GODE RESULTATER: Offentlige lønnstilskuddsjobber har en positiv effekt på sysselsettingen for danske arbeidsledige, viser studie.

Foto

sezer ozger/iStock

Danmark

Raskere i jobb med offentlig lønnstilskudd

Publisert: 14. april 2021 kl 08.58
Oppdatert: 15. april 2021 kl 10.14

Jobber med lønnstilskudd i privat sektor har positiv effekt på deltakernes tilknytning til arbeidslivet, viser studier fra Danmark. Tidligere har man imidlertid ikke hatt tilsvarende positive effekter av offentlige lønnstilskuddsjobber.

Dette har imidlertid endret seg. Etter at ordningen med offentlige lønnstilskuddsjobber ble endret for noen år siden, ser man nå også klare positive effekter av denne ordningen, viser en ny studie.

Studien viser at arbeidsledige dansker kommer raskere i arbeid gjennom offentlige lønnstilskuddsjobber. De får også en mer stabil tilknytning til arbeidslivet etter at de har deltatt i ordningen med lønnstilskudd.

Den positive sysselsettingseffekten er klarest for dem som har høyere utdanning.

Innelåsingseffekt

Funnene i den nye danske studien er skiller seg fra andre studier av erfaringer ned lønnstilskudd.

Formålet med offentlige lønnstilskuddjobber er å gi deltakerne økt kompetanse, erfaringer og kontakter som skal gi dem et bedre utgangspunkt for å søke jobber. Tidligere studier fra Danmark og andre land har imidlertid vist det å delta i offentlig lønnstilskudd enten ikke har noen effekt, eller har en negativ effekt, på den etterfølgende tilknytningen til arbeidslivet.

Saken fortsetter under annonsen

En forklaring kan være en innelåsingseffekt; at arbeidsledige er mindre tilbøyelige til å søke på andre jobber mens de deltar i en offentlig lønnstilskuddsjob. En annen forklaring kan være at ordningen har vært brukt på ledige med små utsikter til å få en varig jobb i offentlig sektor.

Sysselsettingsreform

De positive funnene i den nye danske studien sammenlignet med tidligere studier henger trolig sammen med at målgruppen for ordningen er endret.

Etter en sysselsettingsreform i Danmark i 2014 ble ordningen mer målrettet, og det er blant annet langt flere deltakere med høyere utdanning enn før.

I 2008 var drøyt ti prosent av de offentlige lønnstilskuddsjobbene besatt av personer med lang, høyere utdanning. I 2019 var andelen med slik utdanning økt til 35 prosent.

Også effekt for sosialhjelpsmottakere

Offentlige lønnstilskuddsjobber brukes også for sosialhjelpsmottakere som står nær arbeidslivet. Også for denne gruppen fører offentlige lønnstilskudd til at de raskere blir sysselsatt.

Saken fortsetter under annonsen

For sosialhjelpsmottakerne resulterer imidlertid ikke offentlige lønnstilskuddjobber til en mer stabil arbeidstilknytning i etterkant, viser den danske studien.