Selv om mange seniorer ønsker å gå av med pensjon tidlig, så liker de jobben sin stadig bedre ettersom de blir eldre, viser Seniorpolititisk barometer 2022.

Foto

iStock/jacoblund

Alle vil at folk skal stå lenger i jobb − men stadig flere av seniorene gleder seg til pensjonisttilværelsen

Publisert: 10. november 2022 kl 09.36
Oppdatert: 10. november 2022 kl 09.44
Foto

Kari Østerud er direktør ved Senter for seniorpolitikk.  Foto: Sverre Chr. Jarild

­Norske virksomheter trenger mer arbeidskraft. 68 prosent av de spurte i årets Norsk seniorpolitisk barometer synes også det er rimelig at folk jobber lenger når de lever lenger. Men likevel ser de for seg et kortere arbeidsliv for seg selv:

Andelen yrkesaktive som gleder seg til egen pensjonisttilværelse har økt fra 36 til 42 prosent de to siste årene. De yrkesaktive i femtiårene gleder seg mest. Her svarer over halvparten at de gleder seg til å gå av med pensjon.

Også de yrkesaktives ønskede avgangsalder har falt siden 2015, viser Norsk seniorpolitisk barometer, og ser nå ut til å stabilisere seg på rundt 65 år.

Tall fra NAV viser dessuten at gjennomsnittlig avgangsalder har vært «flat» siden 2014.

Pensjonsreformen

− Vi kan ikke lenger støtte oss på at pensjonsreformen alene vil øke avgangsalderen. Hvordan man har det på jobben er viktigere enn pensjon når pensjoneringsbeslutningen tas, sier direktør Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk.

Saken fortsetter under annonsen

Den påstanden er også LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad enig i. Under en debatt i forbindelse med lanseringen av det ferske barometeret denne uken, sier Bjørnstad at man i arbeidet med pensjonsreformen i sin tid «glemte» et viktig poeng»:

− Man hadde en overdreven tro på at manglende insentiver på å stå i jobb var hovedårsaken til at folk pensjonerte seg tidlig. Derfor har pensjonsreformen insentiver til å stå lenger i jobb.

− Men man glemte å tenke på at folk også måtte få lov til å jobbe lenger. Arbeidet med å tilrettelegge for å kunne jobbe lenger var fraværende, sier Bjørnstad, som framhever at partene i arbeidslivet nå skal jobbe med inkludering, tilrettelegging og seniorpolitikk fram mot neste revisjon av avtalen om et inkluderende arbeidsliv om to år.

En konkret problemstilling i så måte er de bedriftsinterne aldersgrensene. Loven sier at man kan jobbe til man er 72 i privat sektor, mens mange bedrifter har en avtale om at 70 år er «grensen».

− Problemet er at slike avtaler innebærer at alle må slutte da. Dermed blir den reelle aldersgrensen lavere, påpeker Roger Bjørnstad.   

De eldre «elsker jobben» sin mest

Men selv om mange seniorer ønsker å gå av med pensjon tidlig – de fleste har råd til det – så liker de jobben sin stadig bedre ettersom de blir eldre. Det er de eldste over 60 år som sier at de gleder seg mest til å gå på jobb og som mestrer arbeidsoppgavene best, ifølge barometeret. Potensialet for økt avgangsalder er derfor stort.

Saken fortsetter under annonsen

− Når muligheten for pensjonering faktisk nærmer seg, viser barometer at ønsket avgangsalder stiger. Seniorene har ressurser og kompetanse som arbeidslivet trenger, sier Østerud.

Et annet poeng fra årets seniorpolitiske barometer er at 20 prosent av oss har opplevd aldersdiskriminering på arbeidsplassen.

«Aldersdiskriminering ser ut til å gjøre seg gjeldende ved innføring av ny teknologi, deltakelse på kurs og opplæring i arbeidstiden, sammen med reduserte muligheter til forfremmelse og lønnsforhøyelse», heter det i barometer-rapporten.