SENTRALISERING: Nav kutter i AFT-tiltaket i distriktskommuner i Trøndelag, mens midlertidige tiltaksplasser hovedsakelig kommer i Trondheim-området. – Dermed blir det en sentralisering av tilbudet, sier Flemming Trondsen i ASVL. 

Foto

Gorm Kallestad / NTB

 

Nav Trøndelag får kritikk for kutt i arbeidsmarkedstiltak

Publisert: 25. mai 2021 kl 09.23
Oppdatert: 25. mai 2021 kl 09.23

I fjor høst fikk arbeidsinkluderingsbedrifter i Trøndelag beskjed om at Nav i fylket ville kutte 68 plasser i tiltaket arbeidsforberedende trening (AFT). Reduksjonen i AFT-plasser trådte i kraft 1. mars i år og har ført til at tiltaksplasser er blitt borte i en rekke kommuner.

Arbeidsforberedende trening er spesielt rettet mot personer som står langt unna arbeidslivet. De fleste deltakerne har stått utenfor arbeid i mange år og har behov for tett, individuell oppfølging for å komme i jobb.

Ordførerne er svært bekymret på vegne av brukerne som nå mister et godt lokalt fungerende tilbud.

Nå får målgruppen for dette tiltaket et dårligere tilbud, mener ordførere i en rekke Trøndelag-kommuner. Etter at kuttet ble kjent, gikk sju ordførere sammen om et opprop der de oppfordret Nav i fylket til å omgjøre sin beslutning.

«Ordførerne er svært bekymret på vegne av brukerne som nå mister et godt lokalt fungerende tilbud», advarer de i oppropet.

«Stortinget bevilget i statsbudsjettet 2021 flere hundre millioner ekstra til tiltak i regi av Nav. Det er ordførernes oppfatning at dette burde gi grunnlag for å beholde AFT-plassene samtidig som andre tiltak styrkes», skriver ordførerne.

Les også: Har vi glemt de som trenger mest bistand for å få jobb?

Saken fortsetter under annonsen

Mister kompetanse

Kuttene i AFT-plasser har ført til at noen arbeidsinkluderingsbedrifter har vært nødt til å si opp veiledere, forteller kommunikasjonssjef Flemming Trondsen i bransjeorganisasjonen ASVL.

ASVL organiserer mange av bedriftene som tilbyr arbeidsforberedende trening.

– Distriktskommunene er de største taperne. Den faglige kompetansen som lokale tiltaksarrangører har bygd opp over flere år for å sikre jobb til flere, går tapt som følge av Navs beslutning. Samtidig mister befolkningen et viktig tilbud. Noen deltakere får lengre reisevei for å delta på tiltak. Det er uheldig fordi denne gruppen mer enn andre trenger et tilbud der de bor, sier Trondsen til Velferd.no.

– Kuttene skjer til tross for at bedriftene som har levert tiltaket i de rammede områdene, har levert gode resultater, tilføyer han.

Foto

MÅ PRIORITERE: – Vi gjør en fortløpende vurdering av hvilke tiltak vi skal bruke og hva som gir best effekt. Vi har ikke ubegrensede midler, men har en ramme til rådighet, og vi må prioritere innenfor den, sier fungerende fylkesdirektør May Beate Haugan i Nav Trøndelag. (Foto: Nav)

Nav vil omprioritere

Saken fortsetter under annonsen

Reduksjonen i antallet AFT-plasser har sammenheng med at Nav Trøndelag vil prioritere andre tiltak for å få folk i jobb, forteller fungerende fylkesdirektør May Beate Haugan i Nav Trøndelag.

– Vi har over tid ønsket en dreining inn mot mer bruk av lønnstilskudd, da det er et tiltak som vi ser gir god effekt. I tillegg har vi også behov for mer tiltak inn mot kvalifisering etter koronapandemien, sier Haugan til Velferd.no.

Hun påpeker at koronasituasjonen skapt nye utfordringer:

– I fjor ble det store endringer i situasjonen på arbeidsmarkedet på grunn av koronapandemien. Mange mistet jobben, og det var mange unge som ble rammet. Mange av dem hadde lite formell utdanning og hadde behov for kvalifisering. I den situasjonen ønsker vi å dreie noe av tiltaksmidlene over til kvalifisering og bruk av lønnstilskudd.

Reduksjon i antall tiltaksplasser i arbeidsforberedende trening er foretatt for å frigjøre midler til lønnstilskudd og kvalifisering, forklarer hun.

Vi har ikke ubegrensede midler, men har en ramme til rådighet, og vi må prioritere innenfor den.

– Fortløpende vurdering

Saken fortsetter under annonsen

I henhold til avtalene med tiltaksleverandørene kan Nav si opp eller øke antall tiltaksplasser med seks måneders varsel.

– Vi gjør en fortløpende vurdering av hvilke tiltak vi skal bruke og hva som gir best effekt. Vi har ikke ubegrensede midler, men har en ramme til rådighet, og vi må prioritere innenfor den, sier Haugan.

Etter beslutningen om å kutte 68 AFT-plasser har Nav Trøndelag fått en midlertidig økning i midler til arbeidsmarkedstiltak, som skal brukes for å redusere skadevirkningene av koronapandemien.

– Med disse midlene er det opprettet 55 AFT-plasser, så det totale nedtrekket i AFT-plasser er bare 13, sier Haugan.

Foto

TAPER KOMPETANSE: – Distriktskommunene er de største taperne. Den faglige kompetansen som lokale tiltaksarrangører har bygd opp over flere år for å sikre jobb til flere, går tapt som følge av Navs beslutning, sier kommunikasjonssjef Flemming Trondsen i bransjeorganisasjonen ASVL. (Foto: ASVL)

– Sentralisering

ASVL stiller spørsmål ved dette regnestykket. De 55 nye AFT-plassene er midlertidige og skal bare vare til midten av 2022, påpeker Flemming Trondsen.

Saken fortsetter under annonsen

– Når også disse plassene opphører, er realiteten et vedvarende og solid kutt i tiltaksplasser i Trøndelag. I praksis betyr dette at Nav Trøndelag prioriterer arbeidssøkere som vil ha kort vei tilbake til jobb når smitteverntiltakene oppheves, sier han.

Trondsen påpeker samtidig at de midlertidige AFT-plassene i hovedsak kommer i Trondheim-området, mens tiltaksplasser er forsvunnet i mindre sentrale strøk.

– Dermed blir det en sentralisering av tilbudet, konstaterer han.

– Vi oppretter tiltak der det er størst behov, og vi så at det var et stort behov i Trondheim og omegn, sier May Beate Haugan.

Les også: Sprikende resultater for Navs største arbeidsmarkedstiltak

Forstår reaksjon fra ordførere

Den fungerende fylkesdirektøren i Nav Trøndelag sier dette om oppropet fra sju ordførere i Trøndelag der de ber om at AFT-plassene opprettholdes:

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har forståelse for ordførernes reaksjon, men må bruke ressursene der vi mener det er størst behov. Vi har hatt møte med ordførerne og har en god dialog med dem.

– Er beslutningen om å dreie innsatsen mot mer bruk av lønnstilskudd basert på signaler fra Nav sentralt, etter er det basert på lokale vurderinger i Trøndelag?

– Begge deler. Lønnstilskudd er et tiltak som gir god effekt med god overgang til arbeid. Det er et godt tiltak også for dem som står langt unna en jobb, svarer Haugan.

Ulike målgrupper

Flemming Trondsen i ASVL poengterer at lønnstilskudd retter seg mot en annen målgruppe enn arbeidsforberedende trening.

Konsekvensen er at de som trenger mest bistand for å komme i jobb, får et dårligere tilbud

– Lønnstilskudd brukes for dem som står nærmere arbeidslivet. Det kan være det siste vippet for å få folk i jobb. Arbeidssøkere i arbeidsforberedende trening har betydelig større bistandsbehov før de kommer så langt. Nav velger dermed å prioritere dem som har en enklere vei til å komme i jobb, sier han.

– Konsekvensen er at de som trenger mest bistand for å komme i jobb, får et dårligere tilbud.

Nav vil ha større leverandører

Ifølge Trondsen har tiltaksarrangørene fått beskjed om at Nav Trøndelag ønsker å samle AFT-tiltaket hos færre, men større leverandører. Nav har begrunnet dette med at små leverandører ikke har kapasitet til å bygge opp gode fagmiljøer.

– Bedriftene har svart at de kan samarbeide om å etablere gode fagmiljøer, men har ikke fått noen tilbakemelding på det. Vi mener at små bedrifter kan gi et godt tilbud ved å samarbeide, sier han.

May Beate Haugan bekrefter at Nav ønsker en forskyvning i retning av større leverandører av AFT-tiltaket.

– Vi har en strategi som sier at vi ønsker oss litt større leverandører. Vi vil ha leverandører som er store nok til å ha robuste fagmiljøer. Vi ser at små leverandører kan være sårbare, for eksempel ved sykdom. Samtidig er vi opptatt av å ha et likt tilbud i hele fylket, sier hun.

Haugan understreker samtidig at endringen ikke skyldes misnøye med kvaliteten hos leverandørene av AFT-tiltaket.

– Vi har ikke sagt at vi ikke er fornøyd med kvaliteten, Vi har gode leverandører også blant de små, sier den fungerende fylkesdirektøren i Nav Trøndelag.

Arbeidsforberedende trening

Arbeidsforberedende trening (AFT) er spesielt rettet mot personer som står langt unna arbeidslivet. De fleste deltakerne har stått utenfor arbeid i mange år og har deltatt i andre arbeidsrettede tiltak tidligere.

AFT finansieres av Nav, men gjennomføres av forhåndsgodkjente arbeidsinkluderingsbedrifter.

Mange av AFT-deltakerne tilhører en av disse tre gruppene:

  • Unge som har falt fra i skolealder, som aldri har vært i arbeid, og som i liten grad har opplevd mestring i livet.
  • Godt voksne personer som kanskje har jobbet store deler av livet, men hvor helseplager gjør at de ikke kan jobbe med det de har gjort før.
  • Innvandrere med dårlige norskkunnskaper og andre tilleggsutfordringer.

Psykiske helseplager er ofte en utfordring for tiltaksdeltakere i samtlige av disse grupperingene. For mange kan disse plagene være utløst eller forsterket av langvarig utenforskap fra arbeidslivet.

Kilde: Oslo Economics