En arbeidsplan skal utarbeides dersom arbeidstakerne arbeider til ulike tider på døgnet, og det stilles krav til spesifiseringen.

Foto

BrianAJackson/iStock

Stilles det noen krav til hvordan man utarbeider en turnusplan?

Publisert: 4. mai 2021 kl 08.11
Oppdatert: 4. mai 2021 kl 08.11

Spørsmål: Jeg har nylig avansert i eget firma, og som en konsekvens har jeg fått noen nye oppgaver.

En av oppgavene mine går ut på å utarbeide en arbeidsplan for selskapets arbeidstakere som arbeider turnus. Stilles det noen krav til hvordan jeg skal gå frem i utarbeidelsen av denne?

Svar: En arbeidsplan skal utarbeides dersom arbeidstakerne arbeider til ulike tider på døgnet, og det stilles krav til spesifiseringen. Disse spesifikasjonskravene utledes av arbeidsmiljøloven § 10-3, hvor det heter at en arbeidsplan skal vise «hvilke uker, dager og tider den enkelte arbeidstaker skal arbeide».

På bakgrunn av dette er det klart at planen må være detaljert nok til å gi arbeidstakerne en reell oversikt over sine arbeidsperioder og sine friperioder. Dette kravet er tilfredsstilt ved positiv angivelse av arbeidstiden – det resterende er fritid. Dette må være klargjort når planen gjøres tilgjengelig for arbeidstakerne, og tilgjengeliggjøringen må skje senest to uker før iverksettelse av planen.

Det stilles i tillegg ytterligere krav ved utarbeidelsen av planen. Ved utarbeidelsen har arbeidsgiver en samarbeidsplikt med arbeidstakerne. Dette innebærer at arbeidstakernes tillitsvalgte skal delta i prosessen.

Selv om loven forutsetter at arbeidsplanen skal fastsettes ved samarbeid mellom partene, vil ikke denne plikten kunne strekkes lenger enn en drøftingsplikt. Til sist vil det ligge innenfor arbeidsgivers styringsrett å fatte avgjørelsene – med mindre noe annet følger av tariffavtale.

Som nevnt over skal drøftingene skje med arbeidstakernes tillitsvalgte. I forarbeidene er det forutsatt at begrepet tillitsvalgt ikke må forstås for snevert.Dersom arbeidstakerne er organiserte, vil forbunds- og foreningsrepresentanter naturligvis være omfattet, men vilkåret begrenses ikke til dette.

Saken fortsetter under annonsen

For uorganiserte arbeidstakere er det avgjørende hvorvidt arbeidstakerne faktisk er representert på en forsvarlig måte, slik at deres interesser ivaretas.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!