ETTERSPURT: Det er stor mangel på sykepleiere, viser Navs bedriftsundersøkelse.

Foto

Tore Meek / NTB

Navs bedriftsundersøkelse

Stor mangel på helsearbeidere og anleggsarbeidere

Publisert: 20. mai 2021 kl 08.30
Oppdatert: 20. mai 2021 kl 08.42

Norske virksomheter mangler i alt 46.000 personer. Halvparten av mangelen er innen helse, pleie og omsorg og bygg og anlegg, viser av Navs bedriftsundersøkelse 2021.

Undersøkelsen kartlegger etterspørsel og mangel på arbeidskraft, og årets undersøkelse viser i hvilken grad koronakrisen har påvirket bemanningen.

Større mangel enn forventet

På bakgrunn av virksomhetenes svar har Nav estimert mangelen på arbeidskraft til 46.000 personer. Det er 4.750 færre enn i 2020, og 13.450 færre enn i 2019.

Mangel på arbeidskraft dreier seg om de situasjonene der virksomheter ikke får ansatt noen eller må ansette noen med lavere eller annen kompetanse.

Selv om det er en nedgang, er mangelen på arbeidskraft høyere enn forventet, ifølge rådgiver Audun Gjerde i Kunnskapsavdelingen i NAV.

– Ettersom samfunnet har vært delvis nedstengt i koronaperioden og arbeidsledigheten er høy, forventet vi at virksomhetene i mindre grad ville ha rekrutteringsproblemer. Men blant annet økt press på helsevesenet og reiserestriksjoner for innleid arbeidskraft fra utlandet bidrar til at mangelen på kvalifisert arbeidskraft fortsatt er høy, sier Gjerde i en pressemelding.

Saken fortsetter under annonsen

Tallene er overraskende stabile og tyder på at mange av dagens omkring 200.000 arbeidssøkere skal tilbake i arbeid i løpet av det neste året. 

Forventer økt etterspørsel

Undersøkelsen viser også at behovet for arbeidskraft vil øke det neste året. Andelen virksomheter som forventer at de skal oppbemanne det nærmeste året, er omtrent det samme som de fire siste årene.

– Tallene er overraskende stabile og tyder på at mange av dagens omkring 200.000 arbeidssøkere skal tilbake i arbeid i løpet av det neste året. Alt i alt ser det ut til at det blir stor etterspørsel etter arbeidskraft de nærmeste årene, men det kan ta tid før arbeidsmarkedet normaliserer seg, sier Gjerde.

Størst mangel på helsearbeidere

Fordelt på yrkesgrupper er det høyest mangel på arbeidskraft innen helse, pleie og omsorg (13.500). Nummer to på listen er bygg og anlegg (9.000). 

Det er spesielt sykepleiere og tømrere og snekkere det er mangel på.

Saken fortsetter under annonsen

– At det er etterspørsel etter faglært arbeidskraft innen disse yrkesgruppene er ikke nytt, men det har økt fra i fjor til år, sier Gjerde.

Det er også stor mangel på industriarbeidere, samt ingeniører og ikt-medarbeidere.

Gruppen det er lavest mangel på er barne- og ungdomsarbeidere.

– Det tyder på at det er høy tilgang på kvalifisert arbeidskraft. I februar var det 4.250 barne- og ungdomsarbeidere som var registrert som helt ledige eller deltok i et arbeidsmarkedstiltak, sier Gjerde. 

Høyest andel virksomheter med alvorlige rekrutteringsproblemer er det i Møre og Romsdal, etterfulgt av Vestland. Andelen er lavest i Agder.

Flest permittert og sagt opp i Oslo

På landsbasis oppgir seks av ti virksomheter at sysselsettingen hos dem er upåvirket av korona. De nordligste fylkene er minst rammet, mens Oslo er hardest rammet.  

Saken fortsetter under annonsen

Mer enn én av fire bedrifter (28 prosent) har måttet permittere arbeidstakere i koronaperioden. I Oslo er andelen hele 36 prosent. Det er også flest hovedstadsvirksomheter som har måttet si opp ansatte på grunn av korona. Ni prosent av virksomhetene in hovedstaden har måttet si opp ansatte, og det er nesten dobbelt så mange som gjennomsnittet på fem prosent.

Når det gjelder næringer, er overnattings- og serveringsvirksomhet klart hardest rammet: Tre av fire virksomheter i denne næringen har permittert ansatte. Hver sjette virksomhet i næringen har allerede sagt opp folk, og hver fjerde virksomhet ser på det som sannsynlig at de må si opp noen av de permitterte det neste halvåret.