Jeg er ansatt som sykepleier i et offentlig helseforetak, og etter nyttår når jeg særaldersgrensen for min stilling.

Foto
shapecharge/iStock
 

Særaldersgrense – må jeg slutte selv om jeg ikke vil?

Publisert: 28. september 2021 kl 09.40
Oppdatert: 28. september 2021 kl 10.16

Spørsmål: Jeg er ansatt som sykepleier i et offentlig helseforetak, og etter nyttår når jeg særaldersgrensen for min stilling.

Jeg føler meg ikke klar for pensjonisttilværelsen helt ennå, og ønsker i utgangspunktet å fortsette i min stilling en stund til. Har jeg mulighet til dette eller legger særaldersgrensen begrensninger på denne muligheten?

Svar: Det har helt nylig vært en utvikling knyttet til dette spørsmålet, og så sent som 1. juli 2021 ble det gjennomført en relevant endring av regelverket. Endringen medfører at plikten til å fratre stillingen ved særaldersgrensen fjernes i de tilfeller hvor grensen er satt lavere enn den alminnelige aldersgrensen.

Den alminnelige aldersgrensen i det offentlige fremgår av lov om aldersgrenser for statsansatte m.fl. § 2, og utgangspunktet er for tiden 70 år.

Det er viktig å presisere at fjerningen av fratredelsesplikten ikke rokker ved rettighetene til de ansatte som har særaldersgrenser. Personer med særaldersgrense kan dermed fortsatt gå av ved oppnådd særaldersgrense dersom de ønsker det, og samtidig beholde retten til en god tidligpensjonsordning. Endringen skal kun medvirke til at motiverte arbeidstakere skal få muligheten til å stå i arbeidslivet lenger.

Selv om fratredelsesplikten fjernes er retten til å fortsette i stillingen likevel ikke helt ubetinget. Arbeidstakeren som velger å stå i sin stilling må fortsatt oppfylle de kravene som er satt til stillingen på alminnelig måte. Hvorvidt dette er tilfellet må vurderes konkret, og vi går ikke lenger inn på dette her.

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!