700 færre på arbeidsavklaringspenger
– Antall personer som mottar arbeidsavklaringspenger holder seg stabilt, med bare en svak reduksjon i løpet av 2. kvartal. Nedgangen skyldes blant annet at personer som var ferdig avklart til arbeid gikk ut av ytelsen, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Av dem som sluttet å motta AAP i 3. kvartal 2021 var 27 prosent i arbeid uten kjent tilknytning til Nav seks måneder etter. Dette er 6 prosentpoeng flere enn perioden før og det tredje kvartalet på rad hvor andelen øker.
Samtidig mottok 29 prosent uføretrygd, og ytterligere 11 prosent kombinerte uføretrygd med arbeid. Både blant dem som kun mottok uføretrygd og dem som kombinerte arbeid med uføretrygd er andelen redusert i løpet av de siste 12 månedene.
– Andelen som er i arbeid når de slutter å motta AAP fortsetter å øke og er på det høyeste nivået siden 2013. Bedre forutsetninger på arbeidsmarkedet fører til at personer med nærhet til arbeid har en høyere sannsynlighet for å komme ut i jobb og dermed avslutte perioden med AAP, sier Holte.
Samtidig er andelen som ender med uføretrygd redusert, noe som tyder på at denne gruppen i større grad blir værende på AAP som følge av forlengelsene.
Færre mottar AAP som arbeidssøkere
Etter at forlengelsene for personer som var ferdig avklart til arbeid ble avsluttet ved utgangen av 1. kvartal 2022 er antall personer som mottar AAP etter §11-17 redusert med nær 1000 personer. Dette tilsvarer en nedgang på 57 prosent.
Det er for tidlig å si noe om hvor denne gruppen ender, men basert på erfaringer fra 2020 og frem til i dag vil rundt halvparten være i arbeid uten annen tilknytning til Nav.
Rett over 12.000 personer sluttet å motta AAP i 1. kvartal 2022. Sammenlikner man med tilsvarende periode året før var avgangen stabil, mens det var en svak reduksjon på rundt 400 personer fra 4. kvartal 2021.
Antallet som sluttet å motta AAP var fortsatt lavt sammenliknet med tiden før koronapandemien. Dette skyldes først og fremst at flere får forlenget ytelsen.