REKORDMANGE STILLINGER: I 2021 opplevde FINN jobb en økning i antall stillingsutlysninger på over 56 prosent sett mot 2020. Blant bransjene med størst vekst, var Bygg og anlegg og Industri og produksjon. 

Foto

Getty Images.

– Antallet jobbmuligheter vokser ekstremt mye, mens antallet kandidater flater ut

Publisert: 11. februar 2022 kl 14.45
Oppdatert: 14. februar 2022 kl 07.53

Våren 2021 markerte starten på det som skulle vise seg å bli tidenes år for stillingsmarkedet i Norge.

Tall fra Finn jobb for første halvår tydet på at usikkerheten og uroen som hadde preget arbeidsmarkedet i koronaåret 2020 for alvor var i ferd med å avta, og denne tendensen økte utover høsten 2021.

– I mars 2020 endret stillingsmarkedet seg dramatisk. Verden ble truffet av pandemi og som en konsekvens av det stengte Norge ned. Halvparten av stillingsannonsene ble borte over natten. Det var en kritisk stemning i hele den norske økonomien.

– Vi i Finn bekymret oss over hvordan utviklingen kom til å bli og hvordan man skulle kunne hente seg inn igjen, sier Christopher Ringvold, produktdirektør for FINN jobb under et digitalt arrangement.

Ringvold deltok under «Rekrutteringsdagen» som ble arrangert i regi av HR Norge i starten av februar.

Rekordmange stillinger

Christopher Ringvold er jobbanalytiker og leder for FINN jobb. 

Foto

Caroline Roka/FINN.

Saken fortsetter under annonsen

Finn.no er Norges største markedsplass for stillingsannonser. På kandidatsiden leverte nettstedet mer enn 4,5 millioner søknadsklikk i fjor og hadde mer enn 72 millioner besøk. Det betyr at de har rundt 8 millioner besøk hver måned på plattformen.

I fjor hadde Finn 13.500 kunder som minst publiserte en stilling hos dem og mer enn 250.000 stillinger totalt sett. Det var en vesentlig oppgang sammenlignet med tidligere år.

– Arbeidsmarkedet har vært gjennom en dramatisk periode, sier han.

Mellom 2015 til 2019 var det grønne tall å se på stillingsmarkedet til Finn og de lå på ti prosent vekst i året. I 2020 stupte antall annonser.

– Vi bommet skikkelig da vi prøvde å spå hvordan markedet ville ta seg opp igjen. Vi hadde en gradvis innhenting gjennom slutten av 2020 og i starten av 2021 så vi tegn på bedring.

I april 2021 hadde Finn 100 prosent vekst i antall stillingsannonser. Den veksten holdt seg gjennom hele fjoråret.

– Det er veldig tydelig at det er en ekstrem høy etterspørsel etter arbeidskraft og det er ikke bare de bransjene som ble direkte rammet av pandemien – det gjelder over hele linjen. Det var noe vi i Finn aldri hadde sett tidligere. Det var en «all time high» i antall utlyste stillinger hos Finn, sier Ringvold.

Saken fortsetter under annonsen

De som turte, vant

I mars 2020 til februar 2021 var det vesentlig flere jobbsøkere enn det er jobbmuligheter. For rekrutterer var det i denne perioden lettere å få tak i riktige kandidater, enn det er nå.

– De bedriftene som turte å satse i andre, tredje og fjerde kvartal av 2020, hadde en kjempefordel. Da var det ganske greit å få tak i de riktige kandidatene til stillingene. Det bildet har endret seg helt ekstremt inn i 2021, sier han.

Antallet jobbmuligheter vokser ekstremt mye, mens antallet søkere ikke vokser i like stor grad eller avtar.

– Det blir vanskeligere å få tak i kandidater og det blir færre kandidater per stilling. Det er ekstremt vanskelig å rekruttere om dagen. Globalt snakker man om mangel på kandidater.

– Jeg sa det i høst, og jeg sier det igjen nå - det har aldri vært så mange muligheter for arbeidstakere som nå. AS Norge skriker etter mer arbeidskraft. Er du på utkikk etter jobb, er det altså ingenting å vente på. Det er åpninger innenfor en rekke ulike bransjer, og flust av muligheter.

Saken fortsetter under annonsen

2021 var et knallgodt år for stillingsmarkedet. Det aldri vært så mange ledige stillinger på Finn jobb før. Markedet kokte.

– Bare i løpet av fjerde kvartal i 2021, som tross alt var preget av en del usikkerhet knyttet til omikron, var det en økning i antall nye stillingsutlysninger på hele 60 prosent sett mot samme periode i fjor, sier Ringvold.

Ser man på totaltallene for 2021, har det vært en økning i antall stillingsutlysninger på 56 prosent sett mot 2020.

Skrikende behov for kompetanse

Det var ikke bare kriserammede næringer som restaurant, mat og uteliv og butikk og varehandel - som var spesielt hardt rammet av koronarestriksjonene, som så en positiv oppsving i 2021.

Også Industri og produksjon, IT, samt bygg og anlegg har hatt et meget godt 2021, med økninger på henholdsvis 76 prosent, 55 prosent og 46 prosent i antall stillingsutlysninger sett mot 2020.

Saken fortsetter under annonsen

Helse og omsorgssektoren har også merket et voldsomt trøkk - med en økning på 47 prosent i fjerde kvartal 2021 (sett mot 2020) og en økning på 36 prosent for hele året sett mot 2020.

Foto

TOPP 5 BRANSJER: Over ser man topp 5 bransjer med flest utlysninger i fjerde kvartal 2021 på FINN jobb. 

 

– I koronaperioden har man sett et enormt behov for mer helsepersonell i Norge, og dette behovet har ikke blitt mettet i løpet av 2021, forteller jobbanalytikeren-

– Ellers er det interessant å se at industri og produksjon også har hatt en økning på over 76 prosent i antall stillingsutlysninger i 2021 sett mot 2020, som jo er veldig positivt. Det virker som de fleste bedrifter er «tilbake» etter koronapandemien, eller hvert fall på god vei tilbake.

Når det gjelder stillingsfunksjoner, ser Finn at utviklingen her harmonerer ganske godt med bransjetallene.

Foto

TOPP 5 STILLINGSFUNKSJONER: Over ser man topp 5 stillingsfunksjoner med flest utlysninger i fjerde kvartal 2021 på FINN jobb. 

 

Ubalanse i tilbud og etterspørsel

Saken fortsetter under annonsen

En tydelig trend i 2021 var at antallet stillingsutlysninger økte raskere enn tilgangen på kandidater. Median antall søknadsklikk per annonse på Finn jobb gikk ned med over 34 prosent i 2021 sett mot 2020.

Ifølge Ringvold har stillingstilbudet vært så høyt det siste året at det har blitt en ubalanse i forhold til antall potensielle kandidater.

– Utover høsten 2021 så man at antall stillinger økte i langt større grad og hastighet enn tilgangen på kandidater. Dette har skapt en ubalanse i markedet, med en ekstrem etterspørsel etter arbeidskraft på den ene siden og for lav tilgang på arbeidskraft på den andre siden.

– Dette har ført til at det har vært krevende for en del virksomheter å få dekket rekrutteringsbehovet sitt, og denne tendensen tror jeg vi vil fortsette å se inn i 2022, forklarer Ringvold:

– For arbeidstakerne skaper dette en motsatt situasjon - med et eksepsjonelt høyt volum av tilgjengelige stillinger. I tillegg er det færre søkere per stilling, noe som gir lavere konkurranse om jobbene. Så det er bare å gripe sjansen om man er på «kikkerten».

Trafikken inn til annonsene har holdt seg stabilt høy gjennom hele 2021. Det var over 176 millioner besøk inn til jobbannonsene på Finn jobb i fjor - som er en vekst på 10 prosent sett mot året før.

Fjerde kvartal 2021 var likevel det «roligste» kvartalet, med en økning i trafikk på litt over 1 prosent.

– Dette har nok sammenheng med at fjerde kvartal markerer slutten på året og er en tid der mange er opptatt av litt andre ting enn å se etter jobb.

– I tillegg kom det da denne nye runden med restriksjoner og nedstengning som følge av omikron, som kanskje skapte litt usikkerhet, og derav resulterte i en litt lavere trafikkøkning sett mot tidligere kvartal samme år, sier Ringvold.

– At vi har sett en trafikkøkning på over 10 prosent i 2021, viser likevel at veldig mange er ute og speider, og at interessen i jobbmarkedet er høy.

Vil ha hjemmekontor

De mest brukte søkeordene på Finn jobb sier mye om hva arbeidstakere er på jakt etter når de leter etter ny jobb. Og i andre kvartal 2021 så man plutselig at «hjemmekontor» havnet på topplisten.

I dette kvartalet lå «hjemmekontor» på niendeplass på topp 10-listen, mens i tredje kvartal var det oppe på sjetteplass.

I fjerde kvartal var det nede på 23. plass, som Ringvold tror kan ha sammenheng med at man nå har fått på plass et eget «hjemmekonto»-filter på FINN jobb, som har ført til at det er færre fritekstsøk etter dette sett mot tidligere.

– Totalt sett i 2021 har antall søk etter «hjemmekontor» økt med over 130 prosent sett mot 2020. Dette er spennende innsikt som sier mye om hva arbeidstakere ønsker fremover.

– I høst fikk vi også på plass et eget «hjemmekontor»-filter på FINN jobb, som vi ser at blir brukt i stadig økende grad. Dette viser tydelig at mange har blitt opptatt av økt grad av fleksibilitet i arbeidslivet, forklarer Ringvold.