Nå kan det koste deg mer å si opp jobben
Hvis du velger å si opp jobben, eller får sparken på grunn av forhold du selv anses å være skyld i, kan du ikke løpe til Nav med en gang og be om dagpenger.
Fram til årsskiftet har det vært en ventetid på 12 uker på å få dagpenger for den som er «selvforskyldt ledig». Nå øker ventetiden til 18 uker i slike tilfeller.
Sier du opp jobben i dag uten å ha en annen jobb å gå til, kan du dermed bli nødt til å vente til et stykke ut i mai før du kan få dagpenger.
Tilsvarende innstramming gjelder for folk som allerede går på dagpenger. Dagpengemottakere som uten rimelig grunn takker nei til jobbtilbud eller tilbud om arbeidsmarkedstiltak, eller som lar være å søke på ledige jobber, kan nå miste dagpengene i 18 uker.
Strengere krav for å få sosialhjelp
Skjerpingen av reglene for dagpenger ved selvforskyldt ledighet er en av flere innstramminger i velferdsordninger som trådte i kraft 1. januar. Flere andre innstramminger gjelder flyktninger og innvandrere.
En av innskjerpingene er at det nå stilles strengere krav til å delta i norskopplæring for å få sosialhjelp. Fra årsskiftet har kommunene plikt til å stille krav om norskopplæring dersom manglende norskkunnskaper er årsaken til at en person ikke er selvhjulpen.
Kravet gjelder både dem som har rett og plikt til å delta i introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere, og for alle andre mottakere av økonomisk sosialhjelp som ikke er selvhjulpne fordi de ikke kan norsk.
Det skjerpede kravet til å delta i norskopplæring skal i første omgang gjelde sosialhjelpsmottakere under 30 år.
Økt krav til botid for å få velferdsytelser
Fra årsskiftet skjerpes også kravet om botid i Norge for å ha rett til ulike velferdsytelser. Botidskravet økes fra tre til fem år for å ha rett til alderspensjon, ytelser til gjenlevende ektefelle, barnepensjon, uføretrygd, arbeidsavklaringspenger og stønad til enslig mor eller far.
Samtidig avvikles folketrygdens særskilte bestemmelser om rett til ytelser for flyktninger, og gunstige beregningsregler for denne gruppen. Samtidig utvides ordningen med supplerende stønad til også å gjelde uføre personer med formell flyktningstatus.