Voldsom økning i vikarbruk innen helse, barnehager og skole
Det viser den siste bemanningsrapporten fra NHO Service og Handel.
Både innenfor helsesektoren og innen oppvekst og utdanning har utleievirksomhetene økt sin omsetning med 20 prosent i siste kvartal 2020, sammenlignet med samme kvartal året før. Hvis man ser på økningen i antall utleide timer har helsesektoren økt med 18,5 prosent. Også vikarbyråene innen oppvekst og utdanning har lagt på seg med de samme 18,5 prosentene i flere utfakturerte timer, viser kartleggingen fra NHO Service og Handel.
Stort behov for helsearbeidere under korona
Det er også i en «normalsituasjon» stor mangel på helsearbeidere i Norge.
Det store flertallet av innleide arbeidstakerne innen dette feltet har kommet fra Sverige, men tilgangen på personell derfra har blitt vanskeligere i de siste årene og man også har måttet se til andre nasjoner for å finne kvalifisert personell, skriver NHO Service og Handel i sin bemanningsrapport.
«Vi ser nå klare tegn på at det er vanskelig å skaffe tilstrekkelig helsepersonell og ferieavvikling i helsevesenet utfordres». Samtidig påpeker NHO at en del kommuner har «innsourcet» mer av sin vikarbruk – det vil si at kommunene omdisponerer egne ansatte til oppgaver i helsesektoren.
Helse er det eneste yrkesområdet som har hatt vekst under hele koronapandemien. Samtidig ser NHO Service og Handel at reiserestriksjonene som er innført legger begrensninger på bemanningsbedriftenes leveringsevne.
I 4. kvartal var aktiviteten innen helse og omsorg 18,5% høyere enn året før. Og noen byråer opplever enda større vekst . Det har vist seg at behovet for helsepersonell via bemanningsbransjen har økt både for å dekke opp et høyere fravær ved sykemeldinger og karantene, men også for å bemanne teststasjoner, heter det i bemanningsrapporten.
Når vaksineringen nå skyter fart, regner NHO Service og Handel med behovet for innleid helsepersonell fra bemanningsbransjen vil øke ytterligere.
Vi ser nå klare tegn på at det er vanskelig å skaffe tilstrekkelig helsepersonell og ferieavvikling i helsevesenet utfordres
Mye fravær på skoler og i barnehager
Etterspørselen etter vikarer innen oppvekst og utdanning har økt de siste årene. Fra 2012 til 2019 var det, unntatt i 4. kvartal 2015, vekst i utleie til oppvekst og utdanning og nå er yrkesområdet blant de største i bemanningsbransjen, heter det i NHO-rapporten.
Fra andre halvår 2019 så man imidlertid en nedgang. Og da skoler og barnehager ble koronastengt i mars i fjor, opplevde bemanningsbransjen den kraftigste nedgangen i vikarbehovet innen oppvekst og utdanning siden statistikken ble innført i 2009.
Men allerede i 3. kvartal var det vekst igjen. Området oppvekst og utdanning kan også vise til en økning på 18,5 prosent flere solgte timer i siste kvartal av 2020, mens omsetningen skjøt i været med 20 prosent. Svingningene gjennom året har vært store. Da skoler og barnehager ble fullstendig nedstengt i 2. kvartal, ble det bråstopp også i vikarbruken. Men nå har behovet for vikarer i skoler og barnehager kommet sterkt tilbake. Særlig viktig er her etterspørselen etter ekstra personell til barnehagene for å kunne etablere flere og mindre kohorter, framheves det i NHO-rapporten. Også mindre grupper og kohorter i skolene, medfører behov for ekstra personell. Dessuten er terskelen for sykemelding og karantene lavere enn vanlig under koronapandemien, noe som naturlig nok øker behovet for vikarer, heter det.
Rektorer Dagens Perspektiv har vært i kontakt med, bekrefter det økte behovet for vikarer ved skolene. Nylig kunne rektor Line Pernille Herje Haga ved Frogn videregående skole fortelle DP at «de er i konstant beredskap».
Tøffe tider i andre vikar-bransjer
Men for bemanningsbransjen totalt, er bildet mørkere. Den totale aktiviteten var i 4. kvartal nesten 15 prosent lavere enn samme kvartal i 2019, viser tallene fra NHO Service og Handel. Omsetningen falt med nesten 12 prosent.
Ser vi hele 2020 under ett, falt aktiviteten i solgte timer med ca. 20 prosent og omsetningen med 16 prosent.
Utleie av vikarer til hotell, restaurant og kantiner falt i 4. kvartal med hele 41 prosent i forhold til samme kvartal året før. Videre falt bygg og anlegg falt med nesten 27 prosent i siste kvartal. Vanskelighetene for disse bransjene viser seg også i lav bemanningsaktivitet gjennom hele koronaåret 2020. Ser vi på hele året, falt disse yrkesområdene med henholdsvis 38 og 30 prosent.
Ståa er bedre innen lager og logistikk. Her har markedet holdt seg ganske jevnt og lå i 4. kvartal på helt samme nivå som i 4. kvartal i fjor. Behovet for logistikktjenester har holdt seg på et høyt nivå i en situasjon hvor handel har flyttet seg fra fysiske butikker til netthandel, skriver NHO i sin bemanningsrapport.
Bemanningsbransjen som helhet utfakturerte drøyt 40,2 millioner timer i 2020. Det utgjør totalt sett 19,8 prosent færre timer enn i 2019.
Østlandsregionen, og da særlig Oslo, er det klart største markedet for bemanningsbransjen. Her falt aktiviteten i med 10 prosent i fjor. På Vestlandet og i Nord-Norge falt markedet med 20 prosent, mens Midt-Norge klarte seg best med et fall på 6 prosent. Kraftigst nedgang i aktiviteten var det på Sørlandet, der fallet var på hele 25 prosent.