AVLASTER ANDRE: – De fleste virksomheter har oppgaver som kan utføres av utviklingshemmede, der de kan bidra til å avlaste andre arbeidstakere, sier statssekretær Saida Begum. I Ålesund møtte hun blant andre Joakim Skauvik (i midten) og leder Ørjan Haram i Nav Ålesund.

Foto

Helt Med

Nav Ålesund

Går nye veier for å få flere utviklingshemmede ut i jobb

Publisert: 8. september 2021 kl 10.48
Oppdatert: 8. september 2021 kl 11.36

– Jeg vil ha en jobb fordi det er viktig å ha noe å gjøre i hverdagen, å ikke bare gå hjemme, sier Joakim Skauvik. Mandag i forrige uke begynte han å jobbe som servicevert ved Nav Ålesund, og så langt er han svært fornøyd.

Arbeidsoppgavene består blant annet i å holde lokalene i orden, ulike vaktmesteroppgaver og oppgaver knyttet til møteromsdrift.

– Jeg gleder meg til å gå på jobben. Jeg trives med arbeidet og har gode kolleger, sier han.

Foreløpig er han i en praksisperiode, men om alt går som forventet, blir han fast ansatt. Det blir den første faste jobben for 25-åringen.

– Jeg har hatt praksisplass i forskjellige bedrifter tidligere, jeg har hatt utplassering i videregående skole. Men dette er første gang jeg er i lønnet arbeid, forteller han.

Du blir mer motivert til å jobbe når du får lønn, understreker Joakim.

– Det er ingen som ønsker å gå på jobb og jobbe gratis.

Saken fortsetter under annonsen

Les også: – Utviklingshemmede får uføretrygd i 18-årsgave fra Nav

Få utviklingshemmede er i jobb

Ansettelsen av Joakim Skauvik er ledd i en satsing ved Nav Ålesund for å få flere utviklingshemmede ut i arbeid.

I tillegg til selv å rekruttere en ansatt med utviklingshemming, jobber Nav-kontoret med lokale bedrifter for å skape arbeidsplasser for utviklingshemmede.

Utviklingshemmede som får uføretrygd i 18-årsgave, er ikke noe satsingsområde for Nav.

Satsingen kommer etter påtrykk fra lokallaget til Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU).

Utviklingshemmede blir gjerne parkert på uføretrygd – uten forventninger til at de skal kunne bidra i arbeidslivet, konstaterer Janne Muri, som er lokallagsleder for NFU i Ålesund, Sula og Giske.

Saken fortsetter under annonsen

– Unge utviklingshemmede og deres foresatte har forventninger om at de skal ha en jobb å gå til. Likevel ser vi at andelen utviklingshemmede i arbeid har gått ned, sier hun.

Statistikken bekrefter Muris beskrivelse. I dag står åtte av ti utviklingshemmede, uansett grad av utviklingshemning, utenfor arbeidslivet. Og bare tre prosent av voksne med lett utviklingshemming er i ordinært arbeid.

Denne gruppen har vært lavt prioritert i Navs innsats for å få flere i jobb, ifølge Muri.

– Utviklingshemmede som får uføretrygd i 18-årsgave, er ikke noe satsingsområde for Nav. Det er ingen tvil om at en del har en arbeidsevne som de ikke får prøvd.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

SELVRESPEKT: – Å ha en jobb å gå til er viktig, også for utviklingshemmede. Det bidrar til selvrespekt, sier Janne Muri, leder for lokallaget til Norsk Forbund for Utviklingshemmede i Ålesund, Sula og Giske. (Foto: Helt Med)

Utfordring til Nav

Saken fortsetter under annonsen

Som medlem av brukerutvalget i Nav Ålesund har Muri vært en pådriver for å få Nav Ålesund til å styrke den arbeidsrettede innsatsen for utviklingshemmede.

– Jeg har vært klar på at vi har ønsket å utfordre Nav til å bidra til å gi flere arbeidsmuligheter for personer med utviklingshemming, sier hun.

– Å ha en jobb å gå til er viktig, også for utviklingshemmede. Det bidrar til selvrespekt. Det må være et bredere tilbud om jobber, ikke bare varig tilrettelagt arbeid. Utviklingshemmede bør ha mulighet til å velge jobb ut ifra evner og interesser.

Nå kan Muri fornøyd konstatere at Nav Ålesund har tatt utfordringen.

– Jeg er glad for at vi har fått Nav med på laget, sier hun.

Les også: Arbeidsinkludering i praksis: – Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag

Målrettet satsing

Saken fortsetter under annonsen

Leder Ørjan Haram ved Nav Ålesund bekrefter at de nå satser målrettet på å få flere utviklingshemmede ut i ordinært arbeidsliv og at NFU har bidratt til at dette skjer.

– Samtidig har det vært interesse i kommunen for å få til et bredere tilbud til denne gruppen enn bare varig tilrettelagt arbeid, påpeker han.

Jeg tror dette er den første stillingen i sitt slag i Nav

I juni utlyste Nav Ålesund stillingen som servicevert for en person med utviklingshemming. Og Joakim Skauvik trakk det lengste strået i rekrutteringsprosessen.

– Jeg tror dette er den første stillingen i sitt slag i Nav, sier Haram.

I tillegg til selv å opprette en stilling for en person med utviklingshemming, har Nav kontaktet bedrifter i området for å få til ansettelser av utviklingshemmede. Og responsen har svært vært god.

– Til nå er det snakk om 12-13 stillinger, forteller Haram.

Saken fortsetter under annonsen

Han understreker at satsingen på å skape arbeidsplasser for utviklingshemmede i ordinært arbeidsliv ikke skal konkurrere med eksisterende tilbud.

– Det er ikke konkurrent til varig tilrettelagt arbeid, men vi trenger ulike tilbud. Skal vi kunne snakke om et mer inkluderende arbeidsliv, må vi klare å gjøre ting på en ny måte. Jeg håper dette kan bidra til at også andre Nav-kontorer satser på denne gruppen. Det er åpenbart et stort behov, sier lederen for Nav Ålesund.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

OPPFØLGING: – For å få det til å fungere er det viktig med tilrettelegging og god oppfølging, poengterer Jobbspesialist Hilde Ulla Berg ved Nav Ålesund (til høyre). Her avbildet sammen med jobbskaper Rebecca Perez i Helt Med. (Foto: Helt Med)

Oppfølging er viktig

Jobbspesialist Hilde Ulla Berg ved Nav Ålesund skal ha som oppgave å følge opp dem som blir ansatt i de ulike bedriftene og å skaffe nye stillinger.

– Jeg skal følge opp arbeidsgiver og arbeidstaker, alt etter den enkeltes behov. Jeg har jobbet med ungdom tidligere og har opparbeidet et godt kontaktnettverk blant arbeidsgivere i distriktet, sier hun.

– For å få det til å fungere, er det viktig med tilrettelegging og god oppfølging. I tillegg til oppfølgingen fra Nav, skal alle ha en fadder på arbeidsplassen som de kan henvende seg til, sier Berg.

Samarbeid med Helt Med

Satsingen ved Nav Ålesund skjer i samarbeid med Stiftelsen Helt Med, som jobber for at utviklingshemmede skal få samme muligheter som andre til å velge blant jobber de er interesserte i.

Helt Med har erfart at det er varierende interesse i Nav for å få personer med utviklingshemming ut i arbeidslivet. Men i Nav Ålesund er det en genuin interesse for at personer med utviklingshemming skal komme ut i arbeid, konstaterer daglig leder Jarle Eknes i Helt Med.

– De har prioritert satsing på arbeid for personer med utviklingshemming på en måte som vi aldri tidligere har sett ved noe annet Nav-kontor, sier han.

I Helt Med-modellen er oppfølging helt avgjørende, og Helt Med kjøper vanligvis tjenester for oppfølging av lokale arbeid- og inkluderingsbedrifter.

– Men Nav Ålesund sa at de ville gjøre oppfølgingen selv. Det skjer hundre prosent etter Helt Med-modellen og i tett samarbeid med vår organisasjon, forteller Eknes.

Nav Ålesund tar også ansvaret for kontakten med arbeidsgiverne.

– Vanligvis er det Helt Med som identifiserer jobber, men her er det Nav selv som finner jobbene, gjennom sitt nettverk i arbeidslivet. Det går raskere enn om vi skulle gjøre det, fordi de har bedre kjennskap til det lokale næringslivet, påpeker Eknes.

Rekrutteringen til stillingene skjer i et samarbeid mellom Helt Med og Nav, forteller han.

– Vi samarbeider i rekrutteringsprosessen. Vi identifiserer kandidater, vi utlyser stillinger og vi gjennomfører jobbintervjuer i samarbeid med Nav Ålesund.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

25 KOMMUNER: Per i dag har Helt Med etablert 138 stillinger utviklingshemmede i ordinært arbeidsliv i 25 kommuner. – Uten korona ville tallet vært høyere, sier daglig leder Jarle Eknes. (Foto: Helt Med)

Stor interesse

Helt Med samarbeider med ren rekke virksomheter i ulike deler av landet for å etablere arbeidsplasser for utviklingshemmede.

Status per i dag er at Helt Med har etablert 138 stillinger i ordinært arbeidsliv i 25 kommuner.

– Uten korona ville tallet vært høyere. Men nå skjer det mye, og vi regner med at det vil være etablert 160-170 arbeidsplasser i slutten av året, sier Eknes.

De utviklingshemmede som rekrutteres gjennom Helt Med har uføretrygd, og arbeidsgivere betaler i tillegg en lønn som er på minimum 20 prosent av sammenlignbar tarifflønn. Dette er avtalt med fagforeninger, understreker Eknes.

– Dette er nyskapte arbeidsplasser. Det kommer i tillegg til andre jobber og fortrenger ikke andre arbeidstakere.

Det er en myte at det er vanskelig å få arbeidsgivere til å ansette personer med utviklingshemming.

Eknes opplever stor interesse hos arbeidsgivere.

– Det er en myte at det er vanskelig å få arbeidsgivere til å ansette personer med utviklingshemming.

Helt Med har blant annet samarbeid med hoteller og butikker, og det har vært en kraftig økning i stillinger ved sykehjem.

–I Trondheim har de 15 personer på sykehjem gjennom Helt Med. De gjør en nyttig jobb og avlaster andre ansatte, sier Eknes.

Innholdet i de enkelte stillinger utvikles i samarbeid mellom arbeidstaker, arbeidsgiver og Helt Med.

– Arbeidsoppgavene utvikles i tråd med den enkeltes interesser og evner. Det er viktig at den enkelte får en arbeidskarriere. Det skal være mest mulig likt ordinært arbeidsliv, understreker Jarle Eknes.

Les også: Fra uføretrygd til hotelljobb

Bra å tenke utenfor boksen

Tirsdag denne uka var statssekretær Saida Roshni Begum i Arbeids- og sosialdepartementet på besøk i Ålesund. Der møtte hun sentrale personer i samarbeidet mellom Helt Med og Nav Ålesund.

Begum fikk også tid til et bedriftsbesøk hos Braud Digernes, en av bedriftene i Ålesund som skal ansette arbeidstakere gjennom Helt Med-ordningen.

– Jeg har et veldig godt inntrykk av samarbeidet mellom Nav Ålesund og Helt Med, sier Begum til Velferd.no.

– Jeg kjenner Helt Med fra før og vet at de gjør en god jobb. Det er positivt at Nav inngår samarbeid med sosiale entreprenører, og jeg vil rose Nav Ålesund for at de våger å tenke utenfor boksen. Vi trenger å prøve ut alternative veier for å få flere i jobb.

Selv om man ikke kan jobbe fullt, så kan mange jobbe noe, og det å jobbe betyr mye for den enkelte.

I Ålesund hilste statssekretæren blant annet på Joakim Skauvik, den ferske serviceverten hos Nav Ålesund.

– Joakim går gått ledig lenge, og det forteller oss at det er mange som kan komme ut i jobb hvis vi følger opp med skjerpet innsats på et tidlig tidspunkt, sier hun.

Bedre samarbeid mellom ulike aktører i overgangen mellom skole og arbeid er viktig, understreker Begum.

– Både i Likeverdsreformen og i stortingsmeldingen Ingen utenfor har vi tiltak som skal styrke samarbeidet mellom skole, Nav og fylkeskommunen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

BEDRIFTSBESØK: I Ålesund var statssekretær Saida Begum blant annet på bedriftsbesøk hos Braud Digernes, som er en av bedriftene i Ålesund som skal ansette arbeidstakere gjennom Helt Med-ordningen. (Foto: Helt Med)

Prioriterte grupper

Begum poengterer at personer med nedsatt funksjonsevne og personer med utviklingshemming er prioriterte grupper i regjeringens inkluderingsdugnad.

– Det er for mange som faller utenfor. Mange har ikke fått testet sin arbeidsevne, sier hun og forteller at regjeringen har iverksatt tiltak for å gjøre noe med dette. En endring i retningslinjer innebærer at flere nå skal få testet sin arbeidsevne.

– Selv om man ikke kan jobbe fullt, så kan mange jobbe noe, og det å jobbe betyr mye for den enkelte. Å være del av et fellesskap er viktig, påpeker hun.

Oppfølging og tilrettelegging

For å få flere utviklingshemmede i jobb, er det viktig at man får opp etterspørselen hos arbeidsgivere etter dem som kan jobbe litt, påpeker statssekretæren.

– De fleste virksomheter har oppgaver som kan utføres av utviklingshemmede, der de kan bidra til å avlaste andre arbeidstakere, sier hun.

– En del arbeidsgivere tror nok det er vanskeligere å ha ansatte med utviklingshemming enn det er i virkeligheten. Oppfølging og tilrettelegging er viktig, men man får den støtten man trenger fra Nav.