Stor pensjonsregning til arbeidsgivere
I mai 2021 ble det vedtatt en økning i grunnbeløpet (G) fra 101.351 kroner til 106.399 kroner.
Økningen på litt over 5000 kroner eller 4,98 prosent er den største siden 2008 og kan få store konsekvenser for enkelte pensjonister, melder Finansavisen.
Den årlige justeringen av grunnbeløpet foretas av Teknisk Beregningsutvalg og er ment å sikre en rekke grupper opprettholdt kjøpekraft.
Årsaken til den kraftige veksten i fjor er et betydelig etterslep da det viste seg av lønnsveksten ble høyere enn forventet.
Men den siste økningen er nå så stor at den vil løfte enkelte svært mye over en 20-års periode.
Ifølge pensjonsekspert Stian Øglænd i forsikringsmeglerselskapet Aon kan det bli snakk om 500.000 i økt pensjon for de heldigste.
Det er særlig høytlønte med ytelsespensjon som kan forvente den sterkeste økningen i utbetalt pensjon. Ytelsespensjon gir en forhåndsdefinert pensjonsutbetaling, for eksempel 60 prosent av lønnen når man går av med pensjon. Pensjonsgrunnlaget beregnes ut fra lønn opp til 12 G. Dermed vil en økning i G-beløpet også gi høyere pensjon.
– Hvor stor effekt det får for den enkelte avhenger av hvor stor andel av lønnen avtalen innebærer. For mange er det snakk om 25.000 kroner. Hvert år, livet ut. Er det snakk om 20 år vil de 25.000 kronene bli til en halv million, sier Espen Rye Ellingsen i Aon til Finansavisen.
Denne ordningen er på vei ut av privat sektor til fordel for innskuddspensjon. Men ikke alle arbeidsgivere er helt i mål med overgangen.
Ifølge ekspertene i Aon innebærer endringen at mange bedrifter som fortsatt har mange på ytelsespensjonsopptjening, må sette av mye mer i premie for å sikre pensjonsutbetaling til denne gruppen.
Endringen i G-beløpet får også konsekvenser for bedrifter og medarbeidere med innskuddspensjonsordning, men i mye mindre grad. Om effekten er positiv eller negativ avhenger av sparesatsen i bedriften og størrelsen på lønnen.