7 av 10 arbeidsgivere oppgir at de ikke finner arbeidskraft med riktig kompetanse
Koronakrisen er for lengst glemt av norske arbeidsgivere, ifølge ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer for tredje kvartal 2022. For tredje kvartal på rad forventer norske arbeidsgivere å ansette flere.
Samtidig viser undersøkelsen at det aldri har vært vanskeligere å finne riktig folk. 70 prosent sier at de har noen eller store utfordringer med å fylle stillinger på grunn av mangel på rett kompetanse.
– Vi har sett en økende kompetansemangel gjennom flere år. Frem til nå har vi først og fremst merket utfordringene innen enkelte bransjer, som for eksempel innen IT.
– Denne våren har arbeidsgivere innen de fleste bransjer begynt å merke en stadig økende knapphet på kompetent arbeidskraft. Arbeidsmarkedet er i ferd med å bli støvsugd for kompetanse, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup Norge i en pressemelding.
Aller vanskeligst er det å rekruttere arbeidstakere med IT- og datakompetanse. Dette gjelder på tvers av alle bransjer. Hele 31 prosent av arbeidsgivere har oppgitt at de har problemer med å finne denne kompetansen.
Mangler 70.000 personer
I undersøkelsen for tredje kvartal svarer 44 prosent av arbeidsgiverne at de forventer å ansette flere. 15 prosent forventer å bemanne ned. Når man justerer for sesongvariasjoner, gir det netto bemanningsutsikter på +27 prosent.
Det er en litt svakere forventning enn for andre kvartal (+29 prosent), men fortsatt et av de høyeste nivåene ManpowerGroup har sett i Norge siden den forrige etterspørselstoppen, i 2007.
Bransjene som forventer å ansette mest i det kommende kvartalet er bank, finans og forsikring (+43 prosent), industriproduksjon (+40 prosent) og varehandel (+38 prosent).
At kompetansemangelen øker bekreftes også av Navs bedriftsundersøkelse for 2022, som anslår at det mangler arbeidskraft tilsvarende 70.000 personer.
Utdanner for få IT-folk
Store deler av næringslivet i Norge sliter med å finne folk, og ingen bransje har så store problemer som IT-bransjen.
– Utdanningsinstitusjonene utdanner alt for få mennesker, og de som utdannes har ofte utdatert kompetanse, sier Experis-sjef Trygve Solem i en pressemelding.
80 prosent av IT-selskapene har vanskeligheter med å fylle stillinger fordi det ikke finnes kompetent arbeidskraft.
– Markedet på IT-siden er faktisk helt ekstremt. Både vi som selger og de som trenger IT-kompetanse er desperate. Og problemene blir bare større og større, sier Trygve Solem, adm. direktør i Experis.
Han understreker at det ikke er snakk om midlertidige problemer som skyldes krigen i Ukraina, der norske IT-selskaper tradisjonelt har funnet mange dyktige arbeidstakere.
– Norsk IT-bransje har stått sammen med Ukraina, og klart å fortsette samarbeidet tross krigen. Mye av produksjonen er flyttet vest i landet, der det er roligere. Så krigen er ikke en direkte årsak til den store mangelen på folk her hjemme, understreker Solem.
Experis-sjefen mener de norske bemanningsproblemene har bygget seg opp gradvis i flere år, som et resultat av alt for få studieplasser ved NTNU og norske universiteter.
Mangler 1.500 studieplasser
I fjor ble det utdannet rundt 3.000 mennesker innen IT-fag i Norge, og ifølge en rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse er det rundt 1.500 for få. Det fører til at bemanningsvanskene eskalerer for hvert år som går.
– Jeg er usikker på om det er rammebetingelsene fra myndighetene som er årsaken til det store utdanningsunderskuddet hvert år, eller om det skyldes svak omstillingsevne hos utdanningsinstitusjonene. Interessen står det i hvert fall ikke på, antall søkere til IT-studier er høyt og interessen er stor, sier Solem.
Et paradoks er også at de nyutdannede ikke nødvendigvis er klare til innsats når studiene er fullført.
– Ting endrer seg fort, og utdanningene ser ikke alltid ut til å henge med i svingene. Ofte må næringslivet selv ta ansvar for å videreutdanne kandidatene til de systemene som brukes i dag, forteller Experis-sjefen.
Å lære å lære
Solem understreker at de ferdigutdannede studentenes kunnskapshull ikke er et uoverkommelig problem.
– Næringslivet sikrer relevant kompetanse når folk kommer om bord. Det viktigste er at kandidatene har lært å lære. Ting endrer seg usannsynlig fort, og med nærmest eksponentielle endringer i vårt marked blir den viktigste kompetansen å kunne tilegne seg ny kunnskap raskt. Alle ansatte må fylle på med kompetanse hele veien i yrkeskarrieren.
Solem ser også et stort potensial i å etterutdanne mennesker med tilstøtende kompetanse.
– Ved siden av å øke kapasiteten kraft i startutdanningen, må myndighetene skape rammebetingelser som gjør at folk kan ta etterutdanning mens de er i jobb. Lenger sør i Europa ser vi hvordan myndighetene investerer i folk som allerede er i arbeid. Med realfagskompetanse i bunn er veien kort til en karriere innen IT, påpeker han.
Liten utferdstrang
Experis-sjefen synes det er et paradoks at så få unge nordmenn søker seg til IT-utdanninger i utlandet, når man vet hvor godt arbeidsmarkedet er.
– Har vi virkelig så liten utferdstrang? Både i England, USA, Canada, Danmark og Australia er de gode utdanningsmuligheter. Jeg håper lysten på utenlandsstudier øker nå som koronaepidemien forhåpentligvis er et avsluttet kapittel.
– Det vil i hvert fall være naivt å satse på at India skal utdanne nok IT-folk til oss i fremtiden. Trenden er at selskapene ønsker å ha kompetansen her hjemme, og da må storsamfunnet svare på den utfordringen. Og det haster, sier Trygve Solem i Experis.