– Tiltakene treffer for dårlig
– Den nasjonale kompensasjonsordningen som regjeringen kunngjør, dekker kun november og desember. Smittetiltakene varer imidlertid til godt ut i januar, noe som betyr at den verste perioden for rammede bedrifter ikke dekkes. Det er ikke godt nok, sier administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid.
Regjeringen har foreslått å forlenge den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet, med noen justeringer.
Kravet til fall i omsetning er lempet på fra 40 til 30 prosent i perioden november-desember. Almlid mener ordningene for næringslivet burde vært forlenget ut i 2022.
– Vi registrerer at ordningen forlenges til over nyttår for andre grupper. Det er bare næringslivet som får en stopp ved nyttår, legger han til.
Detaljene i kompensasjonsordningen, også etter nyttår, vil bli endelig utformet sammen med en ny lønnsstøtteordning, slik at samlet innretning og kompensasjonsnivå blir helhetlig og tilpasset situasjonen, opplyser regjeringen.
Virke: – Vi begynner å gå tomme for tid
Virke er klare for å samarbeide om utformingen av en lønnsstøtteordning, men mener regjeringen har kommet sent i gang.
– Vi tror finansministeren på hans ord når han sier at han skal levere en lønnsstøtteordning i løpet av uken. Vi har levert våre innspill og er tilgjengelige hele døgnet for departementet, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.
Handels- og tjenestenæringene er blant områdene som blir hardest rammet av strenge smitteverntiltak. Virke-sjefen er bekymret.
– I dag stenges i praksis bransjene som lever av å samle folk. Vi får meldinger om et ras av permitteringsvarsler og en usikker fremtid for mange virksomheter.
Horneland Kristensen mener det haster å få ordningene på plass.
– Kompensasjonsordningene burde vært på plass i går. Regjeringen kom sent i gang, og det ser vi konsekvensene av i dag, sier Horneland Kristensen
LO: Krisetiltakene må vare så lenge krisen varer
Regjeringen får tommel opp fra LO for den økonomiske krisepakken, men LO-lederen mener flere tiltak må settes inn for å hindre massepermittering.
– Det er bra at regjeringen nå er raskt ute og følger opp med tiltak som sikrer tryggheten og inntekten til folk, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik etter at regjeringen la fram de økonomiske støtteordningene rettet mot ledige og permitterte, næringsliv og kulturbransjen.
Samtidig etterspør hun flere tiltak for å holde hjulene i gang. Øverst på lista står lønnsstøtteordning, som regjeringen og partene i arbeidslivet nå utarbeider.
LO-lederen mener flere tiltak må settes inn for å hindre massepermitteringer, og at folk mister jobben sin. Tiltakene må vare så lenge som krisen varer, understreker hun.
– Dette kan bli brutalt for mange. Det er derfor godt å se at regjeringen lover å sikre dem som nå, igjen, står i en utrolig krevende situasjon. Vi husker alle den dramatiske situasjonen i fjor, da 400.000 nordmenn ble permittert eller arbeidsledig. Det må vi for all del unngå nå, sier Hessen Følsvik.