Helse og psykisk velvære var et stort problem i alle land under pandemien, med mange respondenter som rapporterer høy risiko for depresjon.

Foto

41,7 millioner EU-arbeidere jobbet fra hjemmekontor i fjor

Publisert: 30. desember 2022 kl 08.31
Oppdatert: 30. desember 2022 kl 08.31

Pandemien har gjort at fjernarbeid har vært noe en liten gruppe mennesker drev med, til å være et viktig arbeidsalternativ for 1 av 5 europeiske arbeidstakere, skriver Eurofund i en artikkel.

Nå som Europa beveger seg ut fra pandemien, står mange leder overfor et viktig dilemma. Fjernarbeid har fungert bra for mange og hjulpet flere med å kombinere jobb og familieliv, og gitt dem større autonomi og fleksibilitet.

For andre har det motsatte vært tilfelle. Noen har følt på økt prestasjonspress, lengre arbeidstid og større eksponering for psykososiale risikoer.

Undersøkelsen «Living, working and COVID-19 online surveys»  viser at 28 prosent av yngre arbeidstakere I EU, og 41 prosent av yngre i EUs naboland, følte på en utbredt følelse av sosial ekskludering i løpet av pandemien.

Høy risiko for depresjon

Helse og psykisk velvære var et stort problem i alle land under pandemien, med mange respondenter som rapporterer høy risiko for depresjon.

Resultatene som viser at 75 prosent av de mellom 18 og 44 år er utsatt for depresjon i EUs naboland var spesielt alarmerende.

Saken fortsetter under annonsen

Dårlig balanse mellom arbeid og privatliv ble rapportert over hele linja. Funnene viser en stor variasjon mellom land når det gjelder arbeidstid og arbeidstretthet, med kvinner som rapporterer en høyere frekvens av tretthet på grunn av å utføre mesteparten av det ulønnede husholdningsarbeidet på fritiden, spesielt i EUs naboland.