Blant dem over 60 år er andelen som benytter seg av totrinnspålogging og som vet hva det er, enda lavere.

Foto

NorSIS. 

Yngre er mer utsatte for kontokapring enn eldre

Publisert: 30. juni 2021 kl 10.25
Oppdatert: 30. juni 2021 kl 10.25

At så få bruker totrinnspålogging, kommer frem i en representativ undersøkelse NorSIS har gjennomført i forbindelse med årets store nasjonale sikkerhetsdugnad, Nasjonal Sikkerhetsmåned.

Totrinnspålogging burde vært standard på alle nettjenester, og må benyttes både hjemme og på arbeidsplassen, mener NorSIS.

– Med tanke på hvor lett det er å få på plass totrinnspålogging og hvor mange problemer du kan unngå, så oppfordrer vi alle på det sterkeste om å få dette på plass med engang, sier seniorrådgiver i NorSIS, Hans Marius Tessem.

Mister kontroll over kontoer

Foto

Hans Marius Tessem, seniorrådgiver, NorSIS. 

Bare i løpet av det siste året har 7 prosent av de spurte opplevd å miste kontroll over en eller flere av sine kontoer i sosiale medier eller e-post.

Blant de under 29 år er andelen nesten dobbelt så høy (13 prosent). En stor andel av dette kunne vært unngått om flere hadde benyttet totrinnspålogging, mener cybersikkerhetseksperten.

Saken fortsetter under annonsen

– Kontokapring kan være en svært belastende og ubehagelig opplevelse. Det innebærer at andre logger seg på dine kontoer i sosiale medier og derfor kan legge ut poster. Gjerne for å forsøke å svindle vennene og kontaktene dine.

– Tar noen over en ansatts e-postkonto kan det skape store vanskeligheter for virksomheten han eller hun jobber i. Da har du plutselig en kriminell på «innsiden» av bedriften din. Svært mye av dette kan unngås ved å benytte seg av totrinnspålogging, sier Tessem.

Kan få enorme konsekvenser for virksomheter

Når hele drivstofforsyningen til deler av USA ble påvirket av et dataangrep mot Colonial Pipeline i vår, skyldtes dette at de ikke hadde tofaktorpålogging til det systemet.

Tromsø kommune ble nylig utsatt for en kapring der en e-postkonto ble misbrukt til å sende ut svindel-e-post. Også i dette tilfellet har spørsmålet om totrinnspålogging blitt reist.

Totrinnspålogging fungerer slik at du logger inn med brukernavn og passord slik du pleier, men ved førstegangs pålogging fra en ny enhet må du oppgi en engangskode.

Denne koden får du gjerne tilsendt til din mobil per SMS eller via en app.

Saken fortsetter under annonsen

Som å bruke sikkerhetsbelte

Ifølge den erfarne cybersikkerhetseksperten er totrinnspålogging så viktig at forbrukere burde forvente at dette var standardinnstillingen for alle nettjenester som krever pålogging.

– Det er vi som forbrukere som må kreve denne sikkerheten. Hvis vi får det til er også helt avgjørende at arbeidsgivere følger opp og krever denne sikkerheten. Det er litt ekstra jobb å få dette på plass i virksomheten.

– Omtrent som å ta på seg sikkerhetsbelte før vi kjører bil, men det er svært få som lar være å gjøre det av den grunn. Like logisk burde det være å bruke totrinnspålogging.

– Hvis du bare logger på ved hjelp av brukernavn og passord, er det ikke et spørsmål om hvis du mister kontroll over din egen konto, men når det skjer. Så viktig er det, sier seniorrådgiveren i NorSIS.

Få eldre vet om løsningen

Ifølge Tessem er totrinnspålogging kanskje det tiltaket som er enklest, mest effektivt og viktigst å få på plass både hjemme og på arbeidsplassen.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge NorSIS sin store undersøkelse vet imidlertid fremdeles bare 65 prosent av de spurte hva det er.

Blant dem over 60 år er andelen som benytter seg av totrinnspålogging og som vet hva det er, enda lavere.

– Ettersom vi tar i bruk stadig flere digitale tjenester er påloggingen stadig viktigere. I den digitale opplæringspakken vi har lansert, er trygg pålogging et viktig tema. Der har vi forklart hvorfor og hvordan dette gjøres på en engasjerende og lettforståelig måte.

– Både lammende løsepengevirusangrep og annen type svindel starter gjerne med at noen andre får tilgang til en person i et system sin konto. Bruker du totrinnspålogging blir det langt vanskeligere, sier seniorrådgiver i NorSIS, Hans Marius Tessem.