Planene for regjeringskvartalet vil ikke endre seg basert på forskning som er lagt fram i en delrapport om kontorløsninger. 

Foto

 LIse Åserud / NTB.

Forskningsdirektør ved Stami

– Slår tilbake mot Statsbyggs kontorkonklusjon

Publisert: 26. februar 2021 kl 10.35
Oppdatert: 26. februar 2021 kl 10.35

Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om en rapport fra Statsbygg som viser at det kan være økt risiko for uførepensjonering hos ansatte som arbeider i kontorløsninger der flere deler et rom. Funnene er for usikre til at Statsbygg velger å konkludere.

I et intervju med Khrono.no sier forskningsdirektør Stein Knardahl ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt at Statsbygg ikke gjengir forskningen knytte til sykefravær og åpne kontorløsninger på en riktig måte.

En arbeidsgruppe sammensatt av deltakere fra Statsbygg, Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS), Arbeidstilsynet, Høyskolen i Vestland, SINTEF og STAMI har gjennomgått forskningen om kontorkonsepter og sykefravær og uførepensjonering.

I den ene rapporten har utvalget vurder flere internasjonale studier om farene knyttet til åpne kontorlandskaper. En av studiene utvalget har sett på er gjennomført av Stami og handler om sykefravær og uførhet knyttet til åpne kontorløsninger.

– Vår rapport konkluderer med at det er økt risiko for sykefravær der flere ansatte deler rom og for uførepensjonering i åpne kontorlandskaper, og at evidenskvaliteten for disse funnene vurderes som begrenset. Vi forstår ikke hvorfor Statsbygg tolker arbeidsgruppens konklusjoner feil, sier forskningsdirektør Stein Knardahl i Stami til Khrono.

Kan ikke konkludere

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg forteller til Dagens Perspektiv at forskningen knyttet til sykefravær og kontorlokaler er mangelfull og at de derfor ikke kan konkludere med at fleksible kontorløsninger fører til økt sykefravær og uførhet.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er ikke nok grunnlag for å endre på planene for regjeringskvartalet slik forskningen er i dag. Vi må ha et åpent blikk for fleksibilitet og vi må hele tiden sørge for å ta til oss ny informasjon slik at det blir gode rammer for de som jobber i regjeringskvartalet, sier hun.

Stein Knardahl forstår ikke hvordan Statsbygg kan redusere funnene til at de ikke skal ha noen konsekvens.

—Forskning om kontorkonsepter er basert på observasjonsstudier. Begrenset evidens er antakelig det beste man kan håpe på for denne typen studier. Dermed er begrenset evidenskvalitet vanligvis tilstrekkelig for å tenne varsellampene etter observasjonsstudier om arbeidsforhold, sier Stein Knardahl til nettstedet.

Relevant forskning

Njaa Aschim understreker viktigheten av forskningen til Sami og sier at den er veldig relevant for arbeidet med regjeringskvartalet.

– Det er viktige faktorer som kommer frem i forskningen til Stami, som med mye annen forskning. Det er uansett ikke nok forskning til å si at konseptene som foreligger i dag for regjeringskvartalet må endres. Her er Statsbygg og Stami helt enige, sier hun.

I planene som foreligger i dag kan man velge mellom faste plasser i et åpent kontorlandskap og aktivitetsbasert kontorløsninger. Sistenevnte handler om at ansatte skifter plass ut i fra hva de skal jobbe med den dagen.

Saken fortsetter under annonsen

– Konseptene forblir. Det betyr ikke at vi ikke tar hensyn til forskningen, men den er ikke tilstrekkelig for å endre konklusjonene våre, sier hun.

Statsbygg mener det er for lite forskning på området og etterlyser mer. Helst skulle Njaa Aschim sett at det ble gjort mer forskning etter pandemien når kontorsituasjonen hadde stabilisert seg.

– Vi er veldig glad for at vi har Stami med i dette arbeidet. Vi trenger ulik informasjon og ulike innfallsvinkler. Vi samler informasjon for å finne gode løsninger, sier hun.