Jobber du med å endre rutiner for å sikre pasientsikkerhet og ser at arbeidsgiver neglisjerer tiltakene, er man nødt til å varsle.

Foto

FangXiaNuo/iStock

­5 råd hvis du skal varsle om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen

Publisert: 9. november 2022 kl 07.49
Oppdatert: 9. november 2022 kl 08.36

LEST OM LEDELSE. Lojalitetsplikten i et arbeidsforhold er en plikt for arbeidstaker til å opptre lojalt og i tråd med arbeidsgivers interesse.

Måten du opptrer og uttaler deg på i forbindelse med en varslingssak kan ha stor betydning for omdømmet til arbeidsgiver, minner fagorganisasjonen NITO om i en pressemelding

NITO-advokat Steinar Andersen sier i meldingen at foreningen opplever en økning i antall henvendelser som handler om varsling og reaksjoner rundt dette.

– Det er viktig å veie de ulike interessene i saken mot hverandre på en forsvarlig måte, sier han.

Advokaten viser til at det å ytre seg offentlig kan være komplisert og få store konsekvenser. Hvis noen har gjort noe feil for eksempel på et sykehus, kan konsekvensene bli voldsomme. Jobber du med å endre rutiner for å sikre pasientsikkerhet og ser at arbeidsgiver neglisjerer tiltakene, er man nødt til å varsle.

– Da handler det om hvem du er lojal mot. Husk at hvis du uttaler deg offentlig i media, er avisenes mål ofte å få leserne til å klikke på saken, mens du selv har en lojalitetsplikt. Vær oppmerksom på at du risikerer at saken blir forsterket gjennom medias vinkling, sier Andersen i pressemeldingen. 

Han gir følgende råd i sakens anledning: 

Dette er NITO-advokatens fem råd:

1.    Varsle internt og dokumenter det

2.    Varsle eksternt hvis virksomheten ikke tar tak

3.    Husk lojalitetsplikten – ikke glem virksomhetens omdømme

4.    Medieoppslag forsterker saken – vær obs på at du mister kontroll på vinkling

5.    Få råd av advokater om hvordan du bør gå fram

Saken fortsetter under annonsen