ARBEIDSRELATERT AKTIVITET: Med en endring i folketrygdloven vil regjeringen presisere at sykmeldte arbeidstakere som hovedregel skal være i arbeidsrelatert aktivitet.

Foto

FG Trade/iStock

Regjeringen innskjerper arbeidslinja for sykmeldte

Publisert: 27. mai 2021 kl 10.19
Oppdatert: 28. mai 2021 kl 08.36

At syke ansatte har plikt til å utføre tilrettelagt arbeid under sykefraværet er ikke nytt. Det er heller ikke nytt at denne medvirkningsplikten gjelder allerede fra første sykefraværsdag.

Likevel har Stortinget nå vedtatt en endring i folketrygdloven for å gjøre dette enda tydeligere, skriver HR-selskapet Simployer i en pressemelding.

– I begrunnelsen for endringen som nå er vedtatt i Stortinget, skriver departementet at de ønsker å presisere at sykmeldte arbeidstakere som hovedregel skal være i arbeidsrelatert aktivitet, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm.

– De presiserer at kravet til aktivitet gjelder gjennom hele sykefraværsperioden, og det ikke er nok om man har prøvd å være i aktivitet før det har gått åtte uker, påpeker han.

I lovteksten er derfor uttrykket «skal prøve seg» erstattet med «plikt til» å være i arbeidsrelatert aktivitet.

Venter på åtte-ukersgrensen

De siste årene har det vært stor oppmerksomhet rundt åtte-ukersgrensen som er nevnt i loven. Nav har blant annet skjerpet inn praksisen, og i økende grad tatt fra arbeidstakere sykepengene dersom de ikke har forsøkt seg i jobb når før de har vært sykmeldt i åtte uker.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidsgiver skal starte tilrettelegging, mens den ansatte skal medvirke og prøve seg i jobb allerede fra første sykefraværsdag.

– Mange arbeidsgivere har nok også i for stor grad ventet med å stille krav til at sykmeldte ansatte prøver seg i jobb frem til fristen på åtte uker nærmer seg. Det har aldri vært intensjonen med regelverket. Arbeidsgiver skal starte tilrettelegging, mens den ansatte skal medvirke og prøve seg i jobb allerede fra første sykefraværsdag. Dette har nå blitt enda tydeligere i lovverket, sier Brostrøm.

Samtidig er det fortsatt tydelig i regelverket at medvirkningsplikten henger sammen med retten til sykepenger, slik at ansatte som ikke medvirker, heller ikke har rett til sykepenger.

Fortsatt unntak ved medisinske grunner

Unntaket fra plikten til å være i arbeidsrelatert aktivitet gjelder fortsatt når «medisinske grunner klart er til hinder for slik aktivitet, eller arbeidsrelaterte aktiviteter ikke kan gjennomføres på arbeidsplassen».

– Vår erfaring i Simployer er imidlertid at svært mange sykmeldte ansatte ikke har medisinske grunner som er klart til hinder for at de gjør noe jobb under sykefraværet, sier Brostrøm.

– Tvert imot kan noe arbeid ofte være bra for syke ansatte. Manglende kunnskap om medvirkningsplikten både blant arbeidsgivere og ansatte, og manglende rutiner internt er nok en større grunn til at mange arbeidstakere er helt fraværende fra jobb gjennom når de får en sykmelding fra legen, sier Brostrøm.

Saken fortsetter under annonsen