Nordiske land er kjent for å være inkluderende og progressive plasser å leve og jobbe. Fire av de fem øverste plassene i rangeringen finner vi, ikke overraskende, i Norden.

Foto

AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Norge kåret til det beste landet i verden for kvinner i arbeidslivet

Publisert: 19. april 2021 kl 12.35
Oppdatert: 19. april 2021 kl 12.35

Samtidig som mange land verden over gjør seg klare for å returnere til kontorene, viser en en ny studie fra SmartSurvey at Norge er det beste stedet i verden for kvinner i arbeidslivet.

Studien viser at Norge skårer gjennomsnittlig høyt på alle parameterne som SmartSurvey har sett på. De trekker blant annet frem små lønnsforskjeller mellom kvinner og menn og gode muligheter for kvinner til å starte sitt eget firma.

Ifølge SmartSurvey tjener norske menn kun fem prosent mer enn kvinner.  

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser derimot at kvinner I 2020 hadde en gjennomsnittlig månedslønn per heltidsekvivalent på 45.190 kroner, som utgjør 87,5 prosent av gjennomsnittlig månedslønn per heltidsekvivalent blant menn.

Landene ble arrangert basert på lønnsgap, hvor stor prosentandel kvinner utgjør av den totale arbeidsstyrken, foreldrepermisjon, kostnad for å opprette et enkeltpersonsforetak og hvor lang tid det tar å starte egen virksomhet.

Tilrettelagt for gründere

Undersøkelsen viser at det i snitt tar for kvinner i Norge å opprette sin egen bedrift og at det koster 0,8 prosent av bruttonasjonalinntekt per innbygger.

Saken fortsetter under annonsen

Nordiske land er kjent for å være inkluderende og progressive plasser å leve og jobbe. Fire av de fem øverste plassene i rangeringen finner vi, ikke overraskende, i Norden.

På andreplass i rangeringen finner vi Danmark, etterfulgt av Finland på en tredjeplass. New Zealand sniker seg inn på en fjerdeplass etterfulgt av Sverige på en god femteplass.

I motsatt ende av skalaen, altså de verste landene for kvinner i arbeidslivet finner vi på førsteplass Mexico, etterfulgt av Sør-Korea og Polen.

Selv om vi finner mange kvinnelige toppledere i USA, er det likevel rangert som det 10. verste landet i verden for kvinner å jobbe i. Europeiske land som Italia og Østerrike gjør det heller ikke veldig bra i undersøkelsen. Italia havner på en 6. plass og Østerrike 8. Plass blant verdens verste land for kvinner å jobbe i.