– Trodde jeg måtte bli en annen for å ta realfag
I alt var det seks unge kvinner som ble valgt ut under årets konkurranse av «Jenter og Teknologi». Vi har snakket med tre av dem om hvordan det er å være en av få kvinner i deres bransje og hvordan de vil bruke teknologi for å bedre verdenshelsen.
Julie Mjøen forteller at hun prøvde seg på en teknologiutdanning tre ganger før hun bestemte seg for å kjøre løpet fullt ut.
Første gang hun prøvde seg var på forskerlinjen på videregående skole i Trondheim. Selv om hun beskriver klassen som samlet, men med en høy andel gutter, falt hun likevel utenfor.
– Jeg likte idrett og mote bedre enn sjakk og Rubiks kube. I 3. klasse følte lite tilhørighet til klassen og droppet derfor en del av de obligatoriske realfagene, sier hun.
Alle gode ting er tre
Etter ett års avbrekk fra skole ønsket hun å teste teknologi og realfag igjen. Hun startet på en bachelor i kjemi, men det samme skjedde igjen.
– Jeg følte meg ikke hjemme, selv om jeg elsket fagene. Jeg droppet ut og jobbet som vikarlærer og deltid i min favorittbutikk.
Etter å endelig ha innsett at hun virkelig elsket teknologi, bestemte Mjøen seg for å forsøke en tredje gang. Noe hun i dag innrømmer at hun er veldig fornøyd med.
Jeg likte idrett og mote bedre enn sjakk og Rubiks kube
– Jeg føler meg fremdeles annerledes, men noe har endret seg. Jeg vet nå at det er plass til meg i teknologien også. Selv om jeg ikke finner noen med nøyaktig de samme interessene som meg.
Mjøen ønsker at flere jenter skal se seg selv i teknologien. Her mener hun det trens rollemodeller som viser et mangfold av interessefelt, hobbyer og personligheter.
– Da jeg skulle velge realfag trodde jeg at jeg måtte bli en annen. Men jeg har nå erfart at jeg kan være den jeg ønsker å være samtidig som jeg studerer teknologi.
Tang og tare
I årets konkurranse sendte Mjøen inn en ett minutt lang video hvor hun forklarte hva hun ville gjøre for å forbedre verdenshelsen.
FNs bærekraftsmål nummer 2 er å utrydde sult. For å gjøre dette må vi få i oss mat og ikke minst sunn mat. Mjøen mener at vi må̊ spise mindre av den prosesserte maten og mer sjømat.
– Jeg ønsker at vi spesielt fokuserer på utviklingen av tang- og tareproduksjon. Tang og tare er fullt av helsefremmende stoffer og omtales som naturens eget legemiddel. Tare har høyt innhold av vitaminer, mineraler, er fiberrikt og inneholder lite fett.
For å få dette til, ønsker hun å jobbe med utviklingen av oppdrettsanlegg for nye arter, samtidig som hun legger til at vi må trå varsomt og passe på hva vi gjør i og med havet.
– Hva ønsker du å utrette i verden ved hjelp av teknologi?
– Dette må igjen være en kombinasjon av å dekke det økende behovet for mat og å ta vare på verdenshavet.
Trygge vannkilder
Masterstudenten Kajathiri Nagavelchandran valgte å studere teknologi for å kunne være med på å gjøre verden bedre. Hun fant raskt ut at teknologi er veien å gå, selv om realfag kan være innviklet.
– Heldigvis for meg, visste jeg ikke på det tidspunktet jeg søkte studie på universitetet at teknologibransjen besto av færre kvinner enn menn. Det var først da jeg startet studiet mitt i Ålesund at jeg innså at fordelingen i klassen var 80 prosent gutter og 20 prosent jenter, og i mitt hode så var det klart at jeg skulle konkurrere på samme måte og nivå som alle de andre.
Selv om roboter er truende for arbeidsledigheten, kan det være det som gjør at psyken blir bedre
I tillegg synes hun at det er gøy å kunne skryte av at man er jente i noe de fleste oppfatter som «guttearbeid».
Nagavelchandran startet på vann-studiet fordi rent drikkevann er en menneskerett, og hun synes det er trist at ikke alle har tilgang til det.
– Noe som er en selvfølge for oss i landet, er en mangelvare for andre i verden. Teknologi vil i framtiden være med på å sikre trygge vannkilder til verdens befolkning, og det skal sies at det jobbes veldig hardt i dag for å gjennomføre dette.
I framtiden håper hun å være en del av dette prosjektet. I tillegg studerer hun Systems Engineering, som vil være med på å bedre teknologien enda mer ved å se på systemets hele livsløp.
– Trenger ikke være naturtalent
– Hvordan vil du jobbe for å få flere jenter til å velge teknologifag?
– Først og fremst vil jeg ikke at jenter ikke skal la være å velge teknologi fordi det er færre kvinner i bransjen. Det er mye man angrer på i livet, men det vil være veldig kjipt å angre på ett valg man tok basert på det grunnlaget.
Hun mener at jenter må få høre og lære at man ikke trenger å være naturlig god i matematikk for å oppnå gode resultater ved en teknologiutdanning, eller at man ikke trenger å være en «gamer» for å gå IT.
– Det viktigste for jenter er å vite at uansett hvilket grunnlag de har før de starter, så lenge man ønsker å være med på å forandre og forbedre verden, har de mer enn godt nok utgangspunkt.
Dette er noe man trenger å høre som ung. Derfor mener hun måten Jenter og Teknologi jobber på i dag, er den riktige metoden for å få flere jenter il å velge teknologi – som å stille opp på skoler, holde inspirerende foredrag, og motivere jenter til å fortsette studiet ved å arrangere kule turer som til Svalbard.
Hindre ensomhet blant eldre
Hennes ide om å bedre verdenshelsen handler om mentale helse. Det er ett av de største utfordringene vi har her i landet.
Tall fra Statistisk sentralbyrå viste at 11 prosent av voksne var ensomme i 2020. Tall fra Folkehelseinstituttet viste at flere sliter med ensomhet og psykiske plager og at unge og aleneboende sliter mest. Hele 1 av 3 studenter sier at de er ensomme. Flere studier viser at man kan dø av ensomhet.
Hun mener man burde anvende roboter til sosiale og helsemessige formål, på denne måten får både robotene og menneskeheten en stor fordel. Hun vil lage roboter som er tilnærmet lik eldres nærmeste og kjæreste.
Selv om ideen til Nagavelchandran tar utgangspunkt i eldre menneskers ensomhet, vil ideen kunne hjelpe langt flere.
– Mental helse er mye på agendaen, og det er mye som kan gjøres for å bedre det, og det er her jeg mener at ny teknologi bør komme inn. Selv om roboter er truende for arbeidsledigheten, kan det være det som gjør at psyken blir bedre.
– Hvordan vil du jobbe for å fremme denne teknologien?
– Jeg har dessverre lite kunnskap i denne form for teknologi, men jeg ønsker at om noen år, kanskje 10 år, så vil denne teknologien bli prøvd ut. Uansett, så håper jeg at ideen har satt lys på ulike måter å jobbe for å bedre vår mentale helse. Og hvem vet – om 10 år, så har jeg kanskje nok kunnskap til å være med på å utvikle en slik teknologi.
Vil være en rollemodell
Vilde Wøien, som studerer produksjonsledelse og IKT ved NTNU, var en av de seks unge kvinnene som ble valgt ut i årets konkurranse.
På videregående tenkte hun at for å trives med tekniske studier, måtte man være en gutt som kunne mye om teknologi fra før av. Dette ble motbevist da hun deltok jeg på Jentedagene ved NTNU i tredjeklasse på VGS.
– Etter å ha hørt foredrag av kule og dyktige jenter som jobbet med teknologi, ble jeg veldig interessert i å gjøre det samme. Jeg kunne relatere meg til disse jentene, og innså at jeg kunne passe inn.
Nå ønsker hun å bidra til at unge jenter får flere ulike rollemodeller innenfor teknologi. Dette gjennom foredrag og sosiale medier.
– Jeg skal snakke om min utdanning på flere ungdomsskoler, og håper at de kan bli inspirert av meg slik jeg ble på Jentedagene, sier hun.
Teknologi uten grenser
Mangel på kunnskap blant leger er et helseproblem blant leger i utland. Wøien har foreslått å bruke eksisterende teknologi for å maksimere legers og spesialisters kunnskap. Det mener hun kan være livreddende kunnskap.
Ved hjelp av mixed reality briller kan leger «fjernstyres» fra hvor som helst i verden. En veileder sitter for eksempel i et annet rom og veileder legen – ved å se hva vedkommende ser.
– Ideen bidrar til økt samarbeid blant leger på tvers av landegrenser. Teknologien som er tiltenkt ideen er i tillegg utviklet slik at det er veldig lett å anvende for noen som aldri har vært borti den før, slik at leger enkelt kan bli vant til å jobbe med den.
Det finnes mye kul teknologi i dag, som ved riktig utvikling kan assistere leger i viktige prosesser
– Hvordan vil du jobbe for å utvikle denne teknologien?
– Jeg ønsker å bidra med å utvikle sikre verktøy. Det spesielle ved å bruke teknologi innen medisin er at den må være utrolig nøyaktig, og det er oss teknologer sitt ansvar. I tillegg ønsker jeg å bidra til at de digitale verktøyene skal være greie å ta i bruk for legene, slik at det blir en naturlig del av deres arbeidsdag.
Ved hjelp av teknologi ønsker Wøien å forbedre verdens helsetjenester.
– Det finnes mye kul teknologi i dag, som ved riktig utvikling kan assistere leger i viktige prosesser. Teknologien kan gjøre helsetjenester både sikrere og raskere.