ERFARINGSKOMPETANSE: Gammel Nok blir kontaktet av kunder som er klare på at de ønsker personer med erfaringskompetanse. De vil ha erfaringskompetansen i tillegg til den formelle kompetansen.

Foto

Skynesher/iStock

Gammel Nok

– Seniorers erfaringskompetanse er etterspurt

Publisert: 17. februar 2021 kl 09.16
Oppdatert: 17. februar 2021 kl 12.38

«Er du god nok, er du gammel nok.» Dette munnhellet fra barne- og ungdomsidretten er inspirasjonen til firmanavnet til Gammel Nok, forteller gründer og daglig leder Truls Nordby Johansen.

Gammel Nok har i snart ti år formidlet kompetente seniorer til bedrifter på jakt etter arbeidskraft. Selskapets forretningsidé kan med en omskrivning av slagordet fra idretten formuleres slik: «Er du god nok, er du ikke for gammel.»

Vekst i koronaåret

Foto

KORONAJOBBER: – Det er behov for seniorarbeidskraft i krisetider. Vi har for eksempel rekruttert personer til nye jobber, blant annet som koronaverter og koronavakter, sier daglig leder Truls Nordby Johansen i Gammel Nok. (Foto: Gammel Nok)

Gammel Nok formidler arbeidskraft til en rekke sektorer og har hatt størst vekst i helse- og omsorgssektoren. Selv i koronaåret 2020 var resultatene gode.

– Vi trodde alt skulle ramle sammen 12. mars i fjor. Men i løpet av fjoråret fikk vi 1.000 nye registreringer av arbeidssøkere i vår database, og vi formidlet flere ut i jobb enn året før. Mens omsetningen falt i resten av bransjen, økte vi omsetningen med 25 prosent i fjor, forteller Johansen.

– Det er behov for seniorarbeidskraft i krisetider. Vi har for eksempel rekruttert personer til nye jobber, blant annet som koronaverter og koronavakter, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

– Hvilke arbeidssøkere er det som bruker deres tjenester?

– Det er en sammensatt gruppe. De aller fleste er 62 år eller eldre, og det er både indre og ytre motivasjon som gjør at de vil jobbe. Det kan handle om et ønske om å bidra, å bli sett, og om at man trenger penger. Noen trenger en full jobb, andre kan ha behov for litt ekstra penger for å spe på pensjonen.

Det er både indre og ytre motivasjon som gjør at de vil jobbe.

Etterspurt erfaringskompetanse

Gammel Nok konkurrerer med andre bemanningsbyråer, men opplever at noen arbeidsgivere spesifikt er på jakt etter seniorarbeidskraft.

– Vi blir kontaktet av kunder som er klare på at de ønsker personer med erfaringskompetanse. De vil ha erfaringskompetansen i tillegg til den formelle kompetansen, forteller Johansen.

Selskapet har inngått nasjonale rammeavtaler med noen store kunder om formidling av arbeidskraft.

Saken fortsetter under annonsen

– Noen bruker oss til å rekruttere faste medarbeidere. Andre ser at de kan ha nytte av fleksibiliteten til en pensjonert arbeidstaker.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

FELLES MÅL: – Å gå inn på eiersiden i Gammel Nok passer godt inn i vår strategi for å jobbe med framtidas omsorg og velferd, sier administrerende direktør Ingunn Moser i Diakonhjemmet. (Nicolas Tourrenc)

Samarbeid med diakonhjemmet

Blant kundene til Gammel Nok er Diakonhjemmet, som i høst gikk inn på eiersiden i selskapet med en eierandel på ti prosent.

– Vi ble kjent med Gammel Nok fordi vi har brukt deres tjenester, blant annet i sykehjem og hjemmetjenester. Vi har opplevd dem som en god samarbeidspartner, og de har en virksomhetsidé som vi støtter, sier administrerende direktør Ingunn Moser i Diakonhjemmet til Velferd.no.

– Gammel Nok er et bemanningsbyrå, men det er mer enn det. Gammel Nok er en sosial entreprenør som tenker nytt rundt bemanning og kvalifisering til omsorgsløsninger for eldre, et av våre viktigste satsingsområder, poengterer hun.

Saken fortsetter under annonsen

Diakonhjemmet driver sykehus, flere barnehager, sykehjem og andre helse- omsorgstilbud, i tillegg til utdanning gjennom VID vitenskapelige høgskole.

Les også: Solid vekst i pensjonisters kjøpekraft

Gjensidig nytte

Samarbeidet mellom Diakonhjemmet og Gammel Nok vil være til gjensidig nytte, mener Moser.

– Vi ønsker å lære om sosialt entreprenørskap, og synes det er interessant å samarbeide med Ferd Sosiale Entreprenører, som også er inne på eiersiden i Gammel Nok. Samtidig har vi fagkompetanse og erfaringer som Gammel Nok kan ha nytte av.

Moser påpeker at Diakonhjemmet og Gammel Nok har et felles mål om å bidra til at flere seniorer deltar i arbeidslivet.

– Å gå inn på eiersiden i Gammel Nok passer godt inn i vår strategi for å jobbe med framtidas omsorg og velferd. Behovet for bemanning vil øke, og det er viktig at mennesker som har falt ut eller som ikke klarer å jobbe fullt, kan få mulighet til å bidra, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Jeg tror det er store muligheter i rekvalifisering, å få folk fra andre yrker til å jobbe i helse- og omsorgssektoren.

Diakonhjemmet har en strategi for mangfold som blant annet handler om å gjøre det mulig og attraktivt å stå lenger i jobb.

– I Norge ser vi blant annet at mange sykepleiere forlater yrket. Vi må se på hva som skal til for å få flere til å bli værende i yrket. Det kan blant annet handle om fleksibilitet eller å få mulighet til å utvikle sin kompetanse, sier Moser.

I tillegg til å få medarbeidere i helsektoren til å stå lenger i jobb, mener Moser det er et potensial for å rekruttere arbeidskraft blant mennesker med en annen yrkesbakgrunn.

– Jeg tror det er store muligheter i rekvalifisering, å få folk fra andre yrker til å jobbe i helse- og omsorgssektoren. Vi ønsker blant annet å få flere menn inn. Også her ønsker vi å samarbeide med Gammel Nok, sier Moser.

Startet etter pensjonsreformen

– Vi er veldig glade for at Diakonhjemmet har kommet inn på eiersiden i Gammel Nok. Det er bra å jobbe med samarbeidspartnere som tenker på samme måte som oss, sier Truls Nordby Johansen.

Saken fortsetter under annonsen

Ideen til å starte Gammel Nok sprang ut av to forhold, forteller gründeren, som grunnla selskapet i 2012.

– Det ene var pensjonsreformen i 2011, som gjorde det lettere å kombinere pensjon og arbeid. Det andre var at faren min mistet jobben. Jeg så hvor vanskelig han opplevde at det var å stå uten jobb, og det ble en personlig sak å hjelpe ham videre.

Det er mange ressurssterke seniorer som har mye å bidra med, men som møter barrierer på grunn av alderen.

Kan restarte en karriere

Johansen mente han hadde en god forretningsidé da han etablerte selskapet.

– Jeg syntes det ville være smart å gi flere seniorer mulighet til å jobbe. Det er mange ressurssterke seniorer som har mye å bidra med, men som møter barrierer på grunn av alderen. Jeg ville være med på å bryte disse barrierene.

Gammel Nok er et alternativ til andre bemanningsbyråer, påpeker gründeren.

– De fleste som jobbet i bemanningsbransjen da vi startet opp, var 45 år eller yngre. Man har tenkt at bemanningsbransjen kan være et godt springbrett for unge. Men bransjen kan også være perfekt for å restarte en karriere.

Vi ønsker å spre den sosiale effekten til nye steder.

Johansens tro på at et bemanningsbyrå for seniorer var en god forretningsidé, viste seg å være velfundert. Gammel Nok ble tidlig lagt merke til og ble i 2015 kåret til Årets sosiale entreprenør. Bak kåringen sto Ferd Sosiale Entreprenører, som i 2017 gikk inn på eiersiden i selskapet.

– At Ferd og Diakonhjemmet har kommet inn på eiersiden er tydelig signal til andre om at vi gjør en viktig jobb, sier Johansen.

Gammel Nok har i dag kontorer i Asker og Bergen og leverer tjenester i Stor-Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

– Vi har en strategi for satsing i flere områder. Som selskap rapporterer vi på sosial effekt, og vi ønsker å spre den sosiale effekten til nye steder, sier Johansen.

Eldre vil løse eldrebølgen

Grunnleggeren av Gammel Nok opplever at det har vært en endring i holdninger til eldre arbeidstakere i positiv retning siden han startet selskapet. Den offentlige debatten om seniorarbeidskraft har fungert positivt, mener han.

Eldrebølgen vil løses av de eldre selv. Det er en enormt ressurssterk gruppe.

Etter koronautbruddet er det imidlertid andre grupper som har fått mer oppmerksomhet, konstaterer Johansen.

– Under koronaen har det vært mye bekymring for at unge faller ut av arbeidslivet. Men etter koronaen må vi igjen våge å diskutere eldres plass i arbeidslivet.

Gründeren er ikke så bekymret for den kommende eldrebølgen.

– Eldrebølgen vil løses av de eldre selv. Det er en enormt ressurssterk gruppe. De vil være med, de vil bidra til at Norge har et velfungerende velferdssystem. De vil ikke være passive mottakere.