidsgivere som kan iverksette koronatesting som et kontrolltiltak. I praksis vil det nok bare være i virksomheter der det er høy risiko for at ansatte, pasienter eller andre blir alvorlig syke eller dør dersom de smittes med koronaviruset, sier Gauslaa.

– At omikron-varianten av viruset ser ut til å gi mildere sykdom og mindre risiko for sykehusinnleggelse, vil også ha som konsekvens at det er enda færre virksomheter som nå kan benytte testing som kontrolltiltak, tilføyer han.

Basert på tillit

Simployer har hørt om arbeidsgivere som ønsker å hente inn informasjon om hvem som er vaksinert, og også om noen som krever dokumentasjon på negative tester.

– Også dette er å se på som kontrolltiltak, med strenge krav til saklig grunn. Det må også vurderes om det aktuelle behovet for smittevern kan ivaretas på annen og mindre belastende måte enn gjennom kontrolltiltak, sier Gauslaa.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidsgivere er i praksis nødt til å basere seg på tillit til at ansatte følger regler og retningslinjer som er laget av myndighetene og virksomheten selv.

– Det norske arbeidslivet er i stor grad basert på tillit, og det må være hovedregelen også i disse spørsmålene. Dersom du som leder mistenker at ansatte misbruker denne tilliten, må det følges opp på vanlig måte som en personalsak, sier Gauslaa.

Har rett på sykepenger

Hva dersom ansatte ikke ønsker å følge et testregime som kunne hindret at de ble satt i en langvarig karantene?

Det er lite arbeidsgiver kan gjøre med dette, ser Simployers rådgiver og ekspert på sykepenger, Jørgen Brostrøm.

– Vi vet at mange arbeidsgivere er frustrert over dette, men det er altså slik at ansatte har rett til sykepenger selv om de ikke ønsker å teste seg ut av en karantene. Forutsetningen for rett til sykepenger er imidlertid at arbeidsgiver ikke har mulighet til å tilrettelegge, for eksempel ved muligheten til å jobbe hjemmefra, sier Brostrøm.