TILPASSEDE TILTAK: Det er vanskelig for mange døve og døvblinde å komme inn i arbeidslivet, og de har behov tilpassede arbeidsmarkedstiltak, sier generalsekretær Hege Farnes Hildrum i Signo.

Foto

Signo

Signo

Ny virksomhet skal levere anbudsutsatte Nav-tiltak til døve

Publisert: 21. oktober 2021 kl 09.08
Oppdatert: 21. oktober 2021 kl 09.08

Signo er en diakonal, ideell stiftelse innen Den norske kirke som gir et bredt tilbud til døve, hørselshemmede og døvblinde. Stiftelsen driver ulike arbeidsmarkedstiltak på oppdrag fra Nav, deriblant varig tilrettelagt arbeid (VTA) og arbeidsforberedende trening (AFT). Dette er tiltak som Nav setter ut til forhåndsgodkjente tiltaksleverandører.

VTA og AFT utgjør tyngdepunktet i Signos arbeid for Nav og tilbys tre ulike steder i landet: ved Signo Dokken i Bergen, Signo Rycon i Oslo og Signo Grantoppen i Vestfold.

Ny virksomhet

Flere steder i landet driver Signo også de anbudsutsatte Nav-tiltakene avklaring og oppfølging. Fra 1. oktober har stiftelsen opprettet en egen virksomhet, Signo arbeid og deltagelse, som skal levere disse tiltakene.

Etableringen av den nye virksomheten henger sammen med endrede krav fra Nav til hvordan tiltaksleverandører skal organisere seg.

Nav krever at forhåndsgodkjente leverandører av varig tilrettelagt arbeid og arbeidsforberedende trening som samtidig leverer anbudsutsatte tiltak, må ha et organisatorisk skille mellom de to delene av virksomhetene.

Et selskap som leverer VTA og AFT kan dermed ikke samtidig levere tiltakene avklaring og oppfølgning. Løsningen for Signo her vært å etablere en egen virksomhet for de anbudsutsatte Nav-tiltakene.

Saken fortsetter under annonsen

Vi får tilbakemeldinger på at det er behov for tiltak som er tilpasset målgruppen vi jobber med.

– Nye muligheter

De organisatoriske endringene kan gi mulighet til å styrke den arbeidsrettede innsatsen for døve, hørselshemmede og døvblinde, tror generalsekretær Hege Farnes Hildrum i Signo.

– Samtidig som opprettelsen av den nye enheten har sammenheng med nye krav fra Nav, ser vi det også som en mulighet til å utvide vårt arbeid med avklaring og oppfølging. Vi får tilbakemeldinger på at det er behov for tiltak som er tilpasset målgruppen vi jobber med, sier hun til Velferd.no.

Les også: Toyota-modell fikk flere i jobb

Ønsker å gi landsdekkende tilbud

Nav-tiltakene avklaring og oppfølging ble satt ut på anbud i 2015, og Signo har i dag avtale med Nav Oslo om å levere disse tiltakene til døve, hørselshemmede og døvblinde i Oslo, Innlandet og Øst- og Vest-Viken, og en tilsvarende avtale med Nav Vestland for hele Vestland fylke.

Saken fortsetter under annonsen

– Nav har hatt egne anskaffelser av disse tiltakene for våre målgrupper i disse områdene, forteller Hildrum.

Tier du om at du er døv, er det større sjanse for å bli innkalt til jobbintervju.

Hun håper dette tilbudet kan utvides til alle deler av landet. Målsettingen er at Signo arbeid og deltagelse skal kunne samarbeide med flere Nav-regioner, slik at de på sikt kan gi et landsdekkende tilbud til stiftelsens målgrupper.

– Det er vanskelig for mange døve og døvblinde å komme inn i arbeidslivet, og de har behov tilpassede arbeidsmarkedstiltak. Dette er en liten gruppe, men det er utrolig viktig for dem det gjelder, påpeker Hildrum.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

IKKE NOK: Konstituerende generalsekretær Elisabeth Frantzen Holte i Norges Døveforbund mener Nav ikke gjør nok for å bistå døve med å komme ut i arbeidslivet. (Foto: Norges Døveforbund)

Utfordringer på arbeidsmarkedet

Saken fortsetter under annonsen

Døve møter store utfordringer når det gjelder å få seg jobb, bekrefter konstituerende generalsekretær Elisabeth Frantzen Holte i Norges Døveforbund.

Når de søker jobb, erfarer døve at det er best ikke å opplyse om sin funksjonsnedsettelse.

– Tier du om at du er døv, er det større sjanse for å bli innkalt til jobbintervju. Og hvis du får jobb, er det en utfordring at mange arbeidsgivere tror du kan lite hvis du er døv. Du får kanskje ikke de samme utfordringer og karrieremuligheter som andre, konstaterer Holte.

Døve som er i jobb, får heller ikke alltid hjelpemidlene de trenger.

– Man har rett til hjelpemidler, men det er arbeidsgivere som skal sørge for det. Og det er lett for arbeidsgivere å la være å ta kostnadene ved dette.

Kunnskapsmangel i Nav

Generalsekretæren i Døveforbundet mener Nav ikke gjør nok for å bistå døve med å komme ut i arbeidslivet.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi opplever at det er manglende kunnskap i Nav og utilstrekkelig vilje til å følge opp og hjelpe døve med å komme ut i arbeid, sier hun.

Holte mener Signo gjør en viktig jobb med sine arbeidsmarkedstiltak, og hun er glad for at stiftelsen har avtaler med Nav om tilpassede tiltak for døve på Østlandet og i Vestland.

– Men selv i østlandsområdet er det Nav-kontorer som ikke kjenner til at Signo har et slikt oppdrag. Og hvis heller ikke den døve selv kjenner til det, får man ikke dette tilbudet, påpeker hun.

Holte etterlyser både mer kunnskap i Nav-systemet og en utvidelse av tilbudet som gis på Østlandet og i Vestland.

– Jeg kunne ønske meg at Nav kunne ta ansvar for at dette blir et tilbud nasjonalt, sier hun.