Når sjefen står i veien for karrieren
Det finnes utallige historier om imponerende karrierer som er blitt løftet fram av inspirerende og hjelpsomme ledere. Ledere som har åpnet dører, fungert som mentorer og som har heiet fra «sine folk».
Men hva når det er motsatt. Når sjefen blir en hindring for faglig og yrkesmessig utvikling? Den svenske ledercoachen Gabriella Huss i rekrutteringsselskapet K2 Search har noen tips for hvordan du selv kan løfte din egen karriere, selv når støtten fra sjefen uteblir, skriver magasinet Chef.
Det skrives mye om at kvinner, etniske minoriteter og folk som har passert 50 år ofte sliter med å få ny jobb. Så hvor holder disse oppmutrende sjefen egentlig hus, spør Gabriella Huss. Hun forteller til Chef at hun i sin jobb, sjelden treffer klienter som kan fortelle at de har en leder som løfter dem fram. Hennes erfaring er at ledere oftere overser sine ansatte, og ikke evner å se de talentene man har i eget hus. Dessuten synes nok mange ledere at hen får et problem, dersom flinke ansatte slutter i jobben.
− Dels handler det om prestisje. Noen ledere kan føle på konkurranse fra de flinkeste folkene sine. Dessuten oppstår det et hull i organisasjonen om noen slutter og begynner i ny jobb et annet sted. Dette, at det skaper rent praktiske problemer, tror jeg er den vanligste årsaken til at ledere ikke oppmuntrer sine ansatte til å ta sin karriere videre, sier Gabriella Huss til Chef.
− Dessuten er det gjerne de mest ekstroverte medarbeiderne som legges merke til og som oppmuntres. Arbeidslivet er ikke rigget for å gi de mer introverte den oppmerksomheten de ofte fortjener, fortsetter hun.
Noen ledere kan føle på konkurranse fra de flinkeste folkene sine
Skaff deg, og bruk, nettverk
Heldigvis finnes det måter å komme seg videre på, der man ikke er avhengige av en oppmuntrende sjef, påpeker Huus. Det er for eksempel aldri for sent å jobbe med eget nettverk.
− Ditt eget omland kan være full av folk som kan hjelpe deg med å utvikle deg. Du har bare ikke møtt dem ennå. Eller så har du dem nær deg, men det har aldri falt deg inn å spørre. I Skandinavia er vi ikke akkurat verdensmestere i å knytte kontakter på denne måten, men det er aldri for sent å prøve.
− Det er egentlig både dumt og litt feigt. De fleste som blir spurt om de kunne tenke seg å ta en prat, sier «ja», mener Gabriella Huss.
Hun har følgende tre tips til hvordan du selv kan bidra til å booste egen karriere – med eller uten hjelp fra sjefen:
-
Bruk sosiale medier aktivt. Gjør deg kjent via LinkedIn, delta i ulike grupper og diskusjoner. Del av egne erfaringer og kunnskaper. La andre få se hvem du er og hva som driver deg.
-
Jobb med nettverket ditt. Se på andre som dine «ambassadører». Sett pris på dine kontakter og «hold dem i livet». Få andre til å fortelle atter andre om hvem du er og hva du kan bidra med.
-
Våg å ta kontakt selv. Følg ikke alltid etter køen, våg å gå din egen vei. Ikke vent til det er «din tur» bestandig. Og står det en sjef i venen – gå rundt. Våg å være litt mer modig.