Vil ha meddommere uten LO/NHO-tilknytning
Forslaget kommer etter en klage fra SMB Norge til Europarådet om at norske domstolers uavhengighet er truet.
Klagen går ut på at LO og NHO foreslår kandidater til å være meddommere i arbeidsrettssaker. SMB Norge ønsker seg et slikt tilfeldighetsprinsipp i prosessen som Wiborg nå har foreslått.
LO og NHO protesterer
Avdelingsleder for juridisk avdeling i LO, Atle Sønsteli Johansen, er ikke videre imponert.
– Det må være noen kriterier for hvem som skal ha innstillingsrett. Det er naturlig at NHO – som den klart største hovedorganisasjonen på arbeidsgiversiden - har slik innstillingsrett. Dersom andre organisasjoner på arbeidsgiversiden mener de har for liten innflytelse bør de eventuelt ta opp dette med NHO eller myndighetene, sier Sønsteli Johansen i en kommentar.
Han viser til et svar fra statsråd Torbjørn Røe Isaksen til stortingsrepresentant for Frp Erlend Wiborg tidligere i år.
«Selve meddommerutvalgene oppnevnes av domstoladministrasjonen, hvorav minst to femdeler etter forslag fra arbeidsgiverorganisasjon og minst to femdeler fra arbeidstakerorganisasjon. Etter min vurdering ivaretar dagens regler hensyn til både uavhengighet og representativitet i stillingsvernssaker.»
– Når det gjelder klagen til Europarådet vil vi bemerke at meddommere er underlagt de vanlige habilitetsregler som gjelder for dommere: Om en meddommer er habil, eller inhabil, er noe domstolene avgjør konkret i hver enkelt sak. Den som er uenig i rettens avgjørelse kan anke og bringe saken inn for avgjørelse i lagmannsrett eller Høyesterett. Vi har ikke noen oversikt over hvor mange habilitets saker som domstolene får til behandling hvert år, men i arbeidslivssaker vil anta at det i høyden dreier seg om noen ti-talls avgjørelser hvert år fra tingrettene - få eller ingen av avgjørelsene ankes til lagmannsretten eller Høyesterett, sier han.
Avdelingsdirektør for NHOs advokattjenester, Margrethe Meder, mener det er naturlig at de mest representative organisasjoner har mulighet til å foreslå dommere som i siste omgang utnevnes av domstolsadministrasjonen.
– NHO utnevner ingen - vi foreslår. Dette gjør også andre organisasjoner på begge sider, men det er her et krav til størrelse og representativitet, noe som er helt naturlig. Slik er det gjennomgående i lovgivningen, både i arbeidsmiljøloven og i lovgivningen som regulerer sammensettingen av vår egen domstol for kollektive tvister – Arbeidsretten.
Ingen «kursing» i LO
SMB Norge anklagde i går også LO for å kurse meddommere. Dette avkrefter Sønsteli Johansen på det sterkeste.
– LO mener opplæring og «kursing» av meddommere er en oppgave kun for domstolene – blant annet fordi oppgaven som dommer prinsipielt og faktisk er noe helt annet enn rollen som tillitsvalgt og eller medlem i en fagforening, sier han.
LO har bedt Domstolsadministrasjonen tilby slike kurs - foreløpig uten hell.
– Noe av bakgrunnen for at LO har etterlyst slike kurs av meddommere er bla at LO har fått en del kritikk internt for at vi - i motsetning til NHO - ikke har noe tilbud om kursing av meddommere oppnevnt etter innstilling fra arbeidstakersiden, sier Sønsteli Johansen.