NHO-forening avviser forslag om jobbfradrag for unge
I juni la regjeringen fram et forslag om et nytt jobbfradrag for unge under 30 år. Et slikt jobbfradrag er ment å bidra til å få flere i jobb ved å gi unge med lave og middels inntekter en merkbar skattelette.
Ifølge regjeringens beregninger vil jobbfradraget bety en skattelette for om lag 200.000 unge på mer enn 4.000 kroner, mens om lag 100.000 unge vil få mellom 2.000 og 4.000 kroner i skattelette.
– Fradraget slik det er skissert vil i snitt gi skattelette på inntil 20 prosent til unge med lave og middels inntekter. I tillegg til å gi unge mer å rutte med vil det styrke insentivene til å jobbe. Både skatteletten i seg selv og effekten på arbeidsmarkedet vil kunne bidra til redusert ulikhet, sa finansminister Jan Tore Sanner da han la fram forslaget.
Bakgrunnen for forslaget er at andelen sysselsatte under 30 år har gått ned de siste 20 årene. Samtidig har det vært en økning i andelen unge som mottar uføretrygd eller arbeidsavklaringspenger.
– Regjeringen ønsker å snu denne utviklingen gjennom blant annet å styrke arbeidsinsentivene for unge, sa Sanner i juni.
Ifølge regjeringen vil innføringen av et slikt jobbfradrag koste om lag 1,5 milliarder kroner.
– Lite treffsikkert
Ikke alle synes et jobbfradrag for unge er en god idé og en fornuftig bruk av 1,5 milliarder. Det går fram av svarene som har kommet inn i høringsrunden om forslaget.
Blant dem som vender tommelen ned, er bransjeorganisasjonen Arbeid & Inkludering i NHO. Organisasjonen representerer mer enn hundre arbeids- og inkluderingsbedrifter som driver ulike arbeidsrettede tiltak, hovedsakelig på oppdrag fra Nav.
Ifølge Navs statistikker er det i dag 45.000 personer under 30 år med nedsatt arbeidsevne som står helt utenfor arbeidslivet. Mange venter på å få et arbeidsrettet tilbud, påpeker Arbeid & Inkludering i sitt høringssvar.
«Vi mener derfor innføring av jobbfradrag er et kostbart og lite treffsikkert forslag for å få denne gruppen i jobb», skriver organisasjonen.
Foreslår andre tiltak
Arbeid & Inkludering mener det finnes alternative måter å bruke 1,5 milliarder kroner på som kan få flere i jobb blant dem som i dag står utenfor arbeidslivet på grunn av store helse- og sosialutfordringer.
«For å få flere i arbeid blant de grupper som står lengst unna arbeidsmarkedet må man i stedet satse på tiltak som øker arbeidstilknytningen. Det kan være opplæring, kvalifisering og arbeidstrening i ordinært arbeidsliv med tett oppfølging. Slik kan vi gi den enkelte mulighet til mestring som gjør at man kommer inn som ønsket og etterspurt arbeidskraft i arbeidslivet», skriver Arbeid & Inkludering i sitt høringssvar.
Arbeidsforberedende trening
Organisasjonen peker spesielt på tiltaket arbeidsforberedende trening (AFT), som Solberg-regjeringen innførte i 2016. AFT kan tilbys personer med sammensatte bistandsbehov og nedsatt arbeidsevne som har særlig usikre yrkesmessige forutsetninger.
«Dette er personer som ofte har ytelsen Arbeidsavklaringspenger og som står i et viktig veiskille i livet; arbeidslivet eller uføretrygd», påpeker Arbeid & Inkludering.
Les også: Sprikende resultater for Navs største arbeidsmarkedstiltak
For 1,5 milliarder kroner kan om lag 7.800 personer få mulighet til å gjennomføre arbeidsforberedende trening i løpet av et år. Om lag 3.900 flere personer vil dermed kunne komme i arbeid eller utdanning, ifølge organisasjonen.
«For det første årskullet med 7.800 deltakere vil gevinsten utgjøre om lag 663 millioner kroner allerede etter to år. Hvis de som er formidlet til arbeid beholder jobben, er den samfunnsøkonomiske gevinsten ca. 1,1 milliarder kroner årlig etter de to første årene», ifølge beregninger fra Arbeid & Inkludering.
«Den samfunnsøkonomiske gevinsten er stor ved å satse sterkere på et tiltak som er målrettet mot å bidra til å få særlig utsatte grupper i jobb. Det vil være et langt kraftigere og målrettet virkemiddel for å redusere ungt utenforskap, enn det foreslåtte skattefradraget for personer som allerede har en jobb», skriver organisasjonen i sitt høringssvar til forslaget om jobbfradrag for unge.