– Regjeringen misbruker gylden mulighet
Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett mangler en satsing på dem som trenger hjelp til å komme i jobb, mener direktør Kenneth Stien i bransjeorganisasjonen Arbeid & Inkludering NHO.
Arbeid & Inkludering organiserer mer enn hundre arbeids- og inkluderingsbedrifter som driver ulike arbeidsmarkedstiltak.
– Det er nå en opphopning i Nav av mennesker som trenger bistand for å komme i ordinær jobb eller utdanning. Det er skuffende at det ikke bevilges en krone mer til arbeidsmarkedstiltak for denne gruppen i revidert. Det er ledig kapasitet til å gi langt flere et tilbud, men det skorter på tiltaksplasser, sier Stien.
Misbruker mulighet
Stien mener regjeringen misbruker en gylden mulighet til ekstra innsats for den gruppen som sto utenfor arbeidslivet før pandemien.
En kartlegging blant medlemsbedrifter i Arbeid & Inkludering viser at 4.000 personer står i kø for å komme i gang med tiltak i medlemsbedriftene.
Kommer man for sent i gang, øker imidlertid sjansen for uføretrygd.
– Dette er mennesker som har fått Nav-vedtak om et tiltak, men som nå må vente i passivitet for å komme i gang. Det et er ledig kapasitet i medlemsbedriftene til å gi langt på vei de fleste et tilbud i løpet av kort tid, men det er ikke tilstrekkelig tiltaksplasser til å komme i gang, sier Stien.
– Riktig tiltak til rett tid er nøkkelen for at personer på arbeidsavklaringspenger (AAP) kommer i jobb. Kommer man for sent i gang, øker imidlertid sjansen for uføretrygd. Nå budsjetterer regjeringen med økning i utbetalingene i AAP, fordi gruppen vokser, men den følger ikke opp med å bygge ut tilbud som gjør at de kommer i jobb, sier han.
Les også: Flere får varig tilrettelagt arbeid
Propp i systemet
Stien viser til at dette er grupper som allerede har vært lenge i Nav-systemet og at stadig tilsig av nye brukere fører til opphopning i Nav, køer og lange ventetider. Jo raskere dette lar seg gjøre, jo mindre blir de langsiktige kostnadene – for den enkelte og for samfunnet, poengterer han.
– Proppen i systemet er ikke Nav eller tiltaksbedrifter, men antall tiltaksplasser som gjøres til et unødvendig knapphetsgode. Vi skaper problemer for oss selv som samfunn hvis ikke gjør en ekstra innsats for å få de mest utsatte gruppene i arbeidslivet i jobb nå, sier Stien.
Tiltaksinnsatsen var bygget ned i forkant av pandemien.
Selv om Statsbudsjettet innebar et løft i satsing på arbeidsmarkedstiltak, er vi likevel i et pandemiår på tilsvarende nivå som f.eks. i 2015, påpeker Arbeid & Inkludering.
– Tiltaksinnsatsen var bygget ned i forkant av pandemien. Pandemien har i tillegg gitt forsinkelser i gjennomføringen slik at færre har fått et tilbud. Samtidig ser vi at overgangen til jobb for de som får et tilbud, er høyere enn noen gang, selv i 2021. Det viser at arbeidsgivere er villige til å se muligheter og gi folk en sjanse, sier Stien.
Positiv VTA-satsing
Direktøren i Arbeid & Inkludering er glad for at regjeringen øker satsingen på tilrettelagt arbeid (VTA) for personer som har fått innvilget uføretrygd med 300 plasser.
– Det er positivt, og regjeringen har over år levert godt i en opptrapping av dette tilbudet. Det er et viktig tilbud for den enkelte og det er stort behov. Derfor er vi glad for at regjeringen gir et varsel om opptrapping til minimum 1500 flere VTA-plasser i neste periode. Men samtidig som man bygger opp arbeidstilbudet for de som har fått uføretrygd, må det også satses mer for å unngå at folk havner på uføretrygd, sier Kenneth Stien.