Norske industriledere har økende forventninger foran 2021s andre kvartal. 

Foto
Jan Haas / NTB
 
 

 

Norske industriledere like optimistiske som før korona

Publisert: 22. april 2021 kl 10.20
Oppdatert: 22. april 2021 kl 10.20

Den samlede industriproduksjonen har hatt moderat vekst i det første kvartalet i 2021, mot fjerde kvartal 2020, melder Statistisk sentralbyrå.

Produsenter av innsatsvarer, typisk eksportrettet industri, opplever en klar oppgang i produksjonen. For konsumvarer er produksjonsvolumet omtrent uendret.

Produsenter av investeringsvarer, ofte omtalt som leverandørindustrien, opplever fremdeles nedgang. Flere industriledere i dette segmentet har meldt at produksjonen er blitt begrenset av mangel på kompetent arbeidskraft fra utlandet.

Uendret sysselsetting, moderat økning i ordrebeholdningen

Den samlede industrisysselsettingen i første kvartal er om lag uendret, men produsenter av både innsatsvarer og konsumvarer melder om moderat vekst i sysselsettingen. Sysselsettingen innen investeringsvarer er uendret.

Den samlede ordrebeholdning i industrien viser moderat økning i første kvartal. Produsenter av innsatsvarer har en sterk økning, for investeringsvarer er det ingen endring, mens det for investeringsvarer er klar nedgang.

Økt optimisme

Saken fortsetter under annonsen

Summen av dette gir en økning i industrilederes optimisme foran andre kvartal. Ifølge SSBs oversikt hadde optimismen allerede falt en del før den nådde sin bunn i første kvartal 2020. Nå er optimismen høyere enn den var i tredje kvartal 2019, og på vei til nivået i første kvartal 2019, som var kvartalet med størst optimisme på mange år.

Produsenter av innsats- og konsumvarer har høyest forventninger.

Totalt produksjonsvolum ventes å vokse fra første kvartal, og industrilederne regner med moderat sysselsettingsvekst.

Kun produsenter av konsumvarer venter vekst i sysselsettingen, mens de andre produsentene ikke regner med noen endring.