ÉN AV FEM: 21 prosent av nordmenn i arbeidsfør alder står utenfor både arbeidsliv og utdanning.

Foto

OcusFocus/iStock

Nav-analyse

Nedgang i utenforskap i pandemiåret 2020

Publisert: 26. oktober 2021 kl 10.09
Oppdatert: 26. oktober 2021 kl 14.59

I Norge er det om lag 3,3 millioner personer i alderen 20-66 år. Ved utgangen av 2020 var 692.000 av disse i det Nav omtaler som «utenforskap fra arbeidslivet», ifølge en analyse av utenforskapet i Navs internmagasin Memu.

Utenforskap fra arbeidslivet innebærer etter Navs definisjon at man verken er i et registrert arbeidsforhold, i høyere utdanning, er selvstendig næringsdrivende eller mottar alderspensjon eller offentlig AFP.

Ved utgangen 2019 befant 710.000 seg i utenforskap etter denne definisjonen. I løpet av fjoråret, som var sterkt preget av koronapandemi og nedstengning av Norge, ble dermed utenforskapet fra arbeidslivet redusert med 18.000.

– Det kan virke overraskende at pandemien ikke har ført til en økning i utenforskapet. Årsaken er at vi anser personer med et arbeidsforhold som deltakere i arbeidsmarkedet, selv om de er permitterte fra stillingen sin. Dermed er de ikke i et utenforskap fra arbeidslivet, ettersom de fleste trolig vil komme tilbake til jobben de hadde, sier statistikksjef Ulf Andersen i Nav til Memu.

Flere permitterte

Ifølge Navs analyse er 53.000 permitterte arbeidssøkere registrert med et arbeidsforhold. Mange av disse kan ha vært permittert fra sine arbeidsplasser helt siden nedstengningen 12. mars 2020.

Til sammenligning var gjennomsnittet for antall permitterte i 2019 på rundt 2.300 personer.

Saken fortsetter under annonsen

På landsbasis utgjør utenforskapet fra arbeidslivet 21 prosent av alle i alderen 20-66 år.

Flere i utenforskap mottar trygd

Nesten to av tre som befinner seg i utenforskap fra arbeidslivet, mottar en trygdeytelse fra Nav, mens knapt én av tre ikke mottar noen slik ytelse. Nav-ytelser som erstatter inntekt, kan være dagpenger, sykepenger, arbeidsavklaringspenger, uføretrygd, sosialhjelp eller stønad til enslig foreldre.

Fordelingen mellom de to gruppene endret seg i fjor.

Sammenlignet med 2019 var det i desember 2020 over 41.000 færre i utenforskap  som ikke hadde en trygdeytelse fra Nav. Samtidig var det blitt 23.000 flere som kombinerer utenforskap med en trygdeytelse.

– Antall arbeidsforhold har økt i perioden, noe som skjer fordi arbeidsforholdene til permitterte arbeidstakere står i bero, samtidig som andre virksomheter har fortsatt å ansette gjennom 2020, sier Andersen.

– I tillegg er det blitt flere heltidsstudenter og økt bruk av helserelaterte ytelser. Det vil si at reduksjonen i personer i utenforskap uten trygdeytelse har flyttet seg over til arbeidsforhold, til høyere utdanning, og til trygdeytelser som arbeidsavklaringspenger og uføretrygd, sier Navs statistikksjef til Memu.

Saken fortsetter under annonsen

Høyest utenforskap i Agder

På landsbasis utgjør utenforskapet fra arbeidslivet 21 prosent av alle i alderen 20-66 år. Andelen varierer imidlertid fra fylke til fylke. Utenforskapet er høyest i Agder, der 23,8 prosent står utenfor arbeid og utdanning. Lavest er andelen i Vestland, med 19,2 prosent.

Blant kommunene er forskjellene større. Utenforskapet er lavest i Røyrvik i Trøndelag, med 12,8 prosent. Høyest er det i Dyrøy i Troms og Finnmark, der utenforskapet er på hele 32 prosent.

Det vil si at hver tredje innbygger i Dyrøy mellom 20 og 66 år står uten et arbeidsforhold, ikke er i høyere utdanning, ikke er selvstendig næringsdrivende eller har gått av med pensjon før fylte 67 år, påpeker Nav.

På kort sikt har ikke pandemien ført til økt utenforskap fra arbeidslivet, men det er usikkert hvordan konsekvensene blir på lengre sikt. 

Usikker framtid

Selv om koronaåret 2020 ikke førte til økt utenforskap, er det behov for å styrke innsatsen for å hindre at flere blir stående utenfor, understreker Navs statistikksjef.

Saken fortsetter under annonsen

– På kort sikt har ikke pandemien ført til økt utenforskap fra arbeidslivet, men det er usikkert hvordan konsekvensene blir på lengre sikt. For å opprettholde velferdsgodene må flest mulig være i jobb, det er viktig både for samfunnet, virksomhetene og, framfor alt for hver enkelt. Det betyr at utdanningssektoren, helsesektoren, Nav og andre må bli mye bedre til å gi tidlig, helhetlig og koordinert innsats for å sørge for at færrest mulig blir stående uten jobb eller utdanning, sier Ulf Andersen til Memu.

692.000 i utenforskap

De 692.000 personene som var i det Nav kaller utenforskap fra arbeidslivet ved utgangen av 2020, fordeler seg slik:

  • 438.000 sto utenfor arbeidslivet og høyere utdanning, men mottok en trygdeytelse fra Nav til livsopphold. Dette tilsvarer 13,3 prosent av alle bosatt i Norge mellom 20 og 66 år. Det er en økning fra utgangen av 2019 da andelen var 12,6 prosent.
  • 255.000 sto utenfor arbeidslivet og høyere utdanning og mottok ingen trygdeytelse fra Nav. Dette tilsvarer 7,7 prosent av alle mellom 20 og 66 år, en nedgang fra 9,0 prosent ved utgangen av 2019.