MER TIL VTA: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen og regjeringen bevilger penger til 300 nye VTA-plasser i revidert nasjonalbudsjett. 

Foto

Jil Yngland / NTB

Flere får varig tilrettelagt arbeid

Publisert: 11. mai 2021 kl 11.16
Oppdatert: 11. mai 2021 kl 15.18

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til varig tilrettelagt arbeid (VTA) med 20 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett. Det betyr at tiltaket styrkes med om lag 300 nye plasser i annet halvår 2021.

– Gjennom varig tilrettelagt arbeid kan personer med behov for spesiell tilrettelegging og tett oppfølging inkluderes i arbeidslivet. Det å ha en jobb å gå til er verdifullt for folk, og jeg er glad for at vi nå åpner for at enda flere kan få innpass i arbeidslivet, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Varig tilrettelagt arbeid skal bidra til kvalifisering og tilrettelagte arbeidsoppgaver for personer som mottar eller i nær fremtid ventes å få innvilget uføretrygd.

– Vi må inkludere flere i arbeidslivet. Med denne styrkingen vil vi til sammen kunne gi arbeid til mer enn 12.000 personer som ellers ville stått utenfor arbeidsmarkedet. Det har aldri tidligere vært bevilget penger til så mange VTA-plasser, sier Røe Isaksen.

Foto

TAPER KOMPETANSE: – Distriktskommunene er de største taperne. Den faglige kompetansen som lokale tiltaksarrangører har bygd opp over flere år for å sikre jobb til flere, går tapt som følge av Navs beslutning, sier kommunikasjonssjef Flemming Trondsen i bransjeorganisasjonen ASVL. (Foto: ASVL)

– Ikke nok

– Vi har glad for at regjeringen fortsatt satser på tilrettelagt arbeid. Økningen i revidert nasjonalbudsjett er et skritt i retning, men det er ikke nok, sier kommunikasjonssjef Flemming Trondsen i bransjeorganisasjonen ASVL.

Saken fortsetter under annonsen

ASVL representerer mange av arbeidsinkluderingsbedriftene som tilbyr varig tilrettelagt arbeid (VTA).

Trondsen påpeker at åtte av ti utviklingshemmede i alderen 18-25 år står uten jobb.

– Etter våre beregninger trenger Norge 800 nye VTA-plasser i året bare for å ta unna for dem som går ut av videregående utdanning, sier han.

Det er viktig at også de som har store utfordringer, får tilbud om tilrettelagt arbeid, og at alle som får VTA får god oppfølging, understreker Trondsen.

Les også: – Regjeringen misbruker gylden mulighet

Lover fortsatt økning

Siden Solberg-regjeringen tiltrådte i 2013 har antall VTA-plasser økt med om lag 30 prosent. Det utgjør om lag 2.900 plasser, ifølge tall fra regjeringen.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen kom i går med et løfte om en videre satsing i årene som kommer.

– Vi ønsker å øke med minst like mange i neste periode. Det tilsvarer et sted mellom 1.200 og 1.500 plasser i løpet av en fireårs periode. Det er et minstekrav, ikke et makstak, sa arbeidsministeren til Dagbladet.

– En slik økning vil ikke være tilstrekkelig til å dekke behovet. Det må sterkere lut til, konstaterer Trondsen.