KAMPANJE: Statsminister Erna Solberg åpnet inkluderingsdugnaden i 2018 sammen med daværende regjeringskolleger Siv Jensen og Trine Skei Grande. Nå skal dugnaden vitaliseres gjennom kampanjen #semuligheter

Foto

Gorm Kallestad/NTB

Ny giv for inkluderingsdugnaden

Publisert: 14. april 2021 kl 15.27
Oppdatert: 14. april 2021 kl 16.07

I januar 2018 lanserte Solberg-regjeringen inkluderingsdugnaden som et prestisjeprosjekt i kampen for å skape et arbeidsliv med plass til flere.

Et konkret mål med kampanjen var at fem prosent av nyansettelser i staten skal være personer med nedsatt arbeidsevne eller hull i CV-en. Regjeringen inviterte samtidig det private næringslivet til å være med på dugnaden gjennom en mer inkluderende rekrutteringspraksis.

#semuligheter

Det siste året har denne satsingen havnet i skyggen av koronakrisen. Det har vært langt mer snakk om koronadugnad enn om inkluderingsdugnad.

Nå vil regjeringen revitalisere inkluderingsdugnaden gjennom kampanjen #semuligheter. Som ledd i kampanjen arrangerte regjeringen et digitalt talkshow i 14. april.

Koronapandemien har forsterket utfordringene med utenforskap, fastslo Navs statistikksjef Ulf Andersen da han innledet på talkshowet.

– Koronakrisen er en helsekrise som raskt ble til tidenes arbeidsmarkedskrise, konstaterte han.

Saken fortsetter under annonsen

– Selv om ledigheten er halvert siden toppen i fjor, er vi fortsatt langt over toppnivået for samtlige andre kriser de siste 20 årene. Én av fire i arbeidsstyrken i Norge har vært registrert som arbeidssøker i løpet av det forrige året, fortalte Andersen.

– Med vedvarende høy arbeidsledighet vil vi dessverre få flere i utenforskap, som står utenfor arbeidslivet. Dette vil særlig gjelde unge voksne, personer med lite eller ingen utdanning og innvandrere fra utenfor EØS, sa Navs statistikksjef.

– Vi trenger flere i jobb

Statsminister Erna Solberg var blant gjestene i det digitale talkshowet. Hun fikk spørsmål om bedrifter ikke har andre ting å tenke på enn inkludering under en koronapandemi.

– De har mange ting å tenkte på, men det er mange bedrifter som rekrutterer hver eneste uke. 90 prosent av norske bedrifter går ganske bra, og de trenger arbeidskraft, svarte Solberg.

– Det som må få til for å inkludere flere framover, er å få alle arbeidsgivere til å tenke annerledes. At du får ikke en fiks ferdig perfekt arbeidstaker framover, du må kanskje investere og bruke det virkemiddelapparatet vi har til å sørge for kompetansepåfyll og gi folk en sjanse, sa hun.

Jobb er ekstremt viktig

Saken fortsetter under annonsen

For hver enkelt er jobb ekstremt viktig, og arbeidsgivere har et ansvar for å inkludere folk med hull i CV-en, fastslo statsministeren.  

– Å fortelle en 25-åring som har hatt noen utfordringer, fått et hull i CV-en, at deg har vi ikke bruk for, det synes jeg egentlig er ganske stygt av et samfunn, sa hun.

Solberg pekte spesielt på betydningen av å inkludere personer med psykiske helseproblemer.

– En av de rare tingene med psykiatrien i Norge er at man tenker at først skal du bli frisk, og så skal du jobbe. Men du blir ikke frisk av å vente på neste psykologtime hvis du sitter hjemme. Du blir ikke frisk hvis du ikke fyller dagen med annen aktivitet. Og da er arbeid ekstremt viktig, sa hun.

– Noe av det aller viktigste vi gjør er å sørge for at du kan få jobbe samtidig som du får behandling. Men skal du ha en arbeidsplass samtidig som du går til behandling, så må arbeidsgiveren kompenseres litt for at du ikke kan jobbe hundre prosent. Det er en av de tingene vi må finne gode felles løsninger på, sa Erna Solberg.