Illustrasjonsfoto.

Foto

fizkes/iStock

Risikerer jeg å miste jobben etter en advarsel?

Publisert: 9. november 2021 kl 09.29
Oppdatert: 9. november 2021 kl 09.29

Spørsmål: Jeg er arbeidstaker i et lite konsulentfirma og har nettopp fått min første advarsel fra arbeidsgiver. Jeg anser meg selv som en lojal kollega som virkelig står på for arbeidsplassen min.

Advarselen jeg har mottatt mener jeg er direkte feil og jeg er veldig redd for at den kan brukes mot meg på en slik måte at jeg risikerer å miste jobben min. Hva kan jeg gjøre? Risikerer jeg å miste jobben nå?

Svar: Adgangen til å gi arbeidstaker en advarsel bygger ikke på lovregler, men det er sikker rett at arbeidsgiver har adgang til å gi advarsel til arbeidstaker i kraft av styringsretten. Din mulighet til å angripe en advarsel er dessverre svært begrenset.

Vi har ikke fått noe mer informasjon om innholdet i advarselen eller hendelsen som utløste at arbeidsgiver ga deg en skriftlig advarsel. Du uttrykker imidlertid at du er sterkt uenig i advarselen. Vår anbefaling er derfor at du gir en skriftlig tilbakemelding til arbeidsgiver der du forklarer hvorfor du er uenig i advarselen og ditt syn på hendelsen.

Arbeidsgiver kan lagre din skriftlige forklaring sammen med advarselen i personalmappen din. Dette vil være ett mulig alternativ for å bestride en advarsel.

Videre har Høyesterett i en kjennelse fra 2018 avklart at en arbeidstaker i enkelte tilfeller kan ha adgang til å få domstolene til å prøve gyldigheten av en advarsel rettslig.

Begrunnelsen for en slik adgang er at domstolen alltid kan prøve gyldigheten av arbeidsgivers beslutninger, herunder ved å kontrollere at beslutningen ikke strider mot allmenne saklighetsnormer.

Saken fortsetter under annonsen

I den konkrete saken kom Høyesterett frem til at krav fra arbeidstaker om tilbaketrekking av advarsel eller et krav om at advarselen skulle kjennes ugyldig måtte anses som et rettskrav.

I vurderingen viste Høyesterett blant annet til at advarselen allerede hadde fått konsekvenser for den ansatte overstyrmannen, ved at han ikke lenger fikk vikariere som kaptein og følgelig at han led et økonomisk tap som følge av advarselen.

Overfør til din sak kan dette tilsi at muligheten din til å gå til søksmål mot arbeidsgivers advarsel vil være begrenset frem til advarselen eventuelt får rettslige konsekvenser for deg.

I mellomtiden anbefaler vi imidlertid at du bestrider advarselen skriftlig, gjerne med bistand fra en advokat for å få frem ditt synspunkt på en objektiv og nøktern måte.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!